351 I 2023. I-A ARĂTAT ÎNTR-O CLIPĂ. 6. CUM ȘI CÂT CITESC [Luca 10.26 I Luca 4.5-6]

351 I 2023. I-A ARĂTAT ÎNTR-O CLIPĂ. 6. CUM ȘI CÂT CITESC ?

I Podcast I Pasaje Biblice : Luca 10 : 26 I Luca 4 : 5 – 6 I Meditaţii din Cuvânt I Cezareea I Reşiţa I 17 Decembrie 2023 I

Domnul Isus și cât a fost pe acest pământ a avut capacitatea supranaturală de-a procesa o cantitate imensă de informații într-o singură clipă.

Acesta aspect a fost menționat în studiul precedent, dar astăzi să observăm care este capacitatea noastră de-a prelucra informațiile scrise.

În Luca 10 : 26 sunt notate două întrebări ale Domnului Isus, întrebări peste care poate trecem prea ușor. Unui specialist în studiul Vechiului Testament :

Isus i-a zis : „Ce este scris în Lege ? Cum citeşti în ea ?

Astăzi doar vom deschide ușa către un domeniu extrem de sensibil și anume accesarea informațiilor care se poate face în format scris, audio, video etc.

În Luca 4 : 5 – 6, despre Domnul Isus scrie că :

Diavolul L-a suit pe un munte înalt, I-a arătat într-o clipă toate împărăţiile pământului şi I-a zis : …”.

Practic aici este descrisă transmiterea de informații prin intermediul a două simțuri (văz și auz) care s-a făcut simultan cu scopul de-a schimba prioritățile vieții Domnului Isus.


Cum stăm cu cititul sau Cum citești ?

Noi știm că există citirea rapidă (recordul fiind de 4.700 de cuvinte pe minut), dar pentru un om care are numai viteza de citire obișnuită (undeva spre două sau trei sute de cuvinte pe minut), cel care știe să citească repede poate părea că doar răsfoiește o carte … deși în acest timp el de fapt o citește, deoarece și-a dezvoltat capacitatea de-a citi rapid.

Viteza de procesare a informației la o astfel de persoană este alta, deoarece creierul persoanei respective a fost antrenat altfel.

Dacă am învăța citirea rapidă am avea foarte multe beneficii deoarece ne-am dezvolta mușchii creierului, (dacă se poate spune așa).

Dar această citire rapidă este total diferită de urmărirea informațiilor în format video în care privitorul vede cadre derulate una după alta cu o mare viteză. De ce diferă ? Deoarece la citire contează și gradul de înțelegere a informației.

Se consideră că este o citire rapidă dacă omul din ce a citit are un grad de înțelegere de undeva la șaptezeci la sută deoarece scopul este să acumulez informația și implicit să o memorez nu doar să mi-o plimb prin fața ochilor.


Doamne Isuse, dă-mi harul de-a folosi mai eficient atât timpul viețiimele cât și resursele în format scris pe care TU mi le-ai pus la dispoziție ! Amin !


Podcastul poate fi ascultat aici :