12 I 2023. PRESUPUNEROLOGIA [Luca 19.11 I Ioan 8.21 I Amos 5.18]

12 I 2023. PRESUPUNEROLOGIA

I Podcast I Pasaje Biblice : Luca 19 : 11 I Ioan 8 : 21 I Amos 5 : 18 I Meditaţii din Cuvânt I Cezareea I Reşiţa I 12 Ianuarie 2023 I

Presupunerologia este un cuvânt care tocmai a fost inventat. Ce înțeles are ? Se referă la formarea unor convingeri doar pe baza unor presupuneri, ale unor închipuiri pe care ni le facem în mintea noastră.

Este ca și cum ne facem o casă (adică ne formăm o convingere despre cineva sau despre ceva) bazându-ne doar pe o fundație așezată pe nisip, adică pe-o presupunere, pe-o părere despre acel cineva sau despre un anume subiect.

A presupune înseamnă :

A admite în mod provizoriu că ceva este adevărat, real sau posibil ; a crede, a-și închipui, a bănui”. (DEX, 2009)

Astăzi doar să observăm cât de departe poate fi presupunerea (părerea, închipuirea despre ceva) față de cum stau lucrurile cu adevărat.

În Luca 19 : 11 scrie că :

Pe când ascultau ei aceste lucruri, Isus a mai spus o pildă, pentru că era aproape de Ierusalim, şi ei credeau [adică ei presupuneu, ei își închipuiau] că Împărăţia lui Dumnezeu are să se arate îndată”.

Cei care erau în Ierihon și care tocmai asistaseră la schimbarea vieții lui Zacheu au crezut (scrie în traducerea Cornilescu, dar în original scrie că „au presupus”) :

„ … că Împărăţia lui Dumnezeu are să se arate îndată”.

Luca a notat că : „ei credeau”. Pentru „a crede” în greacă evanghelistul Luca a folosit cuvântul dokéō care înseamnă : „estimare sau opinie mentală subiectivă despre o problemă”.

În Luca 19 : 11 – 12 scrie că :

Pe când ascultau ei aceste lucruri, Isus a mai spus o pildă, pentru că era aproape de Ierusalim, şi ei credeau că Împărăţia lui Dumnezeu are să se arate îndată. Deci a zis … ”.

Iar Domnul Isus le-a spus Pilda polilor prin care i-a învățat că :

  1. El avea să plece,
  2. cândva avea să Se întoarcă,
  3. în Ziua aceea a revenirii pentru unii avea să fie foarte bine dar pentru mulți avea să fie foarte rău.

În Pilda polilor, la început Domnul Isus a spus clar că EL va pleca pentru o vreme undeva departe iar în acea țară (adică în Cer) ei nu puteau să ajungă.

Apostolul Ioan a scris că :

Isus le-a mai spus : „Eu Mă duc, şi … acolo unde Mă duc Eu, voi nu puteţi veni.” … ”. (Ioan 8 : 21)


Dar avea să vină vremea când Domnul Isus avea să Se întoarcă din Țara aceea care se afla departe (din Cer), iar atunci se va instaura Împărăția Lui Dumnezeu, doar că atunci (după revenirea Lui) pe pământ lucrurile nu aveau să fie deloc cum își închipuiau ei că va fi.

Prin Proorocul Amos (în capitolul 5 : 18) Dumnezeu a vorbit astfel :

Vai de cei ce doresc „ziua Domnului” ! Ce aşteptaţi voi de la ziua Domnului ? Ea va fi întuneric, şi nu lumină”.


Doamne Isuse, ajută-mă să fiu foarte atent la modul în care îmi formez o convingere despre cineva sau despre un anumit subiect, ca nu cumva să mă înșel crezând că merg în direcția bună iar eu să mă îndrept spre un loc unde chiar nu aș vrea să ajung ! Doamne ajută-mă la aceasta ! Amin !


Podcastul poate fi ascultat aici :