60 I 2023. PRIN NECREDINȚĂ STAGNEAZĂ LUCRUL LUI DUMNEZEU [1 Timotei 1.3-6 I 1 Samuel 17.24–27]

60 I 2023. PRIN NECREDINȚĂ STAGNEAZĂ LUCRUL LUI DUMNEZEU

I Podcast I Pasaje Biblice : I Timotei 1 : 3 – 6 I I Samuel 17 : 24 – 27 I Meditaţii din Cuvânt I Cezareea I Reşiţa I 1 Martie 2023 I

Un al zecelea beneficiu al trăirii prin credință este faptul că lucrarea spirituală avansează prin credință … dar stagnează sau dă înapoi din cauza preocupărilor egoiste ale copiilor Lui Dumnezeu, care își văd de-ale lor în loc să lupte pentru Dumnezeu !

Să observăm un studiu de caz, exact de acest fel. În I Samuel 17 : 24 – 27 este notat ce-a găsit David atunci când a mers acolo unde se știa acasă că, armata lupta deja de patruzeci de zile pentru țara lor.

Tatăl și-a trimis fiul pentru a afla ce se întâmplă acolo, deoarece era firesc să fie îngrijorat, neavând nicio știre despre copiii lui care erau plecați la război deja de patruzeci de zile !

Acolo, David l-a văzut pe Goliat și a constatat probabil cu uimire ce reacție a produs vederea lui asupra conaționalilor lui.
În pasajul Biblic scrie că :

La vederea acestui om, toţi cei din Israel au fugit dinaintea lui şi i-a apucat o mare frică. Fiecare zicea :

„Aţi văzut pe omul acesta înaintând ? A înaintat ca să arunce ocara asupra lui Israel ! Dacă-l va omorî cineva,

 • împăratul îl va umple de bogăţii,
 • îi va da de nevastă pe fiica sa şi
 • va scuti de dări casa tatălui său în Israel.”

David a zis oamenilor de lângă el : „Ce se va face aceluia care va omorî pe filisteanul acesta şi va lua ocara deasupra lui Israel ? Cine este filisteanul acesta, acest netăiat împrejur, ca să ocărască oştirea Dumnezeului celui Viu ?”

Poporul, spunând din nou aceleaşi lucruri, i-a zis : „Aşa şi aşa se va face aceluia care-l va omorî.” (I Samuel 17 : 24 – 27)


În acest pasaj Biblic, este descrisă exact situația din Efes asupra căreia apostolul Pavel l-a avertizat pe Timotei.

Observăm exact acele trei aspecte negative care făceau ca lucrarea spirituală să nu înainteze. De ce ? Deoarece lucrarea spirituală înaintează doar prin credință.

Dar în loc de trăire prin credință și victorii spirituale în poporul Lui Dumnezeu din vremea aceea existau :

 1. Învățătura străină.
 2. Lumea imaginară.
 3. Genealogiile sau preocuparea cu gradul de înrudire.

1. Învățătura străină

În loc ca armata să lupte pentru Împăratul lor și pentru poporul lor, (pentru Dumnezeu de fapt), oamenii își pierdeau vremea cu o învățătură străină care îl lăuda pe dușmanul lor, iar în acest fel arătau cât de puțin se încredeau în Dumnezeu și cum ÎL vedeau ei pe Dumnezeu.

Goliat era totul … iar Dumnezeul lor parcă nici nu exista (pentru ei) !


În al doilea rând, poporul din vremea aceea trăia într-o :

2. Lume imaginară

Câți bani ar putea să câștige (și pe câți îi câștigă Satana și azi tot cu banii pe care îi vor face) dacă fac cutare lucru și dacă etc. !


Și în al treilea rând, poporul din vremea aceea se ocupa cu :

3. Genealogiile sau gradul de înrudire

Apoi în imaginația lor se gândeau la ce statut social ar avea dacă s-ar căsători cu fata împăratului !

Deși fie vorba între noi, Saul nu avea o singură fiică iar potențialul câștigător al luptei ar fi trebuit să se gândească și la faptul că se putea ca fetei respective să nu-i placă deloc de el sau lui să nu-i placă de ea.

Iar ceea ce este poate și mai grav a fost faptul că toți au fost atinși de această trăire în lumea virtuală și nu se mai gândeau la cum să înainteze, ci în pasajul Biblic scrie clar că lui David :

Poporul, spunând din nou aceleaşi lucruri, i-a zis : …”.

Oare nu este și azi la fel ? Să fim practici și să ne gândim la ce am făcut ieri !

 • Cât am lucrat pentru înaintarea spirituală a mea sau a celor din jurul meu, de fapt cât și-a trăit Domnul Isus viața prin mine și cât timp am stat numai în „lumea virtuală” ?
 • Și cât timp din viața mea de când sunt creștin până acum a fost irosit … iar noi :
 • vorbim de un timp în care Dumnezeu a avut un plan clar pentru viața mea.
 • Vorbim despre lucrul pe care nu l-am făcut !
 • Vorbim de lucrul pentru a cărui nerealizare vom da socoteală !
 • Vorbim despre ceva ce nu vom mai putea face niciodată deoarece timpul s-a dus !

De ce nu înaintează lucrarea spirituală prin credință ? Vinovatul s-ar putea să îl văd în oglinda în care tocmai mă privesc !


Doamne Isuse, iartă-mă Te rog pentru irosirea potențialului Tău investit în mine până acum și dă-mi Te rog harul de-a deveni (în măsura în care se mai poate) un luptător pentru câștigarea cauzei Tale !

Dă-mi harul de-a-mi stabili obiective clare începând de azi încolo, de-a face pașii concreți de care este nevoie și pe care să-i pot măsura în mod concret ! Amin !


Podcastul poate fi ascultat aici :