318. REFULAREA [Geneza 31.1–3 I Geneza 31.36-42]

318. REFULAREA

I Podcast I Pasaje Biblice : Geneza 31 : 1 – 3 I Geneza 31 : 36 – 42 I Meditaţii din Cuvânt I Cezareea I Reşiţa I 14 Noiembrie 2022 I

Deoarece suntem ajunși cu Meditațiile din Cuvânt la Geneza 31, astăzi vom analiza foarte succint o altă caracteristică a sufletului omenesc și anume : refularea.

A refula înseamnă :

A respinge, a înăbuși din domeniul conștientului în subconștient imagini, dorințe, reprezentări, idei sau tendințe neplăcute, care contrazic conștiința morală a individului”. (DEX, 1998)

Dar faptul că adun gunoiul sub covor nu înseamnă că mi-am rezolvat problema, ci doar o scot din fața ochilor și mă fac că nu există.


De ce se face acest lucru ?

  • Uneori deoarece persoana în cauză nu poate face nimic pentru a rezolva problema (exact cum a fost în cazul problemelor pe care Iacov le-a din cauza lui Laban).
  • Uneori, omul recurge la refulare, așteptând ca Dumnezeu să intervină și să rezolve EL problema, deoarece Dumnezeu este Judecătorul Cel drept, care știe exact de ce un om se comportă rău cu un semen de-al lui, care poate doar pentru o vreme îi este inferior.
  • Dar alteori (și poate de cele mai multe ori) omul refulează, adică adună în el, ține în el ce are de spus de frica confruntării, de frica a ceea ce poate urma dacă adevărul este rostit.

Dar reamintim faptul următor. Amânarea rezolvării problemelor duce la adâncirea conflictelor mocnite.

Iar noi avem o mare nevoie de îmbunătățirea relațiilor dintre noi, fie că vorbim de familie, despre vecini sau de Biserică, deoarece se observă foarte clar în societate că se ține distanțarea (despre care s-a tot vorbit timp de doi ani de zile) și chiar nu este în regulă ce se întâmplă !

În Geneza 31 : 36 – 42 este descris momentul în care Iacov a răbufnit și „a scos din el” tot ce avea împotriva lui Laban. A ajuns la acel moment în care să spună tot ce gândea despre socrul lui și despre dictatura în care a trăit … timp de douăzeci de ani !

S-a ajuns la aceasta din cauza înverșunării cu care Laban s-a purtat față de Iacov, care chiar nu înțelegea ce are socrul lui cu el, dar abia după douăzeci de ani, când „s-a umplut paharul”, l-a întrebat :

[Vorbind la modul figurat bineînțeles.]

În fond, ce ai cu mine ?

Și i-a deschis lui Laban ochii ca să vadă câte a făcut pentru el, deși Laban era tot „pornit” împotriva lui Iacov, în loc de-a-i mulțumi frumos pentru tot sacrificiul lui, pentru toate jertfirea de sine de care a dat dovadă în toți acești ani …


În Geneza 31 : 36 – 42 scrie că :

Iacov s-a mâniat şi a certat pe Laban. A luat din nou cuvântul şi i-a zis : „Care este nelegiuirea mea şi care este păcatul meu de mă urmăreşti cu atâta înverşunare ?

Mi-ai scormonit toate lucrurile, şi ce ai găsit din lucrurile din casa ta ? Scoate-le aici înaintea fraţilor mei şi fraţilor tăi, ca să judece ei între noi amândoi !

Iată, am stat la tine douăzeci de ani ; oile şi caprele nu ţi s-au stârpit şi n-am mâncat berbeci din turma ta. Nu ţi-am adus acasă vite sfâşiate de fiare : eu însumi te-am despăgubit pentru ele ; îmi cereai înapoi ce mi se fura ziua sau ce mi se fura noaptea.

Ziua mă topeam de căldură, iar noaptea mă prăpădeam de frig şi-mi fugea somnul de pe ochi.
Iată, douăzeci de ani am stat în casa ta, ţi-am slujit paisprezece ani pentru cele două fete ale tale şi şase ani pentru turma ta şi de zece ori mi-ai schimbat simbria.

Dacă n-aş fi avut cu mine pe Dumnezeul tatălui meu, pe Dumnezeul lui Avraam, pe Acela de care se teme Isaac, mi-ai fi dat drumul acum cu mâinile goale. Dar Dumnezeu a văzut suferinţa mea şi osteneala mâinilor mele şi ieri noapte a rostit judecata.” … ”.


În Iacov timp de douăzeci de ani s-au acumulat resentimentele ceea ce a dus la ruperea de cei care i le-au provocat. În Geneza 31 : 1 – 3 scrie că :

Iacov a auzit vorbele fiilor lui Laban, care ziceau : „Iacov a luat tot ce era al tatălui nostru şi cu averea tatălui nostru şi-a agonisit el toată bogăţia aceasta.”

Iacov s-a uitat şi la faţa lui Laban ; şi iată că ea nu mai era ca înainte. Atunci Domnul a zis lui Iacov : „Întoarce-te în ţara părinţilor tăi şi în locul tău de naştere ; şi Eu voi fi cu tine.” … ”.


Era destul și există în cazul fiecărei relații toxice un moment în care Dumnezeu spune :

Punct. A plătit destul. Decid trecerea la un nou nivel de trăire, la o nouă etapă din viața lui x. Îl scot la loc larg.

Nu-i mai permit celui căruia până acum i-am îngăduit să-i facă rău, să se mai poată atinge de el. Iacov nu este în proprietatea lui Laban iar Laban a profitat suficient de Iacov.

Dacă Laban și copiii lui vor să aibă mai multă avere acum știu care este rețeta. Ea este garantată iar ei au văzut că a funcționat foarte bine”.


Nu avem consemnat în Biblie dar este clar că în timp ce ei stăteau și probabil că nu făceau mai nimic bun (și din acest motiv aveau și timp să comenteze și s-l bârfească pe cel care lucra pentru ei toți) Iacov (la puțin timp după plecarea lui de la ei), a trebuit să spună prin ce a trecut :

Ziua mă topeam de căldură, iar noaptea mă prăpădeam de frig şi-mi fugea somnul de pe ochi. Iată, douăzeci de ani am stat în casa ta, ţi-am slujit paisprezece ani pentru cele două fete ale tale şi şase ani pentru turma ta şi de zece ori mi-ai schimbat simbria”. (Geneza 31 : 40 – 41)


Așa ceva puteau face și Laban și băieții lui dacă voiau să aibă o avere mai mare :

  1. să plătească prețul renunțărilor la confortul personal,
  2. să dedice timp suficient din viața lor pentru munca grea și
  3. să accepte muncă multă pe bani puțini !

Dacă nu era mare lucru să trăiasacă astfel, Iacov s-a dat la o parte din calea lor, pentru ca pe viitor ei să nu mai poată să spună că din cauza lui, ei nu aveau mai mult.

După plecarea lui Iacov de acolo, nimeni nu-i mai împiedica să treacă la aplicarea planului lor de îmbogățire. Temeratură ridicată se mai găsea, frig era în zonă din belșug, înșelători de asemenea erau, iar timp aveau cât era ziua de lungă.

Iacov ar fi putut să le spună :

Băieți, spor la treabă și lăsați invidia la o parte !

Dar resentimentele nu trebuie adunate în suflet, ci oamenii trebuie confruntați, iar situațiile conflictuale trebuie să le rezolvăm cât se poate de repede … dacă vrem să avem pace în suflet !


Doamne Isuse, ajută-mă Te rog să nu fac rău nimănui și nici să nu am de suferit ca unul care se amestecă în treburile altuia ! Amin !


Podcastul poate fi ascultat aici :