61 I 2024. PRINS LA COLȚ [Evrei 4.13 I Judecători 13.25 I Judecători 14.1-3]

61 I 2024. PRINS LA COLȚ

I Podcast I Pasaje Biblice : Evrei 4 : 13 I Judecători 13 : 25 I Judecători 14 : 1 – 3 I Meditaţii din Cuvânt I Cezareea I Reşiţa I 01 Martie 2024 I

Prins la colț”. Ce înseamnă aceasta ? Într-o zi când Samson a fost „prins la colț”, adică a rămas total descoperit înaintea Lui Dumnezeu, Dumnezeu l-a făcut să înțeleagă că numai el este responsabil pentru urmările deciziilor lui greșite.

În Evrei 4 : 13 scrie că :

Nicio făptură nu este ascunsă de El, ci totul este gol şi descoperit înaintea ochilor Aceluia cu care avem a face”.

Pentru Dumnezeu, faptul că : „Nicio făptură nu este ascunsă de El”, este foarte clar, dar pentru mine nu este la fel de clar, că sunt observat în totalitate, ci pot realiza că sunt total descoperit înaintea Lui Dumnezeu abia atunci când am falimentat total și realizez că nu mai pot face nimic fără ajutorul Lui Dumnezeu.


Să amintim pe scurt un studiu de caz din viața lui Samson.

Probabil că ani de zile, Samson și-a dat curs naturii lui pământești, în loc să se preocupe exclusiv de ceea ce Dumnezeu voia ca el să facă.

Dar toate au mers așa până într-o zi, în care el nu a mai putut da vina pe alții pentru problemele pe care le avea și a trebuit să recunoască, că el este de vină pentru falimentul lui, care i-a venit în urma relației avute cu Dalila.


La început Samson a ascultat de Duhul Domnului și a mers acolo unde îl trimitea Dumnezeu. În Judecători 13 : 25 scrie că :

Şi Duhul Domnului a început să-l mişte la Mahane-Dan, între Ţorea şi Eştaol”.


Dar natura lui pământească și-a spus cuvântul, iar la un anumit timp, el a ascultat-o. Așa că, în Judecători 14 : 1 – 3 citim că :

Samson s-a coborât la Timna şi a văzut acolo o femeie din fetele filistenilor. Când s-a suit înapoi, a spus lucrul acesta tatălui său şi mamei sale şi a zis :

„Am văzut la Timna o femeie din fetele filistenilor ; luaţi-mi-o acum de nevastă.”

Tatăl său şi mama sa i-au zis : „Nu este nicio femeie între fetele fraţilor tăi şi în tot poporul nostru, de te duci să-ţi iei nevastă de la filisteni, care sunt netăiaţi împrejur?” Şi Samson a zis tatălui său : „Ia-mi-o, căci îmi place.” …”.


Devierea lui Samson de la voia Lui Dumnezeu a început când el a ieșit din granițele voii Lui Dumnezeu care aveau ca limită localitățile Țorea și Eștaolul.

Samson a coborât la Timna, ieșind din granițele stabilite de Dumnezeu pentru el. Apoi a încălcat Cuvântul Lui Dumnezeu dorindu-și o căsătorie interzisă clar (a se vedea Iosua 23 : 11 – 13). Și nu și-a mai ascultat nici părinții etc.


Dar toate acestea au mers până într-o zi când Samson a fost „prins la colț” și a rămas total descoperit înaintea Lui Dumnezeu. Iar atunci Dumnezeu l-a făcut să înțeleagă că numai el este responsabil pentru urmările deciziilor lui greșite de până atunci.


Cum s-a sfârșit viața lui Samson noi știm, dar poate eu voi considera că mie Dumnezeu îmi va permite micile abateri de la Cuvântul Lui, de la ascultarea de părinți și așa mai departe.

Poate că, voi avea mai mult har decât Samson, sau poate că voi avea dimpotrivă parte de și mai puțin Har decât a avut Samson, deoarece Dumnezeu decide în dreptul fiecărui om !


Doamne Isuse, dă-mi TE rog frumos harul ascultării depline de TINE ! Amin !


Podcastul poate fi ascultat aici :