254 I 2023. 1. UTILITATEA SPIRITUALĂ C.2 APELE ADÂNCI ȘI APELE DE SUPRAFAȚĂ [Proverbele 20.5 I Isaia 40.15 I 1 Împărați 10.1–3]

254 I 2023. 1. UTILITATEA SPIRITUALĂ C.2 APELE ADÂNCI ȘI APELE DE SUPRAFAȚĂ

I Podcast I Pasaje Biblice : Proverbele 20 : 5 I Isaia 40 : 15 I I Împărați 10 : 1 – 3 I Meditaţii din Cuvânt I Cezareea I Reşiţa I 11 Septembrie 2023 I

În Proverbele 20 : 5 scrie că : „Sfaturile în inima omului sunt ca nişte ape adânci, dar omul priceput ştie să scoată din ele”.

Versetul din Proverbele 20 : 5 poate fi tradus și astfel : „Sfatul din inima omului este ca apa adâncă ; dar un om priceput îl va scoate”.

Există cel puțin două feluri de fântâni, unele care au o găleată cu care se poate scoate apa și altele care nu au găleată, ci trebuie să vii de acasă cu găleata dacă vrei să scoți apă din ele.

Fântâna înțelepciunii din care se pot scoate apele adânci, adică sfaturile Lui Dumnezeu nu are găleata lăsată acolo, ci ai nevoie în primul rând de găleata pe care să o cobori până la nivelul apei și mai apoi după ce se umple să o scoți plină de cuvintele Lui Dumnezeu.

Pentru aceasta trebuie pricepere, de aceea trebuie notat și un al doilea adevăr. Cei care nu sunt învățați cu scosul apei dintr-o fântână constată că pot scoate o găleată aproape goală dintr-o fântână … care este plină de apă. Problema nu este nici la fântână, nici la găleată ci la omul care scoate apa.

În Isaia 40 : 15 scrie că : „Iată, neamurile sunt ca o picătură de apă din vadră …”. Un adevăr care poate fi documentat din punct de vedere Biblic este faptul că în Vechiul Testament, doar prin poporul Evreu puteai scoate apă din Cuvântul Lui Dumnezeu, care era Vechiul Testament pe care numai ei îl aveau.

Iar cine scotea apa din Cuvânt avea ceva din Dumnezeu deoarece Cuvântul scris în Biblie (iar aici ne referim în special la Vechiul Testament) este din Dumnezeu.


Dar de apa Cuvântului de care era nevoie, foarte puțini neevrei au avut parte deoarece pur și simplu nu au venit să scoată apă din Fântîna care este Dumnezeu, de aceea s-au și ales numai cu picături cum scrie în Isaia 40 : 15.

O excepție a fost de exemplu împărăteasa din Seba. În I Împărați 10 : 1 – 3 scrie că :

Împărăteasa din Seba a auzit de faima lui Solomon, în ce priveşte slava Domnului, şi a venit să-l încerce prin întrebări grele.

A sosit la Ierusalim cu un alai foarte mare şi cu cămile care aduceau mirodenii, aur foarte mult şi pietre scumpe. S-a dus la Solomon şi i-a spus tot ce avea pe inimă. Solomon i-a răspuns la toate întrebările şi n-a fost nimic pe care împăratul să nu fi ştiut să i-l lămurească”.


Oare împărăteasa din Seba era singura persoană de pe pământ (din vremea aceea) care avea întrebări fără răspuns ?

Din pasajul Biblic învățăm că s-au găsit răspunsurile la toate întrebările ei doar că prea puțini au venit să scoată apă din fântâna Cuvântului Lui Dumnezeu (au apelat la poporul Evreu, la Cuvântul scris al Lui Dumnezeu) !


Am întrebări fără răspuns ? Să mă întreb altceva :

  1. Oare cât timp îmi mai fac pentru a citi Cuvântul scris al Lui Dumnezeu și anume Biblia ;
  2. cât timp din zi îmi fac să ÎL rog pe Dumnezeu și
  3. cât îmi mai vorbește Dumnezeu prin Duhul Sfânt ?

Nu am parte oare doar de picături deși fântâna Cuvântului Lui Dumnezeu este plină ?


Doamne Isuse, dă-mi Harul de-a-mi face din nou ordine în priorități iar sfințenia să fie pe planul întâi în viața mea ! Amin !


Podcastul poate fi ascultat aici :