348. CE CUNOSC MAI BINE, MÂNA SAU FAȚA LUI DUMNEZEU ? [Ioan 1.17 I Psalmul 132.2 I Psalmul 27.8]

348. CE CUNOSC MAI BINE, MÂNA SAU FAȚA LUI DUMNEZEU ?

I Podcast I Pasaje Biblice : Ioan 1 : 17 I Psalmul 132 : 2 I Psalmul 27 : 8 I Meditaţii din Cuvânt I Cezareea I Reşiţa I 14 Decembrie 2022 I

Dumnezeu are de-a face cu oameni care caută mâinile Lui, adică ceea ce EL le oferă, (a se vedea Psalmul 132 : 2) dar și cu creștini care caută Fața Lui (a se vedea Psalmul 27 : 8).

Cei care caută doar mâinile Lui Dumnezeu, nu sunt atât de interesați de Dumnezeu și de planurile Lui pentru viața lor ci sunt interesați de realizarea obiectivelor lor personale.

Întrebarea este :

Atunci când mă întâlnesc cu Dumnezeu Eu ce caut, voia mea sau voia Lui. Ce-mi mai poate da El sau ce-i mai pot da eu ?

Exact acest lucru l-a notat de la început apostolul Ioan în Evanghelia pe care a scris-o. Faptul că Domnul Isus a venit a adus harul și adevărul care au înlocuit sistemul Legii lui Moise (a se vedea Ioan 1 : 17).

Dar prin aceasta se mai realiza și altceva. Se făcea trecearea de la poporul Evreu la Neamuri. Iar poporul Evreu nu L-a ascultat pe Dumnezeu nici în acea vreme în care EL le-a vorbit personal, prin Isus și practic le-a mai dat o șansă …


În viață contează foarte mult să am scopuri precise. Să am ținte clare, obiective spre care să tind. Să fie anumite lucruri pe care să-mi propun să le înfăptuiesc și constant să tind spre atingerea obiectivelor mele.

În acest context putem spune că cel mai importnat scop al vieții unui muritor este să obțină viața veșnică, obiectiv care poate să fi eatins doar prin credința în Domnul Isus. Dar după ce-am fost mântuit prin Harul Domnului Isus, obiectivul meu principal a fost atins.

Ce voi face după aceea, îmi voi vedea de viață trăind ca și cum aș fi propriul meu stăpân ? Sau voi deveni un om care va împlini planul pe care Dumnezeu îl are pentru viața mea ?


Să fac o mică pauză și să mă întreb :

Cunosc care este planul Lui Dumnezeu pentru viața mea ? Aproape a mai trecut un an din viața mea …

2022 este aproape sfârșit …

În acest an am făcut voia Lui Dumnezeu pentru mine sau am făcut doar ceea ce mi-a plăcut mie … și L-am ascultat pe Dumnezeu doar din când în când ?


Vieți irosite sunt destul de multe printre creștini. Și ne referim aici la noi, nu la alții. La noi pe care Dumnezeu ne-a salvat de la moartea veșnică, ne-a și botezat în Duhul Sfânt !

Ne-a binecuvântat în moduri în care nici noi nu ne-am fi așteptat vreodată că am putea să fim atât de binecuvântați de Dumnezeu !

Așa se explică cum de-am ajuns să fim oameni atât de realizați și din punct de vedere spiritual dar și din punct de vedere material.


Dar noi nu ÎI mai suntem de folos Lui Dumnezeu în măsura în care Se așteaptă El la aceasta de la noi … Iar pe plan sufletesc știm în noi că este așa (vorbim aici la modul general și ne referim în special la creștinii vestici).

Din cauza nesupunerii față de voia Lui Dumnezeu pentru noi, purtăm neîmplinirea cu noi peste tot pe unde mergem.


Noi suntem ca o conductă care are robinetul strâns de tot, dar care tocmai prin acest fapt are în el tot tompul o presiune ce-o afectează în interior datorită faptului că apa nu este lăsată să curgă, ci este acumulată numai pentru conducta respectivă, iar ea nu își împlinește menirea pe care o are de la Dumnezeu, aceea de-a trăi pentru Dumnezeu și nu pentru sine însuși, foarte mult pentru alții.


Aceasta trăire egoistă duce le frustrări, la conflicte interioare, la ceea ce se numește la ora actuală stres.

Reamintim că stresul este definit ca fiind un :

Termen general utilizat pentru orice factor din mediu (traumatism, emoții, frig, căldură etc.) capabil să provoace la om și la animale o stare de tensiune și o reacție de alarmă a organismului, determinând uneori îmbolnăviri grave”. (DEX, 2009)


Domnul Isus nu S-a întrupat doar pentru a muri în locul nostru, doar pentru a ne mântui. EL Și-a dat viața ca să-mi dea viața Lui și apoi după ce ȘI-a adus viața Lui în mine evident este faptul că vrea să-ȘI și trăiască viața Lui prin intermediul meu.

Iar scopul cel mai important al vieții unui om este exact acesta. Să „se pună la dispoziția Lui Dumnezeu” (cum tot spunem noi, doar teoretic, în cele mai multe cazuri). Iar aceasta înseamnă cunoașterea de Dumnezeu și trăirea Lui Dumnezeu prin omul respectiv.


În perioada aceasta vom sărbători exact momentul în care Prorocul despre care spunea Moise în Deuteronomul 18 că va veni … a venit pe pământ, adică Domnul Isus S-a întrupat.

Dar poporul Evrei aveau sistemul lor de legi și nu L-au ascultat pe Fiul Lui Dumnezeu care voia să-i întoarcă la Dumnezeul Cel adevărat, la Tatăl Lui !

Și fiindcă Domnul Isus îi deranja cu adevărul Lui au decis să-L omoare pentru a putea trăi așa cum voiau ei. Dar Moise i-a avertizat pe cei din poporul Evreu, că dacă ei nu ÎL vor asculta pe proorocul trimis de Dumnezeu și nu vor face ceea ce Dumnezeu vrea de la ei, vor plăti scump neascultarea lor (a se vedea Deuteronomul 18 : 19).

Și exact lucrul aceasta se întâmplă de aproape două mii de ani, mai precis din anul 70 când judecata Lui Dumnezeu a venit asupra poporului Evreu iar Harul Lui Dumnezeu a trecut la Neamuri.


Să încheiem prezentul studiu cu o analiză a vieții personale.

Să mă întreb :

Eu ÎI sunt de folos Lui Dumnezeu și caut să împlinesc voia Lui, (altfel spus, caut fața Lui) sau îmi sunt de folos numai mie (sau aproape numai mie) și constant caut doar să primesc încă o binecuvântare din mâinile Lui, ceva ce alții deja au dar pe care eu încă nu am avut-o până acum ?


Doamne Isuse, ajută-mă ca în drumul meu spre Cer să fiu omul maleabil care Te ascultă atunci când TU Îi vorbești și căruia Îi dai și puterea de-a renunța la planurile lui, în favoarea împlinirii planurilor Tale pentru el și prin el oricât l-ar costa lucrul acesta ! Amin !


Podcastul poate fi ascultat aici :