158 I 2024. LIPSA DE LUMINĂ, DE CUNOȘTINȚĂ FAVORIZEAZĂ PRODUCEREA PĂCATULUI [Levitic 5.17-19] 6 Iunie 2024

158 I 2024. LIPSA DE LUMINĂ, DE CUNOȘTINȚĂ FAVORIZEAZĂ PRODUCEREA PĂCATULUI

I Podcast I Pasaj Biblic : Levitic 5 : 17 – 19 I Meditaţii din Cuvânt I Cezareea I Reşiţa I 6 Iunie 2024 I

Lipsa de lumină, adică de cunoștință favorizează producerea păcatului. Necunoaşterea Cuvântului Lui Dumnezeu facilitează sau înlesnește producerea păcatului. De aceea trebuie să citim, să memorăm și să trăim conform Cuvântului Lui Dumnezeu.


În Levitic 5 : 17 – 19 sunt scrise aceste cuvinte :

Când va păcătui cineva făcând, fără să ştie, împotriva uneia din poruncile Domnului, lucruri care nu trebuie făcute, şi se va face vinovat purtându-şi astfel vina, să aducă preotului ca jertfă pentru vină un berbec fără cusur, luat din turmă, după preţuirea ta.

Şi preotul să facă pentru el ispăşirea greşelii pe care a făcut-o fără să ştie ; şi i se va ierta. Aceasta este o jertfă pentru vină. Omul acesta se făcuse vinovat faţă de Domnul”.

În urma înfăptuirii păcatului, conştiinţa luminată de Duhul Sfânt convinge omul de greşeala lui, dar cât are de plătit pentru ce a făcut, nu mai stabileşte el.

În Vechiul Testament, pentru a fi iertat, cel ce-a păcătuit trebuie să plătească preţul cerut de omul care avea autoritatea spirituală.


Pentru omul care a păcătuit, nu era suficient să spună : „Îmi pare rău !” ci trebuia să vină cu fapte, nu doar cu vorbe ieftine, pentru a-și reabilita relația spirituală cu Dumnezeu.

Faptul că Altcineva a plătit pentru păcatul meu, mă poate duce la devalorizarea vinovăției faptelor mele, dacă nu îmi păstrez conștiința curată.

Dar dacă păcatul ar fi fost ceva fără valoare, fără o importanță din punct de vedere spiritual, (cum cred unii oameni), nu ar fi trebuit să moară Copilul, mai precis Singurul Copil al Lui Dumnezeu și anume Domnul Isus.


În final, vom reaminti versetul scris în Levitic 5 : 17, unde Dumnezeu a vorbit clar :

Când va păcătui cineva făcând, fără să ştie, împotriva uneia din poruncile Domnului, lucruri care nu trebuie făcute, şi se va face vinovat purtându-şi astfel vina … ”.

Dumnezeu ne luminează și aici ne este arătată cât se poate clar, cât de mare este gravitatea unui păcat înfăptuit, precum și de faptul că lipsa de cunoștință nu mă exonerează de răspunderea pentru păcatul pe care l-am făcut.


De aceea, dacă încă nu avem formată disciplina Citirii zilnice a Cuvântului Lui Dumnezeu și a rugăciunii, de azi să luăm hotărârea de-a citi Cuvântul Lui Dumnezeu și de-a trăi conform Lui. Amin !


Podcastul poate fi ascultat aici :