336. TĂCEREA. CONSIDERAȚII FINALE [Isaia 30.15 I Matei 6.6 I 2 Împăraţi 3.14]

336. TĂCEREA. CONSIDERAȚII FINALE

I Podcast I Pasaje Biblice : Isaia 30 : 15 I Matei 6 : 6 I 2 Împăraţi 3 : 14 I Meditaţii din Cuvânt I Cezareea I Reşiţa I 02 Decembrie 2022 I

Orice om are o lume interioară a lui. În această lume a gândurilor, a trăirilor lui sufletești, pentru creșterea lui spirituală, creștinul are nevoie să petreacă timp suficient cu Dumnezeu. Iar pentru a se putea concentra la Dumnezeu (în acest timp) are nevoie de liniște, de tăcere.

În Biblie, omul este comparat și cu o casă (a se vedea Matei 12 : 43 – 44) care este așezată într-un anumit loc, iar zgomotul exterior îi va distrage atenția, îi va limita concentrarea și îi va împiedica meditația. Toate acestea se fac prin lucruri care se petrec aparent, absolut întâmplător.

Dar un creștin matur nu crede astfel de povești, deoarece pentru un creștin absolut nimic din viața lui nu se petrece „la întâmplare”. În spatele zgomotului, a distragerii atenției de la cele sfinte este cel rău, care se folosește de diverși oameni, de cuvintele lor și de fapte.

Dar gălăgia nu este doar la exterior (prin lucrurile care mi se întâmplă sau prin situațiile prin care trec și care mă influențează în interiorul meu), ci zgomotul este și în interior de aceea nu este destul să închid ușa sufletului pentru a avea liniște în inimă, ci trebuie dată afară și gălăgia interioară.


O promisiune a Lui Dumnezeu este aceasta :

Căci aşa vorbeşte Domnul Dumnezeu, Sfântul lui Israel : „În linişte şi odihnă va fi mântuirea voastră, în seninătate şi încredere va fi tăria voastră.” (Isaia 30 : 15)

Pentru a avea această seninătate a vieții este importantă retragerea în locuri liniștite. În Matei 6 : 6 sunt notate cuvintele Domnului Isus care a spus :

Ci tu, când te rogi, intră în odăiţa ta, încuie-ţi uşa şi roagă-te Tatălui tău, care este în ascuns ; şi Tatăl tău, care vede în ascuns, îţi va răsplăti”.


Domnul Isus a spus : „tu, când te rogi, intră în odăiţa ta”, deoarece EL nu a avut un asemenea loc, în care să poată intra și să poată sta în liniște.

Acesta a fost un lux de care Domnul nostru nu a avut parte și trebuie să fim recunoscători pentru locuințele pe care le avem !


Dar cum a rezolvat Domnul Isus această problemă (această nevoie pe care o avea) ? Ce a făcut pentru a putea comunica cu Tatăl în liniște ? În Luca 5 : 16 scrie despre Domnul Isus că :

„ … El Se ducea în locuri pustii, şi Se ruga”.

Dacă acasă nu ai o cameră a ta, folosește-te de noapte și în special de orele de dimineața devreme când cei mai mulți dorm …

Ziua când oamenii sunt treji și activitatea demonică este mai activă, dar noaptea și în locurile cerești este mai multă liniște, de aceea este mult mai bine să mă culc cât mai devreme și să mă trezesc cât mai dimineață.


Despre Domnul Isus găsim scris în Marcu 1 : 35, că (după o zi foarte încărcată) :

A doua zi dimineaţa, pe când era încă întuneric de tot, Isus S-a sculat, a ieşit şi S-a dus într-un loc pustiu. Şi Se ruga acolo”.

În Matei 14 : 23 – 25, scrie ce s-a întâmplat după prima înmulțire a pâinilor. Ucenicii erau plecați cu corabia iar Domnul Isus :

S-a suit pe munte să Se roage, singur la o parte. Se înnoptase, şi El era singur acolo. În timpul acesta, corabia era învăluită de valuri în mijlocul mării ; căci vântul era împotrivă. Când se îngâna ziua cu noaptea, Isus a venit la ei, umblând pe mare”.


În traducerea Cornilescu scrie că Domnul Isus a venit la ucenici „când se îngâna ziua cu noaptea”, dar la subsolul paginii este notat exact cum scrie în originalul grec : „în a patra strajă a nopții”.


Deci Domnul Isus a venit la ucenicii Lui undeva între orele trei și șase dimineața. Practic Domnul Isus a avut o noapte de veghe și s-a rugat Lui Dumnezeu de pe la orele 18 până spre cinci, șase dimineața ! Din acest motiv a și avut parte de ungerea Divină !

Ne mirăm că la ora actuală nu este putere spirituală, că nu este ungerea Duhului Sfânt și că se fac multe activități religioase, sau programe în Biserică,iar acolo nu este prezența Lui Dumnezeu ?


Nu ar trebui să ne mire că Duhul Sfânt nu mărturisește pentru noi … din moment ce nici noi nu ÎL ascultăm mai deloc, dacă atunci când EL ne spune una … noi alegem să facem alta.


Un vechi proverb spune :

Culcă-te odată cu găinile și scoală-te odată cu cocoșii”.


Deci, în primul rând, cultivă în viața ta liniștea și fii atent la ora de culcare și la ora de trezire, (dacă pentru tine este importantă relația cu Dumnezeu).


În al doilea rând, după ce ți-ai pus deoparte acest timp pentru Dumnezeu, cultivă tăcerea. Închide ușa după tine și în acel timp ocupă-te mai întâi cu citirea Bibliei și mai apoi cu rugăciunea.


[Iar aici vom face o paranteză. Nu lăsa ca în sufletul tău să pătrundă orice mesaj luat de pe rețelele de socializare.

Nu vom face o listă cu cei care nu ar trebui să fie ascultați deloc, dar să luăm aminte la cuvintele pe care Elisei i le-a spus unui împărat :

Viu este Domnul oştirilor, al cărui slujitor sunt, că, dacă n-aş avea în vedere pe Iosafat, împăratul lui Iuda, pe tine nu te-aş băga deloc în seamă şi nici nu m-aş uita la tine”. (A se vedea II Împăraţi 3 : 14)

Există destui oameni care predică :

  • fără a fi botezați în Duhul Sfânt,
  • fără a avea inspirație și
  • fără a avea o bază solidă din punct de vedere teologic și totuși atrag mulți credincioși].

Dar să revenim.

În al treilea rând, pentru a avea parte de-o viață binecuvântată este nevoie de discernământ, de ungerea Duhului Sfânt.

Numai Duhul Sfânt ne poate învăța mai bine decât oricare altcineva de pe pământ, ce trebuie să facem în oricare moment al vieții noastre (a se vedea I Ioan 2 : 27).


Iar în concluzie vom reaminti că Domnul Isus a accentuat importanța vieții spirituale care trebuie să conțină :

  1. milostenia (adică să dăruiești ceva celui nevoiaș, să faci o binefacere), apoi
  2. să faci rugăciuni și
  3. să și postești.

Dar trebuie ca toate trei să fie ținute în cel mai mare secret (a se vedea Matei 6 : 3 – 4, v. 6 și v. 17 – 18).


Doamne Isuse, fă te rog ca și mântuirea mea să se facă „în linişte şi încrederea” liniștită în Tine, CEL care ai toată puterea în Cer și pe pământ !

ÎȚI mulțumesc frumos, Doamne Isuse că ai grijă de mine ! Amin !


Podcastul poate fi ascultat aici :