75. DUMNEZEU POATE FI PENTRU TINE SAU ÎMPOTRIVA TA (I) [Exod 14, 2 Cronici 25.28]

75. DUMNEZEU POATE FI PENTRU TINE SAU ÎMPOTRIVA TA (I)

I Podcast I Pasaje Biblice : Exod 14, II Cronici 25 : 28 I Meditaţii din Cuvânt I Cezareea I Reşiţa I 16 Martie 2022 I

Faraon şi-a pregătit carul de război şi şi-a luat oamenii de război cu el. A luat şase sute de care de luptă cu oameni aleşi şi toate carele Egiptului ; în toate erau luptători

Copiii lui Israel au trecut prin mijlocul mării ca pe uscat, şi apele stăteau ca un zid la dreapta şi la stânga lor. Egiptenii i-au urmărit ; şi toţi caii lui faraon, carele şi călăreţii lui au intrat după ei în mijlocul mării.

În straja dimineţii, Domnul, din stâlpul de foc şi de nor, S-a uitat spre tabăra egiptenilor şi a aruncat învălmăşeala în tăbăra egiptenilor. A scos roţile carelor şi le-a îngreuiat mersul. Egiptenii au zis atunci :

„Haidem să fugim dinaintea lui Israel, căci Domnul Se luptă pentru el împotriva egiptenilor.” Domnul a zis lui Moise : „Întinde-ţi mâna spre mare ; şi apele au să se întoarcă peste egipteni, peste carele lor şi peste călăreţii lor.”

Moise şi-a întins mâna spre mare. Şi înspre dimineaţă, marea şi-a luat iarăşi repeziciunea cursului, şi, la apropierea ei, egiptenii au luat-o la fugă ; dar Domnul a năpustit pe egipteni în mijlocul mării.

Apele s-au întors şi au acoperit carele, călăreţii şi toată oastea lui faraon, care intraseră în mare după copiii lui Israel ; niciunul măcar n-a scăpat”.


În cartea Exod 14 : 6 – 7, 22 – 28 a fost descris modul în care Dumnezeu i-a salvat într-un mod supranatural pe copiii lui Israel şi li s-a împotrivit Egiptenilor, aceasta ducând la decesul lor !

Care este adevărul care trebuie subliniat ?


Dumnezeu are putere să te ajute şi să te facă să cazi.” (II Cronici 25 : 8)


Depinde dacă sunt cu EL şi Îi fac voia, sau sunt împotriva Lui, (îmi fac voia) ! Iar aici nu discutăm despre culoarea confesională. Dumnezeu are aceaşi unitate de măsură şi pentru cel credincios şi pentru cel necredincios. Şi ucenicul trebuie să înveţe că „despărţit de Christos, nu poate face nimic” (Ioan 15 : 5 „ … despărţiţi de Mine nu puteţi face nimic”).

Despărţirea de Dumnezeu se face prin păcat. În Isaia 59 : 2 scrie :

„ … nelegiuirile voastre pun un zid de despărţire între voi şi Dumnezeul vostru ; păcatele voastre vă ascund faţa Lui şi-L împiedică să v-asculte !

Despărţirea se face prin păcătuirea care este urmată de ascunderea conştientă a păcatului … în suflet ! Este ca şi cum omul respectiv stinge becul în lumea lui spirituală. Va avea un păcat ascuns, (care nu se vede), dar tot acolo va fi şi mult întuneric, cu tot ce ţine de el adică de cel rău.

În viaţa egiptenilor a existat un prea târziu. După zece urgii, prin care au trecut, ar fi trebuit să ştie cine este Dumnezeu, dar nu au învăţat cât de greşită este alegerea de-a fi împotriva lui Dumnezeu ! Dacă tot căutau explicaţii pentru a înţelege ce li s-a întâmplat este probabil că au şi găsit !

Cu acest tipar de gândire : „Am avut ghinion !” poate ar fi spus generalul armatei egiptene dacă s-ar fi întors viu acasă, şi probabil că ar fi dat în judecată firma producătoare a carelor de război pentru defectul de fabricaţie !

Aceasta ar fi fost urmată de rezilierea contractului care este o atitudine normală pentru cei ce nu-L recunosc pe Dumnezeu în toate căile lor, pentru cei ce nu ÎL cunosc, pentru că nu vor să facă cunoştinţă cu EL ! Pentru un astfel de om de obicei, vina este la altul nu la el !

În mod sigur egiptenii nu L-au văzut pe Domnul ci doar efectul intervenţiei Lui ! Până atunci au fugit spre evrei, după ei, erau tot pe urmele lor, dar a venit momentul în care au decis să fugă de ei :

Haidem să fugim”, au spus ei : „dar Domnul a năpustit pe egipteni în mijlocul mării …” !

Au avut timp suficient pentru decizii corecte, a venit o vreme în care Altcineva (adică Dumnezeu) a hotărât ce să facă cu cei care luptau într-un mod conştient contra Lui !

În Psalmul 139 : 7 scrie :

Unde mă voi duce departe de Duhul Tău şi unde voi fugi departe de faţa Ta ?

Nu ştiau că nu aveau unde să fugă, să ajungă departe de Dumnezeu !


Cu puţin timp înainte, la fel gândeau şi evreii, care voiau să fugă de egipteni, nu mai ştiau unde să plece, aşa încât Moise trebuie să le spună :

Nu vă temeţi de nimic, staţi pe loc şi veţi vedea izbăvirea pe care v-o va da Domnul …”. (Exod 14 : 13). Au stat şi au văzut !

Practic deşi ei nu ştiau, Dumnezeu era Cel care avea un traseu stabilit dinainte pentru ei. Dumnezeu hotăra :

  1. când să plece şi cât să meargă, (timpul),
  2. încotro să meargă, (direcţia), precum şi
  3. cât să stea într-un anumit loc, (odihna).

Erau situaţii prin care aveau de trecut şi din care aveau de acumulat experienţe cu Dumnezeu !

În Exod 14 : 14 copiilor Lui, Dumnezeu le-a cerut : „ … voi staţi liniştiţi”, exact atunci când picioarele lor voiau s-o ia la fugă (din instinctul de conservare). Ei trebuiau să stea, ca momeli vii, atractive pentru duşmanii, care se considerau stăpâni pe situaţie !


O primă concluzie este aceasta :

Dumnezeu are putere să te ajute … ” şi o va face ! Nu ştim când şi cum dar suntem siguri că Dumnezeu va interveni şi în ajutorul tău ! Tu doar încrede-te în Dumnezeu !


Doamne ajută şi Doamne dă izbândă ! Amin !


Podcastul poate fi ascultat aici :