159 I 2024. LIPSA DE ȘTIINȚĂ ESTE O PAGUBĂ [Proverbe 19.1-2] 7 Iunie 2024

159 I 2024. LIPSA DE ȘTIINȚĂ ESTE O PAGUBĂ

I Podcast I Pasaj Biblic : Proverbe 19 : 1 – 2 I Meditaţii din Cuvânt I Cezareea I Reşiţa I 7 Iunie 2024 I

În Biblie scrie limpede că : „Lipsa de știință este o pagubă”. Aici cuvântul tradus cu știință se referă la cunoaștere sau cunoștință, la percepție (ebr. daath) adică la lumina sau cunoașterea care poate fi teoretică sau practică.

Constatarea din Proverbe 19 : 1 – 2 este aceasta :

Mai mult preţuieşte săracul care umblă în neprihănirea lui, decât un bogat cu buze stricate şi nebun. –

Lipsa de ştiinţă este o pagubă pentru cineva, şi cine aleargă neghiobeşte înainte o nimereşte rău”.


Lipsa de știință este o pagubă”. Aceasta înseamnă că, deținerea științei, a cunoașterii spirituale, a unei percepții corecte, are o mai mare valoare pentru viață, decât a avea averi și a fi fără înțelepciune … sau mai grav, nebun.

În Biblie, avem un astfel de exemplu în I Samuel 25, unde scrie despre Nabal și despre David. În I Samuel 25 : 2 – 3 scrie că :

În Maon era un om foarte bogat, a cărui avere era în Carmel ; avea trei mii de oi şi o mie de capre şi se afla la Carmel pentru tunderea oilor lui.

Numele acestui om era Nabal, şi nevasta lui se chema Abigail ; era o femeie cu judecată şi frumoasă la chip, dar bărbatul ei era aspru şi rău în faptele lui. El se trăgea din Caleb”.


Nabal era un om : „bogat cu buze stricate şi nebun” (exact cum scrie în Proverbe 19 : 1). Nabal persista în alegerile lui greșite, iar în Proverbe 19 : 2, este scris clar că : „cine aleargă neghiobeşte înainte o nimereşte rău”.


David, în schimb (la vremea respectivă), era omul sărac. Și din acest motiv, a cerut o răsplată pentru serviciile acordate lui Nabal. Dar, David umbla în neprihănire, făcea ce este drept, avea cunoștința sau știința spirituală și a știut să aprecieze sfatul Abigailei.

De aceea, s-a și oprit din alergarea lui spre răzbunare, care nu i-ar fi făcut cinste și conform Proverbe 19 : 1, David ar fi nimerit rău !


Și în acest caz, cunoașterea Lui Dumnezeu, (adică știința spirituală) a fost mai de folos decât banii deținuți de un om care, era un om : „bogat cu buze stricate şi nebun”.


Doamne Isuse, Te rog dă-mi și mie știința, cunoașterea spirituală și călăuzește-mă și pe mine prin Duhul Tău Cel Bun și Sfânt ! Amin !


Podcastul poate fi ascultat aici :