164 I 2023. RÂUL ȘI RĂUL [Ioan 7.38–39 I Apocalipsa 12.15-16 I Apocalipsa 12.9]

164 I 2023. RÂUL ȘI RĂUL

I Podcast I Pasaje Biblice : Ioan 7 : 38 – 39 I Apocalipsa 12 : 15 – 16 I Apocalipsa 12 : 9 I Meditaţii din Cuvânt I Cezareea I Reşiţa I 13 Iunie 2023 I

Trăirea interioară (spirituală) a creștinului este caracterizată de viața din belșug care este simbolizată prin expresia : „râuri de apă vie”.

Și reamintim faptul că un al șaptesprezecelea folos al credinței este faptul că din punct de vedere spiritual trăim prin credință și putem avea parte de-a viață binecuvântată în special din punct de vedere spiritual.

Domnul Isus a promis :

Cine crede în Mine, din inima lui vor curge râuri de apă vie, cum zice Scriptura.” Spunea cuvintele acestea despre Duhul pe care aveau să-L primească cei ce vor crede în El. Căci Duhul Sfânt încă nu fusese dat, fiindcă Isus nu fusese încă proslăvit”. (Ioan 7 : 38 – 39)


Într-un pahar voi avea ceea ce torn. Torn ceva din Dumnezeu voi avea parte de plinătatea vieții pe care numai Dumnezeu poate să o ofere. Torn în mine lume, voi avea în interior lume și voi fi un om lumesc.


De ce ? Deoarece, Cel care ÎL imită pe Dumnezeu, adică Cel rău oferă și el o apă. În Ioan 7 : 38 – 39 scrie despre „râuri de apă vie” (adică Duhul Sfânt) dar în Apocalipsa 12 : 15 – 16 scrie despre un alt râu care nu întreține viața spirituală ci dimpotrivă omoară viața din Dumnezeu :

Atunci şarpele a aruncat din gură apă, ca un râu, după femeie, ca s-o ia râul. Dar pământul a dat ajutor femeii. Pământul şi-a deschis gura şi a înghiţit râul pe care-l aruncase balaurul din gură”.

Ce șarpe are atâta apă în el ?

Răspunsul este scris în Apocalipsa 12 : 9 :

şarpele cel vechi, numit diavolul şi Satana, acela care înşală întreaga lume”.


Nici aceasta nu este o apă de pe pământ ci este o apă care nu vrea doar să alimenteze sufletul ci vrea să-l inunde, să-l înece pe cel care o acceptă în el.

Apa aceasta a Celui rău este cunoștința din care dacă omul va bea constant, treptat nu va mai vrea să consume „apa vie” a Duhului Sfânt, ci va fi tot mai curios să știe mai mult și mai mult.

Și nu dintr-oadată ci pas cu pas, pe credinciosul care-și alimentează curiozitatea nu-l va mai interesa nici Biblia, nici rugăciunea, nici Duhul Sfânt.

Poate că pentru un timp va rămânea un om credincios, dar va fi un credincios lipsit de Dumnezeu, un om care nu-L mai vrea în realitate pe Dumnezeu chiar dacă aparența de creștin o mai are.

Deoarece este clar că având această deprindere a participării la slujbele unei Biserici el va alege să meargă la Biserică, va mai dărui câte ceva dar mai cu zgârcenie, poate chiar va mai și cânta dar cu jumătate de gură etc.

În Apocalipsa 12 : 15 scrie clar care este scopul Celui rău :

Atunci şarpele a aruncat din gură apă, ca un râu, după femeie, ca s-o ia râul”.

Râul acesta te va lua, te va duce la vale din punct de vedere spiritual. Te va îndepărta de Dumnezeu și de locul în care trebuia să stai și să nu pleci de acolo.

Fie că este vorba de slujba ta pe care nu o mai faci în Biserică, fie că este vorba de localitatea în care trebuia să stai și nu L-ai ascultat pe Dumnezeu … ci ai plecat unde ai vrut tu.

Iar deciziile acestea greșite costă. Se plătesc amenzi mai întâi, iar dacă omul chiar nu se trezește la realitate ci continuă să se tot lasă dus de val, va avea parte de disciplinări mai aspre !


Eu ce-mi alimentez ?

Firea adică natura mea păcătoasă căreia îi tot dăruiesc știri, informații interesante sau duhul căruia îi dau Cuvânt, Duhul Sfânt ?

Aici se face diferența dintre cel care este plin de viața din Dumnezeu și cel care este plin de lume, deoarece toarnă în el lume de dimineața până seara și totuși se miră cum de nu mai are în el nici dragoste, nici bucurie nici pace etc. adică nu-L mai are în el pe Duhul Sfânt !


Doamne Isuse, ajută-mă să fiu atent la ce las să pătrundă în mine și dă-mi Te rog Harul de-a fi mai atent la menținerea disciplinelor spirituale din viața mea (atât la citirea Bibliei, cât și la milostenie, rugăciune și post) ! Amin !


Podcastul poate fi ascultat aici :