81 I 2024. SLĂBIREA SAU DEZONORAREA [Judecători 16.5] 21 Martie 2024

81 I 2024. SLĂBIREA SAU DEZONORAREA

I Podcast I Pasaj Biblic : Judecători 16 : 5 I Meditaţii din Cuvânt I Cezareea I Reşiţa I 21 Martie 2024 I

Slăbirea sau dezonorarea. Opusul creșterii încrederii noastre în Dumnezeu este și slăbirea spirituală care duce la căderea spirituală și implicit la dezonorarea credinciosului.

Această pătare spirituală vrea să o aducă Cel Rău în viața credinciosului care a cedat la ispite și a căzut în păcat.

Samson este un exemplu de om credincios care, a acceptat să fie slăbit spiritual și pierzându-și puterea în cele din urmă a pierdut tot.

În Judecători 16 : 5 scrie că Dalilei :

Domnitorii filistenilor s-au suit la ea şi i-au zis : „Înduplecă-l şi află de unde-i vine puterea lui cea mare şi cum am putea să-l biruim, ca să-l legăm şi să-l slăbim [în ebr. anah : pângărim, dezonorăm], şi-ţi vom da fiecare câte o mie o sută de sicli de argint.”

În ebraică, din acest verset reiese faptul că, se voia ademenirea, înșelarea și convingerea lui Samson pentru a-și destăinui secretul puterii lui.

Dar scopul final al domnitorilor respectivi era ca Samson să fie biruit, legat și chinuit (slăbit în Traducerea Cornilescu, dar în ebraică însemna pângărit sau dezonorat).

Domnitorii voiau să-l slăbească iar aceasta însemna de fapt să-l dezonoreze. Acest cuvânt (a slăbi, repetăm literal a pângări), se referă la ceea ce suportă un om care nu a fost învins niciodată în viața lui … după ce are parte de prima lui înfrângere !


Astăzi cu ajutorul Lui Dumnezeu, doar vom aminti trei aspecte care țin de lupta noastră de zi cu zi, de străduirea noastră de a învinge și anume faptul că :

1. avem de luptat cu Cel Rău care este dușmanul oricărui om,
2. avem un punct slab care este natura noastră păcătoasă sau firea pământească și
3. avem de partea noastră pe Duhul Sfânt de care dacă ascultăm vom fi învingători.

Așa ar trebui să arate viața unui credincios. Dar dacă el nu vrea pur și simplu să asculte de Dumnezeu ?


Doamne Isuse, dă-mi TE rog frumos harul de-a fi foarte atent, la menținerea puterii spirituale care vine din TINE și ajută-mă să nu mă expun singur la ispitele Celui Rău ! Amin !


Podcastul poate fi ascultat aici :