337 I 2023. SUPĂRAREA SAU DE LA CÂINE MORT ȘI PURICE LA POTÂRNICHE (III) [1 Samuel 24.9–15 I 1 Samuel 26.20]

337 I 2023. SUPĂRAREA SAU DE LA CÂINE MORT ȘI PURICE … LA POTÂRNICHE (III)

I Podcast I Pasaje Biblice : I Samuel 24 : 9 – 15 I I Samuel 26 : 20 I Meditaţii din Cuvânt I Cezareea I Reşiţa I 03 Decembrie 2023 I

Câine mort, purice și potârniche. Orice om s-ar simți jignit dacă ar avea parte de asemenea comparații înjositoare. Dar în I Samuel 24 : 9 – 15 și în I Samuel 26 : 20, David a folosit aceste trei metafore prin care și-a descris viața lui, precum și stările prin care trecea în momentele respective.

Dar, David în perioada respectivă, își vedea așa nu numai viața lui, ci și preocupările împăratului Saul.


În primul rând, David a vorbit despre :

I. Câinele mort

David spunea despre Saul că urmărește un câine mort, dar un câine mort nu poate fi urmărit … deoarece stă pe loc. A urmări înseamnă a te deplasa, a fi în mișcare după o țintă care este în mișcare.

Dar nu te poți deplasa după cineva care stă pe loc !

Cu alte cuvinte, David i-a spus lui Saul :

Ție doar ți se pare că ești în mișcare dar de fapt stai în același loc”.


În al doilea rând, David a vorbit despre :

II. Purice(le)

A doua metaforă pe care David a folosit-o este puricele, care este ceva foarte mic și pe care un om are foarte mici șanse să-l prindă. Și în cazul lui David s-a adeverit. Saul nu a reușit să-l prindă.


Iar în al treilea rând, David a vorbit despre :

III. Potârniche(a)

Potârnichea este o pasăre care se sperie ușor, dar o pasăre are aripi și-și poate lua zborul, iar omul care vrea să o prindă doar cu mâinile lui … știe foarte bine că nu are nicio șansă.

De fapt, ceea ce Saul nu a știut până a aflat aceste cuvinte, era faptul că David era decis să plece din țară, iar Saul trebuia să pună punct comportamentului lui de până atunci … care într-o mare măsură era iresponsabil.


Concluzii

În primul rând, vom nota faptul că, în viață pot face mari greșeli, dacă voi da vina pe altul pentru deciziile mele greșite, deoarece noi știm bine că nimeni nu l-a oprit pe Saul să se lupte cu Goliat și să primească el toată slava pe care se pare că și-o dorea foarte mult.

În al doilea rând, Dumnezeu să mă ajute să nu disprețuiesc pe nimeni și nici chiar pe mine însumi. David era om, nu era nici câine mort, nici purice, nici potârniche. Dar din pasajele menționate mai sus, înțelegem că el era deznădăjduit.
Și este adevărat faptul că, felul în care mă văd atârnă greu pentru modul în care-mi voi trăi viața. Eu ce părere am despre mine ? Am o părere prea bună, am o părere reală sau am foarte slabă despre mine ?


În al treilea rând, mai ales în momentele de cumpănă, Dumnezeu îmi arată care este părerea mea despre mine. În general, felul în care mă văd eu pe mine însumi dictează modul în care mă comport și cu Dumnezeu și cu oamenii !


Doamne Isuse, ÎȚI mulțumesc frumos pentru că sunt copilul Tău, indiferent de ce simt eu sau de ce spun alții despre mine ! Și Te rog să ÎȚI trăiești viața TA prin mine în așa fel încât viața mea să ÎȚI fie de folos și în zilele mele bune dar și în zilele mele rele ! Amin !


Podcastul poate fi ascultat aici :