295. SELECTEAZĂ CORECT 91. ZGÂRCENIA sau MĂRINIMIA DIVINĂ ȘI MICIMEA UMANĂ [Geneza 28.20–22 I 1 Timotei 6.7 I Ioan 3.27]

295. SELECTEAZĂ CORECT 91. ZGÂRCENIA sau MĂRINIMIA DIVINĂ ȘI MICIMEA UMANĂ

I Podcast I Pasaje Biblice : Geneza 28 : 20 – 22 I 1 Timotei 6 : 7 I Ioan 3 : 27 I Meditaţii din Cuvânt I Cezareea I Reşiţa I 22 Octombrie 2022 I

Doamne dă-mi cât poți lua cu ambele Tale mâini iar eu promit că s-ar putea să ÎȚI dau înapoi cât pot apuca între două degete ! De exemplu, dacă îmi dai 100 de lei, zece lei, promit că îți voi da înapoi !

Cam aceasta a fost rugăciunea lui Iacov (dacă o putem numi așa) și sincer mi se pare că trebuie să ai mare îndrăzneală pentru a vorbi așa cu Dumnezeu !

Dar Dumnezeu nu i-a vorbit în noaptea următoare pentru a-i cere socoteală de ce a spus. Dumnezeu știe inima cu care vorbim și sigur a apreciat sinceritatea lui Iacov, având în vedere că nu avea cu el decât un toiag și sigur se îngrijora pentru ziua de mâine.

Pentru Iacov ce s-a oferit să dea era ceva ipotetic, deoarece încă nu primise nimic, dar nu știm cum a gândit când a ajuns să fie bogat și acel zece la sută promis … era o sumă pe care parcă îți venea să n-o prea dai din buzunar … pentru Dumnezeu !


Bineînțeles că dacă eram eu în locul lui, nu procedam așa. Fiind conștient că Dumnezeu mi-a vorbit și având în vedere că ÎL cred pe Cuvânt, eu sigur aș fi procedat altfel !

Așa spui tu ?

Ei bine, verifică cât ai dăruit pentru Dumnezeu săptămâna aceasta, luna aceasta și anul acesta. Și dacă chiar vrei să faci o schimbare fă o socoteală aproximativă cât ți-a dat și ție Dumnezeu și cât I-ai dăruit tu Lui toată viața ta de până acum !

Amintește-ți câte aveai când ai venit pe acest pământ, iar dacă ești căsătorit socotește cât ai avut când te-ai căsătorit și la ce nivel te-a adus Dumnezeu acum !

Dacă nu mai îți amintești ce aveai când ai venit pe pământ mergi într-o maternitate și vezi cu câte vine un copil pe pământ spre deosebire de ce posedă tatăl lui care poate tocmai a venit pe la spital !

Bagajul cu care vine pe pământ un copil de acum, este același cu cel cu care a venit un copil dintotdeauna. Apostolul Pavel a scris :

Căci noi n-am adus nimic în lume, şi nici nu putem să luăm cu noi nimic din ea”. (1 Timotei 6 : 7)

Bagajul unui copil nu este cu el … ci este în el și se mărește proporțional cu Harul de care are parte din partea Lui Dumnezeu !

Cam așa ar arăta un studiu Biblic personalizat, în care nu discut despre zgârcenia lui Iacov ci mă uit în oglinda Bibliei, iar în pasajul din Geneza 28 : 20 – 22 mă văd pe mine !


Ce scrie acolo ? Scrie că :

Iacov a făcut o juruinţă şi a zis :

  • Dacă va fi Dumnezeu cu mine şi mă va păzi în timpul călătoriei pe care o fac,
  • dacă-mi va da pâine să mănânc şi haine să mă îmbrac şi
  • dacă mă voi întoarce în pace în casa tatălui meu, atunci Domnul va fi Dumnezeul meu ; piatra aceasta, pe care am pus-o ca stâlp de aducere aminte, va fi casa lui Dumnezeu şi Îţi voi da a zecea parte din tot ce-mi vei da.” … ”.

Îmi amintesc că înainte de 1989 discutam cu un prieten care era pasionat de muzică. Era venit pe jos până unde ne-am întâlnit și mi-a exlicat că a uitat cheile de la mașină … pe pian !

Am zâmbit amândoi deoarece așa era pe atunci. Făceam haz de necaz. El nu avea nici pian nici mașină. Acum datorită binecuvântării Lui Dumnezeu are și una și alta și în plus a primit de la Dumnezeu și o casă în care să le țină ! Și mult mai mult decât lucrurile acestea ÎL are pe Dumnezeu și Dumnezeu îl are pe el !

Și Dumnezeu i-a dat și o familie care este adevărata valoare … o familie așa de binecuvântată cum nici nu cred că a visat că va primi de la Dumnezeu ! Oare în cazul nostru nu este la fel ?


Lui Iacov, Dumnezeu i-a dat totul fără a-i pune condiții. Nu i-a spus :

Îți voi da în proprietate o țară întreagă, îți voi da mulți copii etc. Dacă … și dacă … și dacă … Dar dacă nu îndeplinești cerințele mele nu vei primi mai nimic sau îți voi da doar zece la sută din cât ți-aș fi dat dacă M-ai fi ascultat !


Mi se pare uneori că noi nu observăm absurdul din viețile noastre. Cu câtă mărinimie Se poartă Dumnezeu cu noi și cu câtă zgârcenie și cu câtă habotnicie ne purtăm noi cu EL !

Ce datorie avea Dumnezeu față de un copil care a plecat de acasă fiind mai mult alungat decât să plece din propria voință (adică de bună voie) ?

Un om căruia tatăl lui (Isaac) i-a dat harul de-a-l lăsa să plece numai cu un toiag în mână … în timp ce la vremea lui, tatăl lui (Avraam) a trimis patruzeci de cămile încărcate cu valori doar pentru a-l căsători bine, în timp ce el (Isaac) nu se preocupa aproape deloc de căsătoria copilului lui.

Isaac  nu a spus :

Vin și eu cu tine. Sau dacă nu pot veni eu, deoarece nu văd prea bine, îți voi trimite cel mai de încredere om al meu, deoarece vreau să mă port cu tine așa cum s-a purtat și tatăl meu cu mine (când am fost în aceeași situație)!”

Dar nu, Isaac a fost nepăsător. I-a spus copilului lui (pe care de fapt nu-l prea iubea) :

„Du-te și eu îți ofer la plecare o binecuvântare deosebită … dar pentru tine nu scot nimic din buzunar (deși putea să îi dea lui Iacov un cec de să-l țină minte). Nu, eu păstrez pentru mine … ca să fie strâns suficient când eu nu voi mai fi ! Toate ți le las atunci cu drag !”

Deci lui Iacov tatăl lui nu i-a dat mai nimic și nu s-a ridicat nici pe departe la înălțimea lui Avraam și trebuie să recunoaștem acest lucru !

Dar Tatăl din Cer s-a purtat altfel, ca Dumnezeu, deoarece EL este Dumnezeu indiferent de cât de mici suntem noi oamenii cu El, Dumnezeu a fost, este și va fi Dumnezeu ! Și i-a oferit lui Iacov cu o măreție de Dumnezeu !

Dar cum ar fi trăit Iacov dacă Dumnezeu nu-i oferea nimic ? Ar fi lucrat douăzeci de ani având atât cât să trăiască de pe o zi pe alta. Este doar o speculație ? Nu ! Cât a avut Moise după patruzeci de ani de muncă la animale ? Un toiag. Cât avea și când a început lucrul !

Dar așa, Iacov fiind binecuvântat a ajuns să fie multimilionar. De unde a plecat Iacov ? De la meseria de crescător de animale și de la un toiag, dar a ajuns un om bogat. Oare doar meseria lui a fost o „brățară de aur” pe care a făcut-o el de platină … prin puterea lui ?

Nu, iar noi știm foarte bine că :

Omul nu poate primi decât ce-i este dat din cer”. (Ioan 3 : 27) Lui Iacov i-a fost dat din Cer să ajungă și să aibă atât de mult (a se vedea Geneza 31 : 11).


Să ÎI mulțumesc frumos Lui Dumnezeu pentru tot ce mi-a dat și mie … din Cer ! Și dacă voi face o listă rugăciunea mea va fi destul de lungă ! Dar se merită. Dumnezeu nu prea primește recunoștința pe care o merită !


Dumnezeu să te binecuvânteze cum numai EL știe și cum numai EL poate, atât duhul cât și sufletul și trupul tău ! Amin !


Podcastul poate fi ascultat aici :