160 I 2024. LIPSA DE ȘTIINȚĂ (DE LUMINĂ INTERIOARĂ) ESTE O PAGUBĂ [Proverbe 19.1-2] 8 Iunie 2024

160 I 2024. LIPSA DE ȘTIINȚĂ (DE LUMINĂ INTERIOARĂ) ESTE O PAGUBĂ

I Podcast I Pasaj Biblic : Proverbe 19 : 1 – 2 I Meditaţii din Cuvânt I Cezareea I Reşiţa I 8 Iunie 2024 I

Lipsa de știință (de lumină interioară) este o pagubă. Ne referim aici din nou la a ști cât este de important mai întâi să fim și abia apoi să avem.

De ce ? Deoarece trăim vremuri în care se pare că și pentru creștini „a avea” a ajuns să fie mai important decât „a fi”. Iar acest mod de gândire este greșit.

De aceea vom începe prezentul studiu, prin a menționa că un sens figurat al cuvântului lumină este de :

Ceea ce aduce claritate în mintea omenească”. (DEX, 2009)


În Proverbe 19 : 1 – 2, Cuvântul Lui Dumnezeu ne luminează că :

Mai mult preţuieşte săracul care umblă în neprihănirea lui, decât un bogat cu buze stricate şi nebun. – Lipsa de ştiinţă este o pagubă pentru cineva, şi cine aleargă neghiobeşte înainte o nimereşte rău”.

Din aceste două versete reiese faptul că, a avea o cunoaștere spirituală (a avea știința duhovnicească, a avea o poziție verticală) și a trăi drept, este mai important în viață decât a avea bani, dar fără a fi și un om de caracter.


Aici în Proverbe 19 : 1 – 2 este pus în antiteză omul care este cu frică de Dumnezeu, față de omul cu bani dar care este lipsit de caracter.

Ideal ar fi ca omul să aibă și frică de Dumnezeu dar și tot ce-i trebuie pe plan material. Dar pentru un creștin trebuie să conteze mai întâi ca el să devină și să rămână omul Lui Dumnezeu și abia în al doilea rând, să caute să obțină ceea ce-și dorește.

Domnul Isus a spus :

Căutaţi mai întâi Împărăţia lui Dumnezeu şi neprihănirea Lui, şi toate aceste lucruri vi se vor da pe deasupra”. (Matei 6 : 33)


Aceasta este și concluzia care se desprinde din Proverbe 19 : 1 – 2.

În viață, trebuie să avem priorități corecte. Mai întâi căutăm spiritualitatea Biblică (Împărăția și voia Lui Dumnezeu) și astfel vom ști cum să ne trăim viața. Iar mai apoi, pe locul doi, trebuie să fie și acumularea pe plan material.


Doamne Isuse, dă-mi și mie Harul de-a obține, de-a avea și de-a menține o astfel de cunoaștere a Cuvântului Tău și a voii Tale ! Amin !


Podcastul poate fi ascultat aici :