265 I 2023. 2. CUMPĂNA. CONCLUZII [Ezechiel 45.9 I Isaia 5.1–9]

265 I 2023. 2. CUMPĂNA. CONCLUZII

I Podcast I Pasaje Biblice : Ezechiel 45 : 9 I Isaia 5 : 1 – 9 I Meditaţii din Cuvânt I Cezareea I Reşiţa I 22 Septembrie 2023 I

În finalul studiului despre cumpănă vom nota acest mare adevăr care ar trebui să ne dea de gândit. Dumnezeu era Judecătorul iar cumpăna era Israelul.
Când un om are un cântar defect care nu vrea să își împlinească menirea ci cântărește numai cum îi place lui, proprietarul îl va da la reparat și va folosi un alt cântar.

Cumpăna este simbolul justiției, al dreptății iar poporul Israel era chemat să fie poporul Lui Dumnezeu care prin trăirea lor după voia Lui Dumnezeu, trebuiau să fie total diferiți de celelalte națiuni din lume și trebuiau să fie un exemplu.

Dar poporul Evreu în loc ca ei să fie un model pentru celelalte popoare au preluat ei modelele altor popoare și treptat au fost duși de Dumnezeu în robie pentru a trăi cu cei pe care și i-au luat de model și să se convingă ei înșiși cât de rea este o astfel de viață de robi într-o țară străină și cât de bună ar fi fost viața lor dacă ar fi ascultat de Dumnezeu și-ar fi trăit după principiile Cuvântului Lui Dumnezeu.


Prin proorocul Ezechiel, la un moment dat, Dumnezeu a vorbit astfel :

Aşa vorbeşte Domnul Dumnezeu : „Destul, domnitori ai lui Israel ! Încetaţi cu silnicia şi răpirile, faceţi judecată şi dreptate ! Înlăturaţi stoarcerile voastre de la poporul Meu, zice Domnul Dumnezeu”. (Ezechiel 45 : 9)

Unde în traducerea Cornilescu scrie despre „stoarceri” în ebraică este folosit gherushah care se traduce cu : „expulzare, violență” sau „expropriere”.


Dar stoarcerea este un cuvânt foarte plastic. În mod figurat, a stoarce înseamnă :

A obține un profit, a lua un bun prin constrângere sau viclenie ; a smulge”. (DEX, 2009)

Aceasta era starea de fapt a judecătorilor. Ei care erau chemați să dea sentințe drepte, prin care cel nedreptățit să își primească înapoi ce i s-a luat pe nedrept făceau exact inversul și adunau ei casă lângă casă și ogor lângă ogor.


Dar la ce exproprieri se referă Dumnezeu ? La ce stoarcere ?

În Isaia 5 : 1 – 9 este descrisă degradarea poporului Israel care era asemănat cu o viță de vie de calitate care a ajuns să se sălbăticească.

Și în loc ca ei să facă dreptate, până și judecătorii lor au ajuns să fie inițiatorii sau promotorii nedreptății. Dar printr-un limbaj simbolic, Dumnezeu le-a arătat ce ar fi trebuit să fie ei … și cât era de departe poporul Israel de ceea ce ar fi trebuit să fie, de modelul Divin.

Nu este timpul pentru a explica această pildă deosebit de frumoasă, ci vom spune din nou acest adevăr. Dumnezeu era Judecătorul iar cumpăna era Israelul. Deoarece ei chiar s-au stabilit în răzvrătire și nu erau doar în trecere pe acolo, Dumnezeu a dus la îndeplinire ceva ce probabil pentru ei era de neconceput … încetarea Israelului ca națiune și distrugerea Templului …


Doamne, dă-mi harul acesta să fiu atent la modul în care trăiesc și ÎȚI mulțumesc frumos pentru că mă iubești și mă asculți ! Amin !


Podcastul poate fi ascultat aici :