250 I 2023. 1. UTILITATEA SPIRITUALĂ B.1 DUMNEZEU NE SCOATE DIN SITUAȚIILE DIN CARE NOI NU NE PUTEM SALVA SINGURI [Isaia 40.15 I Psalmul 30.1 I Exodul 2.19]

250 I 2023. 1. UTILITATEA SPIRITUALĂ B.1 DUMNEZEU NE SCOATE DIN SITUAȚIILE DIN CARE NOI NU NE PUTEM SALVA SINGURI

I Podcast I Pasaje Biblice : Isaia 40 : 15 I Psalmul 30 : 1 I Exodul 2 : 19 I Meditaţii din Cuvânt I Cezareea I Reşiţa I 7 Septembrie 2023 I

Dumnezeu ne scoate din situațiile din care noi nu ne putem salva singuri. Acesta este cel de-al doilea aspect al metaforei găleții.

Pentru a arăta cât de mare este utilitatea poporului Lui, Dumnezeu Și-a asemănat poporul cu o găleata (sau cu o vadră folosită în special pentru a scoate și a transporta apa dintr-o fântână) în timp ce pe toate națiunile de pe pământ le-a simbolizat doar printr-o picătură de apă (a se vedea Isaia 40 : 15).

Este folosită practic imaginea găleții (cu care se scoate apa din fântână), care exprimă un gând foarte încurajator pentru cei care simt că se afundă în necaz. De ce ?

Cel de-al patrulea pasaj Biblic în care este folosit ebraicul dalah care înseamnă : „A lăsa jos o găleată” (pentru a scoate apă dintr-o fântână) este în Psalmul 30 : 1, unde David a notat această laudă la adresa Lui Dumnezeu :

Te înalţ, Doamne, căci m-ai ridicat şi n-ai lăsat pe vrăjmaşii mei să se bucure de mine”.


Pentru a argumenta această afirmație, într-un studiu viitor vom nota numai una dintre situațiile din viața lui David în care el a fost scăpat de Salvatorul lui și anume de Dumnezeu !

Și suntem convinși că reamintind astfel de exemple ne vom regăsi și noi în ele, amintindu-ne cum și pe noi, numai Dumnezeu ne-a scos exact atunci când ni se părea că totul este pierdut.

În Exodul 2 : 19 tatălui lor, fetele i-au răspuns :

Un egiptean ne-a scăpat din mâna păstorilor şi chiar ne-a scos apă şi a adăpat turma.” …”.

Reamintim că verbul „a scoate, a trage afară” (adică ebraicul dalah din care provine cuvântul vadră folosit în Isaia 40 : 15) este folosit numai de cinci ori în Vechiul Testament, iar primele trei situații în care este scris le avem în Exod 2 : 15 – 19, unde cel ce părea a fi egiptean, le-a scăpat pe fetele fără apărare (de oamenii răi) și pe deasupra „le-a scos și le-a mai scos” exact atâta apă câtă aveau nevoie !


Dar la fel cum găleata a fost scoasă atunci de-o mână puternică pe care fetele nu o aveau și la fel cum chiar acest ajutor a fost un Har (adică un bine la care nici măcar nu s-au așteptat), tot la fel Dumnezeu ne ridică când suntem căzuți și din punct de vedere fizic, dar și pe plan sufletesc și chiar din punct de vedere spiritual !

Iar din necaz, cu ajutorul Lui Dumnezeu ieșim mai binecuvântați nu doar din punct de vedere spiritual, ci și din punct de vedere material, doar că … în școala durerii învățăm multe lecțiile spirituale și de obicei ne apropiem mai mult de Dumnezeu !


Slavă Lui Dumnezeu pentru toate situațiile în care a intervenit în ajutorul nostru ! Amin !


Podcastul poate fi ascultat aici :