138. AM SCĂPAT NUMAI EU I. DUMNEZEU DECIDE CE ŞI CÂT VOI PIERDE ÎN VIAŢA MEA [Iov 1.13-19, Luca 13.1-9]

138. AM SCĂPAT NUMAI EU I. DUMNEZEU DECIDE CE ŞI CÂT VOI PIERDE ÎN VIAŢA MEA …

I Podcast I Pasaje Biblice : Iov 1 : 13 – 19 şi Luca 13 : 1 – 9 I Meditaţii din Cuvânt I Cezareea I Reşiţa I 18 Mai 2022 I

 

[„Domnul a zis Satanei : „Iată, îţi dau pe mână tot ce are, numai asupra lui să nu întinzi mâna.” Şi Satana a plecat dinaintea Domnului”. Iov 1 : 12]


În cartea Iov 1 : 13 – 19 scrie că : „Într-o zi, pe când fiii şi fiicele lui Iov mâncau şi beau vin în casa fratelui lor cel întâi născut, a venit la Iov un sol, care a zis :

„Boii arau şi măgăriţele păşteau lângă ei. Şi s-au aruncat nişte Sabeeni asupra lor, i-au luat şi au trecut pe slujitori prin ascuţişul sabiei. Numai eu am scăpat, ca să-ţi dau de ştire.”

Pe când vorbea el încă, a venit un altul şi a zis : „Focul lui Dumnezeu a căzut din cer şi a aprins oile şi pe slujitorii tăi şi i-a ars de tot. Numai eu am scăpat, ca să-ţi dau de ştire.”

Pe când vorbea el încă, a venit un altul şi a zis : „Nişte Haldei, înşiraţi în trei cete, s-au aruncat asupra cămilelor, le-au luat şi au trecut pe slujitori prin ascuţişul sabiei. Numai eu am scăpat, ca să-ţi dau de ştire.”

Pe când vorbea el încă, a venit un altul şi a zis : „Fiii tăi şi fiicele tale mâncau şi beau vin în casa fratelui lor întâi născut. Şi deodată, a venit un vânt mare de dincolo de pustiu şi a izbit în cele patru colţuri ale casei : casa s-a prăbuşit peste tineri, şi au murit. Şi am scăpat numai eu, ca să-ţi dau de ştire.” … ”.


Trei adevăruri din pasajul de mai sus :

I. Dumnezeu decide ce voi pierde şi cât voi pierde în viaţa mea (Iov 1 : 13 – 18)
II. Până acum am scăpat cu viaţă datorită Harului Lui Dumnezeu (Luca 13 : 1 – 5)
III. Dumnezeu m-a mai lăsat în viaţă cu un scop clar (Luca 13 : 6 – 9)

Să mă ajute Dumnezeu ca viaţa mea să-i fie de folos !


I. Dumnezeu decide ce voi pierde şi cât voi pierde în viaţa mea (Iov 1 : 13 – 18)

Iov a pierdut :

  1. boii şi măgăriţele. Conform Iov 1 : 3, Iov deţinea „cinci sute de perechi de boi” şi „cinci sute de măgăriţe”. În Luca 14 : 19 scrie despre cineva care s-a scuzat pentru a nu da curs unei invitaţii spunând : „Am cumpărat cinci perechi de boi şi mă duc să-i încerc …”. În vremea aceea se considera că o pereche de boi puteau ara nouă hectare de pământ. Iov avea de o sută de ori mai multe perechi de boi, adică cinci sute de perechi de boi, iar în Iov 1 : 3 este adăugat că avea : „şi un foarte mare număr de slujitori”. Teoretic numai pentru lucrul cu boii pe care-i avea nevoie de cinci sute de slujitori. Nu ştim dacă Iov avea chiar atât de mult pământ în proprietatea lui sau folosea boii numai pentru prelucrarea pământului altora, dar este clar că el lucra la un nivel foarte mare iar venitul era foarte consistent, numai din întrebuinţarea boilor pentru arat. Putem socoti că Iov cu forţa de muncă pe care o avea putea ara patru mii cinci sute de hectare de pământ ! Dar în Iov 1 : 14 – 15 scrie că : „a venit la Iov un sol, care a zis : „Boii arau şi măgăriţele păşteau lângă ei. Şi s-au aruncat nişte Sabeeni asupra lor, i-au luat şi au trecut pe slujitori prin ascuţişul sabiei”.
  2. în Iov 1 : 16 scrie că : „Pe când vorbea el încă, a venit un altul şi a zis : „Focul lui Dumnezeu a căzut din cer şi a aprins oile şi pe slujitorii tăi şi i-a ars de tot”. Iar în cartea Iov 1 : 3 este scris şi câte oi avea Iov : „Avea şapte mii de oi” …
  3. Apoi în Iov 1 : 17 scrie că : „Pe când vorbea el încă, a venit un altul şi a zis : „Nişte Haldei, înşiraţi în trei cete, s-au aruncat asupra cămilelor, le-au luat şi au trecut pe slujitori prin ascuţişul sabiei”. Cât de mare a fost şi acestă pierdere ? Iov deţinea la momentul respectiv : „trei mii de cămile” (a se vedea Iov 1 : 3), pe lista averii lui Iov, cămilele erau pe locul doi. Nu este momentul, dar se poate face o socoteală de cât nutreţ era nevoie zilnic pentru hrana unui efectiv atât de mare de animale şi de ce logistică era necesară numai pentru lanţul de aprovizionare şi de depozitare al unei cantităţi atât de mari de nutreţ !
  4. Dar în Iov 1 : 18 – 19 lista pierderilor este completată cu lovitura cea mai grea : „Pe când vorbea el încă, a venit un altul şi a zis : „Fiii tăi şi fiicele tale mâncau şi beau vin în casa fratelui lor întâi născut. Şi deodată, a venit un vânt mare de dincolo de pustiu şi a izbit în cele patru colţuri ale casei : casa s-a prăbuşit peste tineri, şi au murit”.

Ce este important ?

Să nu uit că eu am scăpat până azi prin harul Lui Dumnezeu şi să ÎL rog pe Dumnezeu să mă ajute ca viaţa mea să-i fie de folos într-un mod deosebit ! Amin !


Podcastul poate fi ascultat aici :