63. CÂNDVA-UL CA MOD DE VIAŢĂ [Evanghelia după Ioan. Capitolul 11]

63. CÂNDVA-UL CA MOD DE VIAŢĂ

I Podcast I Pasaj Biblic : Evanghelia după Ioan, Capitolul 11 I Meditaţii din Cuvânt I Cezareea I Reşiţa I 04 Martie 2022 I

Doamne, iată că acela pe care-l iubeşti este bolnav.” (Ioan 11 : 3)
Doamne, dacă ai fi fost aici, n-ar fi murit fratele meu !” (Ioan 11 : 21). Întrebarea este : Tu crezi ce spui ? În versetul 26, Ioan a notat cuvintele Domnul Isus, care a întrebat-o pe Marta : „oricine trăieşte şi crede în Mine nu va muri niciodată. Crezi lucrul acesta ?” Răspunsul ei a fost clar : „Da, Doamne, eu am crezut …” (GBV 1998).

Şi noi avem credinţa la viitor, la trecut … oriunde numai în prezent nu. Dar de fapt singura credinţă lucrătoare : este credinţa din prezent, de aici şi acum !

Aşa este credinţa teoretică, nu spune că nu crede … dar totuşi într-o asemenea situaţie sunt prea puţine şanse, este prea târziu pentru acum, dar nu este totuşi prea târziu pentru „mai târziu”, pentru la Înviere … în ziua de apoi !

Acesta este cândva-ul ca mod de viaţă ! Şi aşa este şi genul de credincios care începe cu Dumnezeu, dar nu şi sfârşeşte cu EL ! Dar vorbeşte despre Dumnezeu ca un adevărat credincios … doar că nu prea crede ce spune !


Dar să vedem cum a decurs dialogul dintre Marta şi Domnul Isus, (fiindcă ea, a avut iniţiativa … la fel ca noi când decidem să ÎL rugăm) :

–  „Marta a zis lui Isus : „Doamne, dacă ai fi fost aici, n-ar fi murit fratele meu ! Dar şi acum, ştiu că orice vei cere de la Dumnezeu Îţi va da Dumnezeu.”

–  Isus i-a zis : „Fratele tău va învia.”

–  „Ştiu”, I-a răspuns Marta, „că va învia la înviere, în ziua de apoi.

–  Isus i-a zis : „Eu sunt Învierea şi Viaţa. Cine crede în Mine, chiar dacă ar fi murit, va trăi. Şi oricine trăieşte şi crede în Mine nu va muri niciodată. Crezi lucrul acesta ?”

–  „Da, Doamne”, I-a zis ea, „cred că Tu eşti Hristosul, Fiul lui Dumnezeu, care trebuia să vină în lume.” După ce a spus aceste vorbe, s-a dus şi a chemat în taină pe sora sa Maria … ”. (Ioan 11 : 21 – 28)


Cuvintele Domnului Isus sunt cuvinte ale credinţei active, menite să crească credinţa Martei !

Cuvintele ei însă arătau doar o încredere teoretică în Dumnezeu, cu declaraţii politicoase, dar tot ea a decis să întrerupă dialogul cu Isus, după ce a ales să nu îi răspundă la ultima întrebare, decât într-un mod evaziv. Domnul Isus a întrebat-o :

Crezi lucrul acesta ?”

„Da, Doamne”, I-a zis ea, „cred că Tu eşti Hristosul … ”.

Întrebarea Domnului Isus însă era foarte clară :

Crezi în Învierea celor morţi şi a celor vii ?

Iar Marta a răspuns cu totul altceva :

„ … cred că Tu eşti Hristosul … ”, şi-apoi a încheiat discuţia, plecând de acolo, un gest care pentru oricare din noi ar fi considerat ca fiind extrem de nepoliticos !


Fratele tău va învia.” (Ioan 11 : 23)

Credinţa declară adevărurile lui Dumnezeu. Nu se ia după ce vede : „ … umblăm prin credinţă, nu prin vedere” (II Corinteni 5 : 7).


Şi necredinţa vorbeşte … spune ce vede, cu o speranţă însă de mai bine doar pentru cândva, niciodată însă pentru Azi … dar omul (fiecare din noi) trăieşte numai azi !


Pe scurt, dialogul dintre Domnul Isus şi Marta este acesta :

Va învia !
Va învia … la Înviere !
– EU SUNT ÎNVIEREA ŞI VIAŢA !

Învierea tocmai venise pe la ei şi era o Persoană, nu ceea ce credeau ei, adică doar un eveniment ! Învierea (Domnul Isus) venise pe la moarte, iar moartea … a murit !

Prin această înviere (a lui Lazăr), era prefigurat decesul definitiv … al morţii. Din momentul Învierii cei ce sunt decedaţi de zile, ani, sau milenii vor fi înviaţi pentru totdeauna ! Deşi, părea că pentru Lazăr a început veşnicia şi totul era „prea târziu” realitatea a dovedit că nu a fost deloc aşa !

Necredinţa mea nu ÎL împiedică pe Dumnezeu să acţioneze, dar mă împiedică pe mine să cred că Dumnezeu îmi ascultă rugăciunea făcută pentru cel pe care îl aduc înaintea Lui Dumnezeu !

Dar dacă Dumnezeu vrea (cum a făcut şi în acest caz) EL nu Se va împiedica de necredinţa mea, ci din contră tocmai de aceea şi vine pentru a mă face un credincios real ! Aşa este creştinul care ÎL crede pe Isus pe Cuvânt, indiferent de mărimea problemei pe care o are !


Dumnezeu nu este un Dumnezeu limitat … care să poată să facă doar anumite lucruri ! EL poate totul iar viitorul intervenţiei LUI în viaţa mea şi în viaţa ta, poate fi mult mai rapid decât m-aş aştepta (şi te-ai aştepta)!


Încheiem cu o binecuvântare din Psalmul 20 : 4. Şi ţie Dumnezeu : „Să-ţi dea ce-ţi doreşte inima şi să-ţi împlinească toate planurile tale ! Amin !


Podcastul poate fi ascultat aici :