74 I 2024. SAMSON SAU OMUL CARE NU A TERMINAT CE A ÎNCEPUT SĂ FACĂ [Judecători 13.5 I Psalmul 1.1-3] 14 Martie 2024

74 I 2024. SAMSON SAU OMUL CARE NU A TERMINAT CE A ÎNCEPUT SĂ FACĂ

I Podcast I Pasaje Biblice : Judecători 13 : 5 I Psalmul 1 : 1 – 3 I Meditaţii din Cuvânt I Cezareea I Reşiţa I 14 Martie 2024 I

Samson. În Biblie, numele Samson este amintit de patruzeci și două de ori. Doar atât a rămas scris. Ar fi trebuit să scrie mai mult despre el, dar din cauza alegerilor greșite, singur s-a devalorizat.

Despre Samson scrie că doar : „va începe să izbăvească pe Israel din mâna filistenilor” (a se vedea Judecători 13 : 5). Dumnezeu știa dinainte ce alegeri avea să facă Samson.

Dar noi știm că un om credincios : „tot ce începe, duce la bun sfârşit”. (Psalmul 1 : 3) În context este descris omul credincios :

Ferice de omul care nu se duce la sfatul celor răi, nu se opreşte pe calea celor păcătoşi şi nu se aşază pe scaunul celor batjocoritori !

Ci îşi găseşte plăcerea în Legea Domnului, și zi şi noapte cugetă la Legea Lui ! El este ca un pom sădit lângă un izvor de apă, care îşi dă rodul la vremea lui şi ale cărui frunze nu se veştejesc : tot ce începe, duce la bun sfârşit”. (Psalmul 1 : 1 – 3)


Un pom bun, „tot ce începe să facă” (și anume florile) „duce la bun sfârșit” (adică produce fructele coapte). Așa este și omul credincios. Dar opusul pomului (opusul vieții și rodirii) este pleava (moartea) despre care scrie în Psalmul 1 : 4 – 6.


Samson a ales greșit și a deviat de la voia Lui Dumnezeu pentru el. Din cele patruzeci și două de versete în care este scris numele lui, doar în șaisprezece sunt notate realizările lui din toți cei numai douăzeci de ani de activitate (a se vedea Judecători 15 : 20).
Aceasta înseamnă că în toată viața lui a îndeplinit din voia Lui Dumnezeu pentru el, mai puțin de o treime în timp ce mai mult de două treimi din timpul vieții lui a trăit numai pentru el !


În final, pornind de la exemplul negativ al lui Samson, să îmi fac o scurtă verificare a vieții :

1. Oare eu știu care este voia Lui Dumnezeu pentru mine ?
2. Cât la sută fac eu, din ceea ce Dumnezeu vrea să realizeze prin mine ?
3. Ce trebuie să schimb chiar acum ca nu cumva și viața mea să se termine fără a duce la bun sfârșit ceea ce Dumnezeu vrea să facă prin mine ?


Doamne Isuse, TE rog frumos dă-mi și mie harul de-a trăi o viață care să fie zi de zi pe placul TĂU ! Amin !


Podcastul poate fi ascultat aici :