124. AREOPAGUL MODERN II. CUVÂNTUL LUI DUMNEZEU [Faptele Apostolilor 17.16-34]

124. AREOPAGUL MODERN II. CUVÂNTUL LUI DUMNEZEU

I Podcast I Pasaj Biblic : I Faptele Apostolilor 17 : 16 – 34 I Meditaţii din Cuvânt I Cezareea I Reşiţa I 4 Mai 2022 I

Bunăstarea aduce timp liber care în general este pierdut cu informaţii de ultimă oră. Şi Areopagul poate fi şi chiar este în fiecare casă.

Într-un fel, televiziunea, internetul, etc. constituie Areopagul actual, adică o sursă a noutăţilor. Pentru filosofii de atunci, Areopagul era „Biserica lor”. Adunarea lor acolo era.

Şi nu este deloc greşită cunoaşterea, dar nu tot ce este nou, este şi bun. Nu tot ce este nou, este şi de folos şi dacă am învăţa de la Adam şi Eva, am şti că există şi noutăţi care ne pot costa; noutăţi care împiedică pătrunderea vieţii Lui Dumnezeu în noi şi relaţia noastră, personală, de zi cu zi cu Dumnezeu !

Noutăţi care chiar dacă nu sunt rele ocupă timpul şi mintea, care nu au o capacitate nelimitată!


Şi atenienii se concentrau în mod aproape exclusiv pe dobândirea de noutăţi şi l-au ascultat şi pe apostolul Pavel până la un punct ; punct de la care nu au mai primit noutăţile lui.

De ce? Nu spunea ceva nou pentru ei ? Ba da. Nu era ceva nemaiauzit ? Ba da. Şi atunci conform cărei logici nu au vrut să mai audă şi continuarea ? Sau, ce se întâmplă după Învierea Domnului Isus oare de ce nu i-a mai interesat, doar ca o simplă informaţie măcar ? Chiar nu erau curioşi ?

Dar ce s-a întâmplat cu Domnul Isus cu CEL înviat, nu avea importanţă, pentru că nu credeau aşa ceva. Şi nu au vrut să audă mai multe despre acest subiect şi fiindcă nu au ascultat, nu au avut parte de Domnul Isus.

Poate unii voiau să mediteze la Cuvânt, şi se poate că în timp au crezutîn Domnul Isus şi în Jertfa Lui de pe cruce. Poate credeau sincer că apostolul Pavel va mai sta pe-acolo şi sigur vor mai avea ocazia să discute cu el.

Sar indiferent însă de ce credeau ei, şi de ce credem noi, deasupra există voia Lui Dumnezeu. Sunt momente în care Domnul ne vorbeşte, dar omul nu ia seama ; şi din acest motiv omul respectiv nici nu va mai auzi pentru un timp Cuvântul Lui Dumnezeu, deoarece Duhul Sfânt nu vorbeşte surzilor făcuţi. Celor ce se fac că nu L-au auzit !


Neascultarea Cuvântului LUI de către atenieni, seamănă cu ceea ce ziceau contemporanii lui Ieremia:

să nu luăm seama la toate vorbirile lui !” (Ieremia 18:18)

În mintea omului pot fi multe idei, dar omul înţelept îşi face curăţenie prin gânduri. Unii dintre contemporanii lui Ieremia spuneau :

„ … şi să nu luăm seama la toate vorbirile Lui”.

Considerau poate că Ieremia vorbeşte de la el; că sunt cuvintele lui. Din punct de vedere psihologic, ştiau că pe om îl poţi influnţa în mod negativ, dacă nu îl iei în seamă; dar în mintea lor, probabil, că nu era ideea că de fapt Ieremia le transmitea direct Cuvântul Lui Dumnezeu …


Iar evreii spre deosebire de atenieni, erau chiar din poporul Domnului. Şi acesta este adevărul şi la ora actuală. Uneori, Biserica Domnului Isus devine un fel de Areopag. În faţă vorbeşte omul Lui şi sunt unii care îl cred şi îşi schimbă viaţa coform cuvântului auzit. Dar sunt destui care filtrează cuvântul în aşa fel încât nu mai rămâne nimic din el.

Epicurienii îl trec prin sita poftelor, stoicii prin meritele lor, şi chiar dacă ştiu că : „niciun cuvânt care iese din gura lui Dumnezeu nu este lipsit de putere” (Luca 1 : 37) acest fel de oameni fac ineficient pentru ei Cuvântul auzit ; ca o sămânţă bun căzută într-un pământ uscat.

Iar printre credincioşi există destui filosofi ce analizează chiar şi Cuvântul Lui Dumnezeu şi găsesc că nu este bun pentru ei (a se vedea de exemplu teologia liberală).

Astfel de oameni consideră că ei sunt cei buni, şi chiar nu au nevoie de ce le spune Dumnezeu. Poate că altă dată, chiar vor avea nevoie de Cuvânt Lui, dar nu astăzi. Dar atenienii deşi îl aveau în faţa lor pe un om prin care Dumnezeu le vorbea totuşi au ales să nu-l mai asculte.

Probabil că aveau ceva mai important de făcut. Era mâna întinsă a Lui Dumnezeu pe care au refuzat-o. Şi astfel şi-au refuzat mântuirea şi viaţa lor veşnică de fapt. Orice ar fi avut ei de făcut în acea zi nu era la fel de important cu ceea ce tocmai se petrecea.


În final să ÎL rog şi eu pe Dumnezeu cum scrie în Psalmul 119 : 18.

Doamne Isuse, te rog deschide-mi şi mie ochii, ca să văd lucrurile minunate ale Legii Tale să ştiu când Tu îmi vorbeşti şi să iau foarte în serios Cuvântul Tău ! Amin !


STUDII ASEMĂNĂTOARE :


Podcastul poate fi ascultat aici :