216 I 2023. APA VIEȚII SAU UN MESAJ DE AVERTIZARE 2. ALEGE VIAȚA [Luca 16.22–26 I Deuteronom 30.19-20]

216 I 2023. APA VIEȚII SAU UN MESAJ DE AVERTIZARE 2. ALEGE VIAȚA

I Podcast I Pasaje Biblice : Luca 16 : 22 – 26 I Deuteronom 30 : 19 – 20 I Meditaţii din Cuvânt I Cezareea I Reşiţa I 4 August 2023 I

După ce a spus despre Lazăr (o persoană reală), Domnul Isus a continuat istorisirea acelui caz real spunând că : „A murit şi bogatul, şi l-au îngropat. Pe când era el în Locuinţa morţilor, în chinuri, şi-a ridicat ochii în sus, a văzut de departe pe Avraam şi pe Lazăr în sânul lui şi a strigat :

„Părinte Avraame, fie-ţi milă de mine şi trimite pe Lazăr să-şi înmoaie vârful degetului în apă şi să-mi răcorească limba ; căci grozav sunt chinuit în văpaia aceasta.”

„Fiule”, i-a răspuns Avraam, „adu-ţi aminte că, în viaţa ta, tu ţi-ai luat lucrurile bune, şi Lazăr şi-a luat pe cele rele ; acum aici, el este mângâiat, iar tu eşti chinuit.

Pe lângă toate acestea, între noi şi între voi este o prăpastie mare, aşa ca cei ce ar vrea să treacă de aici la voi sau de acolo la noi să nu poată”. (Luca 16 : 22 – 26)

Este un adevăr că moare și săracul dar ajunge să moară şi omul cel mai bogat. Iar dincolo, în veșnicie vecinul lui Lazăr a devenit aşa de sărac că nu avea nici măcar apă de băut.

Cei care pun accent numai pe drepturile omului (și mai puțin pe Obligațiile omului față de Creator) s-ar putea revolta auzind că poate să existe o lume aşa, dar acolo nu mai contează părerile lor, deoarece posibilitatea alegerilor o avem doar cât trăim pe acest pământ dar Dincolo, Dumnezeu Își exercită stăpânirea deplină conform normelor pe care le-a expus în Cuvântul Lui, iar deciziile Lui nu sunt negociabile, de aceea este bine să ne verificăm cât de Biblică ne este gândirea acum cât trăim pe pământ.

Dacă ai un ogor pe care nu-l uzi, nici nu te aştepţi ca el să aibă umiditatea necesară rodirii. De fapt, aşa stau lucrurile și din punct de vedere spiritual.

Bogatul şi-a dat seama că nu are rost să mai insiste pe acest subiect (cererea de apă, realizând că nu va primi nimic), ci a trecut la interesul pentru familia lui.


Voia de „dincolo” să facă ceva pentru familia rămasă aici (pe pământ). Aceasta înseamnă că pe pământ cât a trăit, nu a făcut nimic din punct de vedere spiritual pentru el şi familia lui, ca să se pregătească măcar puţin, pentru plecarea în veşnicie !

Fostul om avut, era ca un ateu care nu credea că după moarte mai există ceva.

Dar ce îndrăzneală trebuie să ai pentru a vrea să-ți facio slugă şi dincolo (în altă țară) pe vecinul de care nu ţi-a păsat deloc, de care nu te-ai ocupat aici şi căruia nu i-ai dat nimic, deşi aveai de unde să-i dai şi aveai ce să-i dai ?

Adevărul este că moartea nu schimbă caracterul omului ci doar îl conservă. Omul rămâne exact aşa cum a fost pe pământ.

În Vechiul Testament, Dumnezeu a rostit într-un mod cât se poate de solemn aceste cuvinte :

„Iau azi cerul şi pământul martori împotriva voastră că ţi-am pus înainte viaţa şi moartea, binecuvântarea şi blestemul. Alege viaţa, ca să trăieşti, tu şi sămânţa ta, iubind pe Domnul Dumnezeul tău, ascultând de glasul Lui şi lipindu-te de El : căci de aceasta atârnă viaţa ta şi lungimea zilelor tale …”. (Deuteronom 30 : 19 – 20)


Doamne Isuse, prin posibilitățile nelimitate ale Harului Tău … ajută-mă și pe mine să ajung cu Tine în Cer ! Amin !


Podcastul poate fi ascultat aici :