127 I 2023. CUNOAȘTEREA RECIPROCĂ ÎN VIAȚA DE FAMILIE [Geneza 24.63–67 I Geneza 22.20–23]

127 I 2023. CUNOAȘTEREA RECIPROCĂ ÎN VIAȚA DE FAMILIE

I Podcast I Pasaje Biblice : Geneza 24 : 63 – 67 I Geneza 22 : 20 – 23 I Meditaţii din Cuvânt I Cezareea I Reşiţa I 07 Mai 2023 I

În Geneza 24 : 63 – 67 scrie că : „Într-o seară, când Isaac ieşise să cugete în taină pe câmp, a ridicat ochii şi s-a uitat ; şi iată că veneau nişte cămile.

Rebeca a ridicat şi ea ochii, a văzut pe Isaac şi s-a dat jos de pe cămilă. Şi a zis robului : „Cine este omul acesta care vine înaintea noastră pe câmp ?”

Robul a răspuns : „Este stăpânul meu !” Atunci ea şi-a luat marama şi s-a acoperit. Robul a istorisit lui Isaac toate lucrurile pe care le făcuse.

Isaac a dus pe Rebeca în cortul mamei sale, Sara ; a luat pe Rebeca, ea a fost nevasta lui, şi el a iubit-o. Astfel a fost mângâiat Isaac pentru pierderea mamei sale”.


Dar au trecut anii iar necunoscutul de altădată a devenit soțul cunoscut foarte bine de Rebeca iar în Geneza 27 : 9, 14 sunt notate cuvintele pe care Rebeca i le-a spus lui Iacov și ce s-a întâmplat după aceea :

Du-te de ia-mi din turmă doi iezi buni, ca să fac din ei tatălui tău o mâncare gustoasă cum îi place

Iacov s-a dus de i-a luat şi i-a adus mamei sale, care a făcut o mâncare cum îi plăcea tatălui său”.


Să observăm câteva lucruri despre Rebeca și Isaac.

1. Rebeca

Nu știm ce vârstă avea la momentul plecării ei de acasă. Știm doar că la momentul căsătoriei, Isaac avea patruzeci de ani (a se vedea Geneza 25 : 20) și socotind că el s-a născut după douăzeci și cinci de ani de așteptare, putem presupune că la momentul nașterii lui, Avraam era plecat din Ur de aproximativ șaizeci și cinci de ani.

Pe vremea când Isaac avea deja câțiva ani, Avraam a aflat că Nahor fratele lui avea deja opt copii, iar cel mai mic și anume Betuel, deja avea o fată care se numea Rebeca (conform Geneza 22 : 20 – 23).

Dar anii au trecut și la familia lui Betuel într-o seară a venit un străin care a cerut-o de soție pe Rebeca pentru Isaac (despre care familia lui Betuel sigur știa, deoarece din moment ce veștile au ajuns de la ei la Avraam este logic să considerăm că și Avraam a trimis știri despre familia lui).

Dar, dacă este să ne punem în locul Rebecăi, ne putem întreba :

Oare eu aș fi avut atâta încredere într-un om pe care-l știu doar de aseară … și să cred tot ce a spus el, iar azi să și plec de unde a venit el ?

Nu am un număr de telefon la care să sun, pentru a verifica informația, nu are la el nicio recomandare din partea lui Avraam, nu pot verifica spusele lui nici măcar văzând câteva fotografii !


2. Isaac

Dacă analizăm lucrurile, robul este cel în care au avut încredere și Avraam și Rebeca și Isaac și datorită lui s-a ajuns la căsătoria dintre Isaac și Rebeca.

Este acel cineva sau ceva care-i aduce împreună pe un tânăr și-o tânără care se îndrăgostesc și decid să facă pasul căsătoriei.

Dar la început ei sunt oarecum străini unul față de celălalt. Ce contează foarte mult, (în afara dragostei) este timpul petrecut împreună și comunicarea reciprocă.

Împărtășirea a ceea ce este fiecare, a valorilor, a ceea ce-i place și a ceea ce nu-i place fiecăruia dintre ei.

Peste ani străinul a devenit foarte bine cunoscut, iar Rebeca știa exact ce fel de mâncare era pe placul lui Isaac și nu a mai fost nevoie ca el să-i spună ce rețetă trebuie să fie folosită pentru a i se face mâncarea preferată.


Acestea par a fi lucruri simple, dar oare chiar așa este ?


Ce este cunoașterea ?

A cunoaște înseamnă și :

3. A ști, a afla cine este cineva ♦ A ști felul de a fi al cuiva”. (DEX, 2009)


Cei ce suntem căsătoriți de mai mult timp ar fi bine să ne întrebăm :

  • Chiar ne cunoaștem unul pe celălalt ?
  • Ce ar trebui să fac pentru a-l cunoaște mai bine pe celălalt ?
  • Oare nu este nevoie să-mi fac ordine în priorități ?

Doamne vorbește-mi și mie ce schimbare trebuie să fac în viața mea și dă-mi și puterea de-a face ceea ce TU îmi ceri să fac ! Amin !