244 I 2023. GĂLEATA PLINĂ, CUMPĂNA ȘI OSTROAVELE [Isaia 40.15 I Isaia 40.27]

244 I 2023. GĂLEATA PLINĂ, CUMPĂNA ȘI OSTROAVELE

I Podcast I Pasaje Biblice : Isaia 40 : 15 I Isaia 40 : 27 I Meditaţii din Cuvânt I Cezareea I Reşiţa I 1 Septembrie 2023 I

Pentru a le arăta cât sunt de importanți, Dumnezeu Și-a asemănat poporul cu o găleata (sau cu o vadră), cu o cumpănă (sau balanță) și cu ostróavele în timp ce despre toate națiunile de pe pământ spunea că în comparație cu poporul Lui erau abia asemenea unei picături de apă, a unui praf de pe-o cumpănă (de pe-o balanță) și a unui bob de nisip.

Poporului Evreu căruia i se părea că nu are vreo valoare înaintea Lui Dumnezeu, dar EL le-a spus că în comparare cu ei toate :

„ … neamurile sunt ca o picătură de apă din vadră, sunt ca praful pe o cumpănă ; El ridică ostroavele ca un bob de nisip”.

Acestea sunt cuvintele rostite de Dumnezeu în Isaia 40 : 15.


Dumnezeu, a folosit această exprimare deoarece poporul Evreu spunea despre el însuși :

„ … Soarta mea este ascunsă dinaintea Domnului, şi dreptul meu este trecut cu vederea înaintea Dumnezeului meu” ?” (Isaia 40 : 27)

Altfel spus, poporului Evreu i se părea că ei nu mai prea sunt importanți pentru Dumnezeu ceea ce nu era deloc adevărat !


În Isaia 40 : 15, Dumnezeu a folosit trei termeni de comparație pentru a ilustra cât de mare este utilitatea poporului Evreu față de toate celelalte națiuni de pe pământ care erau privite ca fiind :

1. ca o picătură de apă dintr-o vadră,
2. ca praful de pe o cumpănă (de pe o balanță) și
3. tot atât de ușor de ridicat ca un bob de nisip în comparație cu ostróavele (referirea fiind făcută la toate zonele locuite ale pământului care este evident că nu pot fi ridicate de unde sunt de niciun om de pe pământ).


Astăzi, cu ajutorul Lui Dumnezeu vom aminti ce înțeles au acești trei termeni de comparație folosiți pentru poporul Evreu urmând ca în studiile viitoare să detaliem într-un mod amănunțit utilitatea acestor valori pe care le vom nota în continuare și :

1. de ce este importantă găleata,
2. de avem nevoie de o cumpănă și
3. faptul că poporul Lui Dumnezeu are o greutate (spirituală) pe care ceilalți nu o au.


1. Poporul Evreu era comparat cu o găleată

Cuvântul folosit pentru vadră provine din ebraicul dalah care însemna : „A lăsa jos o găleată” (pentru a scoate apă).


2. Poporul Evreu era comparat cu o cumpănă

Cuvântul folosit pentru balanțe sau cumpene este ebraicul mozen. La fel cum cumpăna este folosită pentru stabilirea greutății unui obiect sau a unei ființe și mintea noastră este asemenea unui cântar cu care putem face o examinare atentă.


3. Poporul Evreu era comparat cu ostróavele

Poporul Lui Dumnezeu, adică poporul Evreu era asemenea ostróavelor termenul fiind folosit cu referire la pământul locuit care avea o mai mare valoare pentru un marinar care se îndrepta spre țărm decât pentru locuitorii care stăteau pe pământul tare și poate nu mai știau să-i aprecieze valoarea cu adevărat.

Practic Dumnezeu îi vorbea poporului Său că ei nu Îi sunt doar foarte utili, ci pentru EL poporul Evreu ÎI este absolut necesar !


Doamne Isuse, ajută-mă să îmi verific viața dacă eu ÎȚI sunt cu adevărat de folos și dacă planul Tău pentru viața mea chiar se împlinește după voia Ta ! Amin !


Podcastul poate fi ascultat aici :