33 I 2024. CÂT SUNT DE DUHOVNICESC ? [Galateni 5.16-17]

33 I 2024. CÂT SUNT DE DUHOVNICESC ?

I Podcast I Pasaj Biblic : Galateni 5 : 16 -17 I Meditaţii din Cuvânt I Cezareea I Reşiţa I 02 Februarie 2024 I

Cât sunt de duhovnicesc ? Sau, altfel spus, ce concentrație de fire am în mine ? Pentru cel ce este om, în adevăratul sens al cuvântului (aur pur sau aur curat), omul are valoare și face tot ce ține de el pentru salvarea vieții omului.

Iar aici ne referim la :

1. viața fizică, la
2. trăirile sufletului (și implicit la problemele psihice) și în special la
3. viața duhului, la nașterea din nou, la mântuirea omului.


Dar pentru omul firesc, viața celuilalt nu are valoare deoarece el nu este conștient de valoarea propriei lui vieți. În traducerea Cornilescu avem expresia aur curat dar la ora actuală se folosește expresia aur pur.

Cum îmi pot da seama de puritatea aurului adică de caratajul lui ?

Puritatea aurului se exprimă în părți din 24. Aurul pur este cel de 24 de carate. Aceasta înseamnă că toate cele 24 de părti ale lui sunt formate din aur.

Să luăm un alt exemplu. Aurul de 18 karate are doar 18 părți de aur pur iar diferența până la 26, adică șase părți este formată din alte metale. Dacă ne gândim la aurul de 14 carate, știm că el are 14 părti de aur curat sau pur iar diferența până la 24 (cele 10 părți care rămân) este constituită din alte metale (argint, cupru, zinc etc.).


Dacă este să vorbim de procente. Aurul de 24 K are aproximativ 99 % aur pur. Aurul de 18K conține aproximativ 75 % aur pur în timp ce aurul de 14K are aproximativ 58.8% aur pur.


Din punct de vedere spiritual, cu aurul curat, de 24 de carate poate fi asemănat doar Domnul Isus, dar noi ne dorim să devenim tot mai puri, tot mai plini de Duhul Sfânt, să fim tot mai duhovnicești și să eliminăm din viața noastră aliajele care ne scad valoarea, adică acele componente care țin de firea pământească, de natura noastră păcătoasă.


Vom încheia prezentul studiu citind cuvintele apostolului Pavel care au fost scrise în Galateni 5 : 16 -17. El a spus :

Zic, dar : umblaţi cârmuiţi de Duhul şi nu împliniţi poftele firii pământeşti. Căci firea pământească pofteşte împotriva Duhului, şi Duhul împotriva firii pământeşti : sunt lucruri potrivnice unele altora, aşa că nu puteţi face tot ce voiţi”.


Doamne Isuse, dă-mi harul de-a asculta de Tine, de Duhul Sfânt, de Dumnezeu și fie ca pe zi ce trece să mă ajuți să devin tot mai duhovnicesc prin trăirea TA în mine și prin mine ! Amin !


Podcastul poate fi ascultat aici :