294 I 2023. PRAFUL PĂSTRAT CA DOVADĂ A RESPINGERII HARULUI DIVIN [Marcu 6.11 I Luca 9.5 I Matei 5.9]

294 I 2023. PRAFUL PĂSTRAT CA DOVADĂ A RESPINGERII HARULUI DIVIN

I Podcast I Pasaje Biblice : Marcu 6 : 11 I Luca 9 : 5 I Matei 5 : 9 I Meditaţii din Cuvânt I Cezareea I Reşiţa I 21 Octombrie 2023 I

Respingerea mesajului Divin nu este o decizie nevinovată, deoarece este o alegere împotriva Lui Dumnezeu iar la procesul din Ziua Judecății, cel care a făcut acest lucru va avea surpriza să constate că i se va prezenta ca dovadă praful care era pe jos în momentul în care el a decis să nu-l primească pe trimisul Lui Dumnezeu și Cuvântul Lui Dumnezeu.


În Marcu 6 : 11 sunt scrise cuvintele Domnului Isus. Domnul le-a spus ucenicilor :

Şi, dacă în vreun loc nu vă vor primi şi nu vă vor asculta, să plecaţi de acolo şi să scuturaţi îndată praful de sub picioarele voastre, ca mărturie pentru ei. Adevărat vă spun că, în ziua judecăţii, va fi mai uşor pentru pământul Sodomei şi Gomorei decât pentru cetatea aceea.”

Oare de ce scrie că mărturia este pentru persoanele respective ?

Din cuvintele Domnului, putem înțelege că este posibil ca și în Ziua Judecății cineva să conteste acuzarea care I se aduce, de aceea I se va prezenta o dovadă adusă de pe pământ.


În Luca 9 : 5 sunt notate cuvintele Domnului Isus, dar aici scrie că mărturia va fi împotriva contestatarului :

Şi, dacă nu vă vor primi oamenii, să ieşiţi din cetatea aceea şi să scuturaţi praful de pe picioarele voastre, ca mărturie împotriva lor.”


Reamintim că în primul pasaj, (din Marcu 6 : 11) scrie că mărturia este pentru ei, dar în Luca 9 : 5 scrie că este împotriva lor.

Nu știm cum va fi în Ziua Judecății dar este cert faptul că praful scuturat de pe picioare constituie o dovadă reală, care va exista.

Chiar se poate așa ceva ? Praful de acum două mii de ani, este păstrat ? Da, mărturia este păstrată între probele adunate pentru Ziua Procesului. Judecătorul este și procurorul care colectează probele.


Dar într-o astfel de situație a fost pus și Domnul Isus care era împreună cu ucenicii Lui în momentul în care nu a fost primiți într-o localitate. Atunci ucenicii nu erau singuri, dar Domnul Isus nu a scuturat praful (de pe picioarele Lui).

Dar praful oricum cade și se amestecă cu praful existent pe jos într-un anumit loc. Dar faptul că Domnul Isus l-a lăsat și a plecat … nu înseamnă că totul s-a terminat.

Înțelegem de aici că Domnul Isus le-a acordat Harul Lui (oamenilor respectivi). Le-a acordat iertarea și nu a vrut pedepsirea lor. Dar nu trebuie să uităm că :

  1. tot ce facem este cântărit (se stabilește greutatea faptului respectiv).
  2. tot ce facem este notat și
  3. tot ce facem este evaluat (se determină valoarea, răului sau binelui făcut).

Și răul (de exemplu privirea nepotrivită, a se vedea Matei 5 : 28) dar și binele făcut, iar aici vom aminti paharul de apă care este dăruit (Marcu 9 : 41). Absolut totul este evaluat.


Dar faptul că, în cazul răului înfăptuit nu urmează o pedeapsă imediată, nu înseamnă și faptul că pedeapsa nu va mai veni deloc, ci disciplinarea va veni la vremea ei, dacă eu nu-mi rezolv problemele pe care tot eu mi le-am făcut.

Un om, doar din cauza răutății lui poate alege ca, (deși are cu ce să ajute pe cineva), totuși decide să nu-i facă bine persoanei respective care are o nevoie strictă de ajutor.


Având în vedere că în studiile anterioare s-a discutat despre atitudinea adoptată de oamenii care decid dacă să producă conflicte sau aleg să fie pacificatori, știind cele amintite mai înainte, Dumnezeu să ne ajute să beneficiem de binecuvântarea scrisă în Matei 5 : 9, unde sunt notate cuvintele Domnului Isus :

Ferice de cei împăciuitori, căci ei vor fi chemaţi fii ai lui Dumnezeu !Amin !


Podcastul poate fi ascultat aici :