Ziua 9 (17 iulie 2013): Musulmani în Metro Vancouver, O creştere mare

Ziua 9Frumosul oraş costal Vancouver, British Columbia, este cel mai mare port maritim şi al treilea oraş ca mărime din Canada. Zonele muntoase din nord, cu mai multe staţiuni montane la distanţă de doar două ore cu maşină, i-au facilitat găzduirea Jocurilor Olimpice de Iarnă din 2010. Metro Vancouver este unul dintre cele mai diverse oraşe din punct de vedere etnic şi lingvistic, cu 40% dintre locuitori (corespunzător cu recensământul din 2006) pentru care engleza nu este prima limbă vorbită. În Vancouver, imigranţii musulmani au început să fie vizibili în 1931. La începutul lui 1970, grupuri mari de musulmani au sosit din Africa, în Vancouver. În 1980, exista o singură locaţie pentru ziua de rugăciune – vineri, iar astăzi există peste 50 de locaţii majore pentru ziua de rugăciune de vineri a musulmanilor, în cea mai mare zonă din Vancouver.

Recensământul din 2001 a arătat că Metro Vancouver avea o populaţie de 1 milion şi 99 de mii, din care 52.600 musulmani, iar recensământul din 2006 a arătat o populaţie de 2.1 milioane din care 90 000 musulmani (Recensământul din 2006 nu a făcut sondaj de opinie asupra religiei). Creşterea rapidă a populaţiei islamice se datorează nivelului ridicat de imigrare, taberele de refugiaţi şi rata crescută a natalităţii.

Astăzi sunt mulţi musulmani născuţi cu cetăţenie canadiană, printre cei care vin din Iran, Pakistan, India, Africa de Est, Irak, Egipt, Asia Centrală, Fiji,  Afganistan, Bosnia, Kosovo, Serbia, Sri Lanka, SUA, Indonezia, Anglia şi altele. Două dintre cele mai mari grupuri sunt iranienii şi punjabii. Pe lângă aceştia, mai bine de 1000 de studenţi din Arabia Saudită vin în fiecare an în Canada să studieze la diferite universităţi şi licee, ca parte dintr-un program special de bursă lansat de guvernul saudit în 2007.

În timpul Ramadanului, se adună cu sutele în moscheile din Vancouver, pentru iftar (mesele de seară prin care întrerup postul), tarawih (rugăciuni pe timpul nopţii în timpul Ramadanului) şi ca să între în spiritul Ramadanului. Majoritatea copleşitoare a acestor studenţi se află la vârstă de 20 de ani şi mulţi dintre ei experimentează primul lor Ramadan departe de casă.

Intrând într-o moschee din Metro Vancouver este ca şi cum ai intra într-un forum al Naţiunilor Unite. E ceva obişnuit să vezi musulmani închinându-se împreună din zeci de ţări diferite, de obicei având engleză ca singura lor limbă comună.

Motive de rugăciune :

* Rugaţi-vă pentru comunităţile creştine ca să poată demonstra dragoste şi compasiune ca să-i ajute pe refugiaţii şi imigranţii care vin în Vancouver.
* Rugaţi-vă pentru comunităţile de creştini, să caute înţelepciunea şi călăuzirea lui Dumnezeu ca să ştie cum să interacţioneze cu musulmanii.
* Rugaţi-vă pentru generaţiile de musulmani tineri care Îl caută pe Hristos în aceste metropole.