63 I 2024. SUNTEM NOI MAI TARI DECÂT DUMNEZEU [1 Corinteni 10.21–22 I Geneza 32.24-25 I Geneza 32.28]

63 I 2024. SUNTEM NOI MAI TARI DECÂT DUMNEZEU ?

I Podcast I Pasaje Biblice : I Corinteni 10 : 21 – 22 I Geneza 32 : 24 – 25 I Geneza 32 : 28 I Meditaţii din Cuvânt I Cezareea I Reşiţa I 03 Martie 2024 I

Suntem noi mai tari decât Dumnezeu ? Pare a fi o întrebare deplasată. Dar aceasta este întrebarea adresată de apostolul Pavel unor credincioși care credeau că-și pot permite să nu asculte de Dumnezeu și să facă anumite păcate și care se pare că nu erau conștienți de gravitatea faptelor lor și de consecințele care aveau să urmeze.

De ce ? Deoarece Dumnezeu tocmai acest lucru îl vrea de la noi și anume, să I ne supunem LUI cu tot ce suntem, duh, suflet și trup.

Dar această predare a controlului vieții Lui Dumnezeu nu este pe placul naturii noastre pământești, păcătoase, care își dorește să facă ceea ce Dumnezeu nu este de acord.

Iar uneori pentru a ne aduce la ascultarea de EL, Dumnezeu poate să ia măsuri coercitive.


În acest context, reamintim că imobilizarea este un prim sens al cuvântului descoperit, (așa cum scrie în Evrei 4 : 13, în traducerea Cornilescu). Pe vremea aceea, luptătorul care reușea să-și imobilizeze adversarul putea să-l învingă.

În I Corinteni 10 : 21 – 22 apostolul Pavel a scris :

Nu puteţi bea paharul Domnului şi paharul dracilor ; nu puteţi lua parte la masa Domnului şi la masa dracilor. Sau vrem să întărâtăm pe Domnul la gelozie ? Suntem noi mai tari decât El ?

Iacov a fost unul dintre oamenii care „s-a luptat cu Dumnezeu”, adică „i S-a tot împotrivit” … până într-o noapte când :

Iacov însă a rămas singur. Atunci un om s-a luptat cu el până în revărsatul zorilor. Văzând că nu-l poate birui, omul acesta l-a lovit la încheietura coapsei, aşa că i s-a scrântit încheietura coapsei lui Iacov pe când se lupta cu el”. (Geneza 32 : 24 – 25)


În noaptea aceea Iacov s-a luptat cu Dumnezeu. În Geneza 32 : 28 scrie că Iacov a primit numele Israel (care înseamnă : „Cel ce luptă cu Dumnezeu”) deoarece i s-a spus că el în noaptea aceea : „ … a luptat cu Dumnezeu”.

Este bineînțeles o exprimare metaforică dar adevărul este că Dumnezeu nu ar vrea ca să ne lovească, dar dacă noi I ne tot împotrivim vom avea parte de lovituri pentru a ceda înaintea Lui Dumnezeu și a nu ne mai permite „să ne jucăm” cu anumite păcate !


Suntem noi mai tari decât Dumnezeu ?

Este evident că nu și de aceea să ne ajute Dumnezeu să I ne supunem de bunăvoie ! Amin !


Podcastul poate fi ascultat aici :