144 I 2024. DISTRUGEREA SAU CATALIZA [Marcu 14.58 I Marcu 5.13–14] 23 Mai 2024

144 I 2024. DISTRUGEREA SAU CATALIZA

I Podcast I Pasaje Biblice : Marcu 14 : 58 I Marcu 5 : 13 – 14 I Meditaţii din Cuvânt I Cezareea I Reşiţa I 23 Mai 2024 I

Distrugerea sau cataliza. Creștinul este un catalizator, adică o persoană prin care se fac schimbări în viețile celorlalți, fără ca el să fie influențat de ei în rău, dacă este plin cu Duhul Sfânt !

Se distrug păcatele din viețile celor printre care trăiește creștinul și în loc se pune sfințenia prezenței Lui Dumnezeu, iar fostul păcătos devine un sfânt, prin puterea Duhului Sfânt !


Cuvântul folosit în greacă pentru „a distruge, a răsturna, a dărâma” este kataluó sau katalyó din care provine și cuvântul cataliză.

De exemplu, în Marcu 14 : 58, unde este notată o depoziție falsă, despre Domnul Isus s-au spus aceste cuvinte :

Noi L-am auzit zicând : „Eu voi strica Templul acesta, făcut de mâini omeneşti, şi în trei zile voi ridica un altul, care nu va fi făcut de mâini omeneşti.”

Aici, pentru : „voi strica” în limba greacă este folosit verbul katalysō.

În limba română, cuvântul cataliză este definit ca fiind, o :

Acțiune prin care se grăbește sau se încetinește o reacție chimică, sub influența unor catalizatori”.

Iar catalizatorul este o :

Substanță care grăbește sau încetinește o reacție chimică, fără ca ea însăși să fie modificată”. (Ambele definiții au fost preluate din DEX, 2009)

Dar tot catalizatorul poate să fie o :

Persoană, lucru, eveniment care provoacă (sau favorizează) o acțiune”. (Micul dicționar academic, ediția a II-a, 2010)


Creștinul este un catalizator, adică o persoană prin care se fac schimbări în viețile celorlalți, fără ca el să fie influențat de ei în rău, dacă este plin cu Duhul Sfânt !


Cum se face transformarea celor printre care trăiește creștinul ? În Marcu 5 : 13 – 14 sunt notate cuvintele Domnului Isus :

Voi sunteţi sarea pământului … Voi sunteţi lumina lumii”.

Domnul Isus a spus despre urmașii Lui că ei sunt sare (care oprește degradare) și lumină (care arată printre altele) cum vede Dumnezeu lucrurile.


Doamne Isuse, ajută-mă Te rog frumos să trăiesc la înălțimea chemării pe care TU mi-ai dăruit-o pentru mântuirea celor din jurul meu și în special pentru slava TA ! Amin !


Podcastul poate fi ascultat aici :