26 I 2024. PIATRA DE ÎNCERCARE [Matei 4.24 I Iov 23.10]

26 I 2024. PIATRA DE ÎNCERCARE

I Podcast I Pasaje Biblice : Matei 4 : 24 I Iov 23 : 10 I Meditaţii din Cuvânt I Cezareea I Reşiţa I 26 Ianuarie 2024 I

Piatra de încercare. Ce se înțelege prin această expresie ? Această expresie se referă la una dintre metodele de testare a aurului, aurul fiind și un simbol al credinciosului.


Expresia „piatră de încercare” nu este scrisă în traducerea Cornilescu, deși cuvântul tradus astfel (și anume básanos) este folosit de trei ori în Noul Testament.

El este scris în Matei 4 : 24, unde este tradus prin „chinuri” precum și în Luca 16 : 23 și 28 unde se vorbește tot despre chinuri și despre chin.


În Matei 4 : 24 este primul dintre cele trei versete în care se scrie despre piatra de încercare (în greacă básanos) care :

inițial era o piatră neagră, pe bază de siliciu, folosită ca „piatră de încercare” pentru a testa puritatea metalelor prețioase (cum ar fi argintul și aurul)”.


Dar, cum se încearcă, cum se testează aurul pentru a i se vedea calitatea ?

Există mai multe metode, dar astăzi vom aminti una singură și anume testarea aurului cu piatra de încercare.

Cu produsul din aur care urmează a fi verificat, se zgârie piatra de încercare de câteva ori cu o mișcare de du-te-vino. Dacă urma lăsată pe piatră este aurie produsul este din aur.


Creștinul este asemenea aurului care este testat prin durere. Credinciosul este la fel ca aurul cu care se zgârie piatra de încercare. Urma lăsată de el va arăta ceea ce el și în el.

Trebuie să știm că pentru a constata noi înșine ce calitate a credinței avem, Dumnezeu folosește ca piatră de încercare a noastră durerea produsă fie de o boală, fie de o altă persoană.

Din reacția mea față de boala sau persoana respectivă, (care este piatra mea de încercare) pot să îmi dau seama dacă chiar sunt atât de credincios pe cât mă cred !

La un moment dat, Iov a spus aceste cuvinte despre Dumnezeu :

Dar El ştie ce cale am urmat ; şi, dacă m-ar încerca, aş ieşi curat ca aurul”. (Iov 23 : 10)


Doamne Isuse, dă-mi harul de-ami verifica viața prin prisma Cuvântului Tău și de-a accepta durerile prin care TU îmi testezi credința ! Amin !


Podcastul poate fi ascultat aici :