128 I 2023. SUSPICIUNEA SAU SEMNE DE AVERTIZARE [Iuda 1.12]

128 I 2023. SUSPICIUNEA SAU SEMNE DE AVERTIZARE

I Podcast I Pasaj Biblic : Iuda 1 : 12 I Meditaţii din Cuvânt I Cezareea I Reşiţa I 08 Mai 2023 I

În prezentul studiu, cu ajutorul Lui Dumnezeu vom nota câteva observații despre oamenii comparați cu stâncile ascunse și anume :

1. Nu toți cei ce vin la o adunare sunt pocăiți
2. Nu îți lua ca model de viață un om a cărui trăire privată nu o cunoști
3. Neatenția te poate costa foarte mult

Iuda a scris aceste cuvinte care sunt semne de avertizare în privința oamenilor care trezesc suspiciuni (iar aceasta se petrecea în primul secol) :

Sunt nişte stânci ascunse la mesele voastre de dragoste, unde se ospătează fără ruşine împreună cu voi şi se îndoapă de-a binelea; nişte nori fără apă, mânaţi încoace şi încolo de vânturi, nişte pomi tomnatici fără rod, de două ori morţi, dezrădăcinaţi …”. (Iuda 1 : 12)

Reamintim că suspiciunea este o :

Lipsă de încredere în cineva, îndoială în ceea ce privește corectitudinea, legalitatea faptelor sau onestitatea intențiilor cuiva ; bănuială, neîncredere”. (DEX, 2009)


În continuare să observăm trei semne de avertizare

1. Nu toți cei ce vin la o adunare sunt pocăiți

În Iuda 1 : 12, falșii credincioși sunt caracterizați ca fiind :

„ … nişte stânci ascunse la mesele voastre de dragoste, unde se ospătează fără ruşine împreună cu voi şi se îndoapă de-a binelea …”.

Ei sunt stânci ascunse dar tu ești corabie dacă este să folosim același fel de limbaj figurat, așa că ai grijă pe unde „umbli”.
Această formă de exprimare („stâncile ascunse” care „se ospătează”) poate fi tradusă astfel :

Lipsa autocontrolului mai ales în privința îmbuibării este un semn de avertizare foarte clar.


2. Nu îți lua ca model pe un om pe care nu îl cunoști și nu ști ce viață are în ascuns

Aceasta este o regulă generală. Expresia „stâncile ascunse” exact acest fel de avertizare îl transmite. Iuda a folosit pluralul nu singularul …

Altfel spus, fii foarte atent la grupările care se izolează de ceilalți. Acolo este o mare problemă spirituală !


3. Neatenția te poate costa foarte mult

Practic Iuda i-a avertizat pe adevărații creștini de pericolul reprezentat de oamenii care sunt asemenea unui recif. Pentru o corabie ce plutește neatentă prin apă, reciful sau acea aglomerare de stânci submarine sau bancuri de nisip care sunt situate sub suprafața apei (la trei metri sau mai puțin) pot produce naufragiul spiritual.

Dar la fel cum poziția unui recif este marcată pe harta maritimă prin semne convenționale, dar și în apă prin geamanduri și balize și creștinul care citește Biblia și este atent la comportamentul celor din jurul lui, nu va avea probleme cu falșii creștini.


În concluzie vom nota faptul că un creștin care nu cunoaște foarte bine Cuvântul Lui Dumnezeu, poate gândi așa :

Dacă cutare care este un creștin respectabil (deoarece îl văd la noi la Biserică) spune sau face un anumit lucru despre care eu știu că este nebiblic de ce nu mi-aș permite să acționez și eu la fel ?

Cine gândește și trăiește având modele greșite va naufragia în credință. Din acest motiv trebuie să fiu atent pe cine și de cine ascult.


Doamne ajută și Doamne dă-mi izbândă în punerea accentului pe citirea și trăirea conform Cuvântului Tău și în evitarea surselor de învățătură care prezintă suspiciuni ! Amin !


Podcastul poate fi ascultat aici :