30 I 2024. AURUL CURAT ESTE MALEABIL [2 Samuel 16.5–14]

30 I 2024. AURUL CURAT ESTE MALEABIL

I Podcast I Pasaj Biblic : II Samuel 16 : 5 – 14 I Meditaţii din Cuvânt I Cezareea I Reşiţa I 30 Ianuarie 2024 I

Aurul curat, pur este aurul de 24 de carate, dar din el nu se fabrică bijuterii deoarece este un metal moale. În traducerea Cornilescu, expresia aur curat (pur) este folosită de patruzeci și nouă de ori.

Aurul curat, pur, care nu conține niciun alt metal în el a fost folosit în special la Cortul Întâlnirii apoi la Templul lui Solomon.


Astăzi doar vom aminti un studiu de caz, din care vom constata cum reacționează față de piatra de încercare aurul curat (în cazul nostru, David) și ce dâră lasă în urma lui, aurul care nu este curat, atunci când este testat cu aceeași piatră de încercare (iar aici ne referim la Ioab).

Și David și Ioab, amândoi au fost testați cu o piatră de încercare care s-a numit Șimei. Doar vom cita pasajul Biblic din cartea II Samuel 16 : 5 – 14 și să observăm cum a reacționat David și care a fost atitudinea lui Ioab față de același om.


În II Samuel 16 : 5 – 14 scrie că :

David ajunsese până la Bahurim. Şi de acolo a ieşit un om din familia şi din casa lui Saul, numit Şimei, fiul lui Ghera.

El înainta blestemând şi a aruncat cu pietre după David şi după toţi slujitorii împăratului David, în timp ce tot poporul şi toţi vitejii stăteau la dreapta şi la stânga împăratului.

Şimei vorbea astfel când blestema :

„Du-te, du-te, om al sângelui, om rău ! Domnul face să cadă asupra ta pedeapsa pentru tot sângele casei lui Saul, al cărui scaun de domnie l-ai luat, şi Domnul a dat împărăţia în mâinile fiului tău Absalom ; şi iată-te nenorocit, căci eşti un om al sângelui !”

Atunci Abişai, fiul Ţeruiei, a zis împăratului : „Pentru ce blestemă acest câine mort pe domnul meu, împăratul ? Lasă-mă, te rog, să mă duc să-i tai capul.”

Dar împăratul a zis : „Ce aveţi voi cu mine, fiii Ţeruiei ? Dacă blestemă, înseamnă că Domnul i-a zis : „Blestemă pe David !” Cine-i va zice, dar : „Pentru ce faci aşa ?”?”

Şi David a zis lui Abişai şi tuturor slujitorilor săi : „Iată că fiul meu, care a ieşit din trupul meu, vrea să-mi ia viaţa ; cu cât mai mult beniamitul acesta !

Lăsaţi-l să blesteme, căci Domnul i-a zis. Poate că Domnul Se va uita la necazul meu şi-mi va face bine în locul blestemelor de azi.”

David şi oamenii lui şi-au văzut de drum. Şimei mergea pe coasta muntelui, în dreptul lui David, şi mergând blestema, arunca cu pietre împotriva lui şi vântura praf.

Împăratul şi tot poporul care era cu el au ajuns la Aiefim, şi acolo s-au odihnit”.


David era asemenea aurului curat care a lăsat o dâră aurie pe piatra de încercare, atunci când a fost zgâriat de Șimei. Dar Ioab a scos din el cu totul altceva. Era clar că Ioab încă avea de lucrat la caracterul lui.


Doamne Isuse, dă-mi harul de-a-mi rezolva problemele de caracter pe care tu mi le scoți în evidență, prin interacțiunile cu ceilalți oameni din viața mea ! Amin !


Podcastul poate fi ascultat aici :