293 I 2023. CEARTA SAU APRINDEREA DE MÂNIE [Geneza 40.2-3 I Eclesiastul 10.4 I Numeri 21.4]

293 I 2023. CEARTA SAU APRINDEREA DE MÂNIE

I Podcast I Pasaje Biblice : Geneza 40 : 2 – 3 I Eclesiastul 10 : 4 I Numeri 21 : 4 I Meditaţii din Cuvânt I Cezareea I Reşiţa I 20 Octombrie 2023 I

Reamintim că atunci când ne referim la ceartă putem spune că există omul de tip chibrit aprins căruia îi place să-i ațâțe pe alții la mânie, iar dacă el are de-a face cu omul de tip pahar cu apă nu area nicio șansă de ceartă dar dacă are în față un om de tip butoi cu benzină, cearta se poate aprinde foarte ușor.

Ana nu s-a aprins și nu a luat foc atunci când preotul Eli a jignit-o deoarece era cum am spune noi plină de Duhul Sfânt fiind asemenea unui pahar plin cu apă în care orice chibrit se stinge.


Faptul că mă aprind de mânie, că iau foc și ard foarte ușor îmi arată că eu am probleme spirituale și eu trebuie să îmi fac ordine în viață.


Să amintim numai trei exemple de oameni care s-au aprins de mânie.

În Geneza 4 : 5 scrie :

Cain s-a mâniat foarte tare şi i s-a posomorât faţa”.

Era de vină Abel pentru că el nu a adus jertfa pe care trebuia să I-o aducă lui Dumnezeu ? Nu era de vină Abel ci el, Cain.


În Geneza 31 : 36 scrie că :

Iacov s-a mâniat şi a certat pe Laban. A luat din nou cuvântul şi i-a zis : „Care este nelegiuirea mea şi care este păcatul meu de mă urmăreşti cu atâta înverşunare ?

Iar în continuare Iacov i-a spus lui Laban, tot ce avea de spus. Și nu intrăm în detalii deoarece scopul prezentului studiu nu este acela de-a explica în ce constă „benzina” acumulată în om din cauza căreia se produce explozia ci doar de a arăta faptul că omul care se aprinde de mânie are el o problemă.


Să amintim și reacția unui om care avea o funcție de răspundere. În Geneza 40 : 2 – 3 scrie că :

Faraon s-a mâniat pe cei doi dregători ai săi : pe mai marele paharnicilor şi pe mai marele pitarilor. Şi i-a pus sub pază în casa căpeteniei străjerilor, în temniţă, în locul unde fusese închis Iosif”.


Observăm exact același același tipar, omul se mânie iar la mânie acționează altfel decât ar face-o dacă ar fi liniștit.


Mânia este un sinonim al sângelui înfierbântat, care la fel ca orice lichid fierbinte se „dilată” iar urmările pot fi de necontrolat.

În Eclesiastul 10 : 4 scrie că atunci :

Când izbucneşte împotriva ta mânia celui ce stăpâneşte, nu-ţi părăsi locul [ebr. maqom : „un loc în picioare”], căci sângele rece te păzeşte de mari păcate”.


Dar de unde să obțin sânge rece când temperatura emoțională este crescută ?


Mânia altuia, atrage mânia ta, doar simți cum îți crește tensiunea când vezi manifestarea nesimțirii și este greu atunci să stai pe loc, în locul ceresc în care Dumnezeu te-a așezat.

Îți vine să te dai puțin jos și să-i arăți tu lui cum stă problema ! În asemenea momente, când ești în trafic de exemplu, tare îți mai vine să apeși pe claxon sau „să-i dai cadou” o fază lungă celui din care emană nesimțirea !


În Numeri 21 : 4 scrie că :

Poporul şi-a pierdut răbdarea pe drum …”.

Se pare că poporul Evreu și-a pierdut răbdarea într-o zonă greu accesibilă deoarece din câte știm încă nu este nimeni care să fi găsit pe drum răbdarea pierdută odinioară ! Poate așa se și explică de unde este astăzi atâta nerăbdare !


Poate că ei cei de-atunci s-au gândit :

„Nu este o mare problemă că-mi ies puțin din fire. Când mă liniștesc intru la loc, înapoi”… doar că ei nu au mai avut ocazia să regăsească ce-au pierdut intenționat !


Doamne Isuse, ajută-mă să înțeleg din reacțiile male față de alții dacă nu cumva și eu sunt asemenea unui butoi cu benzină și dacă nu cumva și eu am în mine ceva ce mă face să mă aprind foarte ușor.

Dă-mi harul de-a scoate acel conținut explozibil care ia foc foarte ușor datorită firii mele pământești de care chiar am avut multă grijă să-i meargă bine și ajută-mă ca în schimb să mă umplu de Duhul Tău Cel Bun și Sfânt ! Amin !


Podcastul poate fi ascultat aici :