267. SELECTEAZĂ CORECT 63. INVIDIA SAU TOT UN LEU ? [Galateni 5.19–23 I Matei 20.15 I Proverbe 14.30]

267. SELECTEAZĂ CORECT 63. INVIDIA SAU TOT UN LEU ?

I Podcast I Pasaje Biblice : Galateni 5 : 19 – 23 I Matei 20 : 15 și Proverbe 14 : 30 I Meditaţii din Cuvânt I Cezareea I Reşiţa I 24 Septembrie 2022 I

În Galateni 5 : 19 – 23, apostolul Pavel a scris :

Şi faptele firii pământeşti sunt cunoscute şi sunt acestea : preacurvia, curvia, necurăţia, desfrânarea, închinarea la idoli, vrăjitoria, vrăjbile, certurile, zavistiile, mâniile, neînţelegerile, dezbinările, certurile de partide, pizmele, uciderile, beţiile, îmbuibările şi alte lucruri asemănătoare cu acestea.

Vă spun mai dinainte, cum am mai spus, că cei ce fac astfel de lucruri nu vor moşteni Împărăţia lui Dumnezeu.

Roada Duhului, dimpotrivă, este : dragostea, bucuria, pacea, îndelunga răbdare, bunătatea, facerea de bine, credincioşia, blândeţea, înfrânarea poftelor. Împotriva acestor lucruri nu este lege”.


Sunt enumerate șaptesprezece fapte ale firii și nouă caracteristici ale Roadei Duhului, ale prezenței Duhului Sfânt în viața creștinului.

Printre faptele firii sunt enumerate pizmele și menționăm de la început că este folosit pluralul nu singularul. Păcatul este progresiv, nu se limitează la un prim pas, ci Satana care este inițiatorul păcatului, va împinge omul să parcurgă tot drumul păcatului respectiv, drum care se termină în iad.

Apostolul Pavel a fost foarte discret în exprimare :

„Vă spun mai dinainte, cum am mai spus, că cei ce fac astfel de lucruri nu vor moşteni Împărăţia lui Dumnezeu”. (Galateni 5 : 21) El nu a zis : „Vor ajunge în locul de pedeapsă”.


Dar să revenim la Roada Duhului. Un fruct (roada fiind un termen arhaic) se formează într-un pom, care are rădăcinile în pământul dintr-o grădină, care se află într-o anumită țară și beneficiază de-o anumită climă.

Un fruct nu crește la întâmplare, fiind aflat în aerul care este localizat în „niciunde”.

Din punct de vedere spiritual, lucrurile sunt clare. Știm ce este din Dumnezeu și ce este din Cel rău. Dar la fel de bine știm că omul alege constant a cui voie o face.


În Pilda lucrătorilor viei prin Stăpânul viei este simbolizat Dumnezeu. EL a binevoit să-i dea unuia dintre zilieri o explicație care este valabilă pentru toți zilierii de pe pământ.

Cine sunt „zilierii” ? Toți oamenii care azi 24 Septembrie 2022 locuim pe pământ ! Toți avem la dispoziție doar ziua de azi. La ieri nu mai avem acces iar la mâine nu știm cine va ajunge.

Stăpânul a spus foarte clar (iar omul căruia i s-a adresat a înțeles și nu a mai comentat) :

Nu pot să fac ce vreau cu ce-i al meu ? Ori este ochiul tău rău, fiindcă eu sunt bun ?


Reamintim faptul că „ochiul rău” este o expresie folosită de evrei pentru invidie.


Ce a spus Stăpânul se poate citi ca afirmație nu ca întrebare. (Numai că în cultura orientală fiind un alt fel de comunicare și de exprimare, este folosită întrebarea).


Cele două afirmații ale Lui Dumnezeu sunt acestea :

  1. pot să fac ce vreau cu ce-i al meu”.
  2. ochiul tău este rău, fiindcă eu sunt bun”.

Pentru unii dintre noi, probabil că pare a fi foarte nedreaptă comportarea Stăpânului, dar EL este Dumnezeu. Și la ora actuală este la fel.

Unii au mult cu mai puțină muncă și pot fi bogați, alții lucrează la fel de cinstit ca primii … dar abia au ce le trebuie de azi pe mâine și deasupra, la Conducerea Universului este tot Dumnezeu.

  • Că de pe Pământ nu se vede până în Cer, este cu totul altceva.
  • Că nu cunoaștem toate realitățile spirituale, este datorită faptului că vem parte de-o cunoaștere limitată.

Dumnezeu ne dă accesul liber la atâta cunoaștere cât avem nevoie fiecare. Dar „robinetul” cunoașterii fiecărui om, este la Dumnezeu (a se vedea I Corinteni 2 : 10).


Dar din Pilda lucrătorilor viei (pe care nu am redat-o din lipsă de spațiu, dar o putem citi în Matei 20 : 1 – 16), observăm faptul că sunt exprimate doar două puncte de vedere, al invidiosului și al Lui Dumnezeu.

Dar acolo, de față când a început să fie dat salariul pentru ziua de muncă, erau mai multe categorii de oameni (pe care le vom denumi după orele la care au fost angajați) : „dis-de-dimineaţă … pe la ceasul al treilea …. pe la ceasul al şaselea şi al nouălea … pe la ceasul al unsprezecelea …”. (Matei 20 : 1, 3, 5 și 6)

În felul în care calculăm noi timpul sunt orele : 6, 9, 12, 15 și 17. La orele 18 se termina ziua de muncă. Câștigul standard pentru o zi de muncă în agricultură, pe vreme aceea, era de un leu pe zi.

Deci Stăpânul a dat un preț corect pe care l-au primit și cei care au lucrat douăsprezece ore, dar

  • tot un leu au primit și cei care au lucrat nouă ore,
  • tot un leu au primit și cei care au lucrat șase ore,
  • tot un leu au primit și cei care au lucrat trei ore și ceea ce-a fost cel mai greu de înțeles pentru cei care au lucrat douăsprezece ore (și care au trebuit să asiste la retribuirea tuturor celor angajați după ei și care probabil că era deja plecați de acolo) …
  • tot un leu (revenim) au primit și cei care au lucrat o singură oră !

Nu se poate așa ceva !

Este prea de tot !

Nu este corect !

Probabil că au fost exclamațiile de ciudă … dar erau puncte de vedere greșite !

Și reamintim, din toate categoriile prezente acolo, doar primii angajați (sau unul din ei) și-a exprimat punctul de vedere.


Dar eu cum privesc ceea ce se întâmplă la ora actuală ? Și noi știm foarte bine doar o mică parte din ceea ce se se petrece pe pământ …


Încheiem reamintind versetul scris în Proverbe 14 : 30 unde este consemnat că :

O inimă liniştită este viaţa trupului, dar pizma [invidia] este putrezirea oaselor”.

Aici este secretul vieții : inima liniștită, mulțumită, recunoscătoare Lui Dumnezeu pentru tot, nu agitată, nu îngrijorată, nu neliniștită, fără consum sau stres (cum i se mai spune).


Dar poate spui tu : „Cine nu ar vrea să aibă o așa viață interioară ?”


Dar o astfel de viață este gratis ! Dă-i Domnului Isus controlul asupra vieții tale, și trăiește sub autoritatea Lui, iar EL prin Duhul Sfânt îți va oferi : „Dragoste, bucurie, pace …” tot ceea ce dă cu adevărat valoare și sens vieții.


Dumnezeu să ne ajute să trăim o astfel de viață … toată viața noastră ! Amin !


Podcastul poate fi ascultat aici :