Ziua 17 (25 iulie 2013) : Muncitorii indonezieni din Taiwan, Unde pot să meargă în weekend ?

Ziua 17Ziua de duminică, 19 august 2012, a marcat ziua Eid-ul Fitr – sfârşitul lunii de Ramadan. A început ca o zi fericită pentru peste 10 000 de muncitori indonezieni care au venit în staţia de cale ferată din Taipei. Aceştia au intrat în sala principală de aşteptare a staţiei, un loc potrivit pentru a sta de vorbă cu prietenii şi a celebra această sărbătoare islamică importantă. Mulţimea imensă adunată în acea zi a paralizat circulaţia normală din staţie.

După ce au primit plângeri din partea pasagerilor, staţia de cale ferată din Taipei a început să închidă în weekend-uri o parte din camera principală a staţiei. Acest lucru a creat reacţii de mânie din partea unor muncitori străini. Aşa că în 12 septembrie, în jur de cincizeci de muncitori au protestat în faţa clădirii staţiei, ţinând în mâini pancarte cu mesaje antirasism, aceştia cereau dreptul la un loc public în care să se poată aduna în zilele libere. Apoi au intrat în staţie şi s-au aşezat pe podeaua coridorului principal, unde obişnuiau să se adune.

E un lucru obişnuit în Taipei ca în zilele libere muncitorii străini să se adune într-un loc. Acest lucru se întâmplă şi în oraşe precum Taiyuan şi Taichung. Aceştia se adună împreună în staţii şi parcuri. Adunările lor creează nemulţumiri, dar nimeni nu caută în mod serios o soluţie pentru problema lor. Potrivit statisticilor din septembrie 2012, numărul muncitorilor indonezieni din Taiwan este de 155,000, şi de 151,000 in Hong Kong.

Mulţi dintre ei lucrează pentru angajatori creştini. Câtorva biserici din Hong Kong le pasă de ei şi evanghelizează pe cei pe care îi numesc TKI. (Tenaga Kerja Indonesia care înseamnă Muncitori Domestici Indonezieni). S-au construit centre care să le asigure muncitorilor educaţie în ceea ce priveşte învăţarea limbii, a utilizării calculatorului şi Internetului şi, de asemenea, programe pentru relaxare.

În Taiwan, puţine biserici şi organizaţii creştine caută să evanghelizeze muncitorii indonezieni. Cei din Taiwan chiar pot să înveţe de la fraţii şi surorilor lor din Hong Kong şi să le urmeze exemplul.

Motive de rugăciune :

* Rugaţi-vă ca bisericile şi creştinii din Taiwan să aibă o viziune a Împărăţiei. Creştinii pot să înveţe despre cultura muncitorilor şi să îi caute cu dragoste.
* Rugaţi-vă ca bisericile să lucreze împreună cu alte agenţii care să stabilească strategii pe termen lung despre modul cum pot ajuta şi evangheliza muncitorii.
* Rugaţi-vă ca muncitorii indonezieni să îşi deschidă inimile pentru Hristos.