241. SELECTEAZĂ CORECT 37. NERĂBDAREA [Iacov 1.3-4 I Evrei 10.35–36]

241. SELECTEAZĂ CORECT 37. NERĂBDAREA

I Podcast I Pasaje Biblice : Iacov 1 : 3 – 4 și Evrei 10 : 35 – 36 I Meditaţii din Cuvânt I Cezareea I Reşiţa I 29 August 2022 I

Dar mă tem ca, după cum şarpele a amăgit pe Eva cu şiretlicul lui, tot aşa şi gândurile voastre să nu se strice de la curăţia şi credincioşia care este faţă de Hristos”. (II Corinteni 11 : 3)

Din Biblie înțeleg că trebuie să învăț din greșelile altora, pentru a ști ce să nu fac dar și cum să trăiesc pentru a-I rămâne credincios Lui Dumnezeu !

Accentuăm din nou faptul acesta, deoarece credincioșii nu își permit să facă păcate cu bună știință, dar pot să-și neglijeze anumite slăbiciuni de caracter pe care tolerându-le în viața lor, să ajungă în final la îndepărtarea de Dumnezeu și de semenii lor.

De aceea este important să devin conștient de cât de mare este lista neputințelor, a acelor domenii din viața mea în care sunt slab și la care am de lucrat pentru a le elimina din viața mea.

Iar conștientizarea este făcută de Dumnezeu prin diferite situații de viață (prin care mă trece), tocmai pentru a ieși la iveală încă un domeniu în care sunt deficitar.

Iar Duhul Sfânt vrea ca eu să scap și de neputința respectivă și să devin tot mai puternic spiritual, și tot mai asemănător cu Domnul Isus.

Pentru a deveni conștient de problemele mele contează foarte mult, să fiu disciplinat și în privința citirii Cuvântului Lui Dumnezeu, să citesc și să-mi potrivesc viața după Cuvântul Lui Dumnezeu, în toate domeniile în care Dumnezeu îmi vorbește că am nevoie de schimbare. Iar de această supunere față de Dumnezeu, este nevoie toată viața mea !


Și astăzi vom privi în Biblie la răbdare. În limba greacă răbdarea (hypomonḗ) înseamnă :

a rămâne sub încercările pe care Dumnezeu le acordă în viață”.

Sinonime sunt „rezistența, constanța și statornicia”.


Conform Lexiconului Biblic :

în Noul Testament [răbdarea] este caracteristica unui om care nu este abătut de la scopul său deliberat și de loialitatea sa față de credință și evlavie chiar și prin cele mai mari încercări și suferințe”.


Este evident că prin natura noastră, noi oamenii suntem setați mai mult pe nerăbdare. Să ne amintim numai cum se plătește nerăbdarea ? Ce s-a întâmplat când Avraam „L-a ajutat pe Dumnezeu”, s-a născut Ismael și care au fost urmările ? Dar oare noi nu facem la fel ?

Versetul din Luca 16 : 10, literal se traduce astfel :

Cine este credincios cu foarte puțin deasemenea este credincios cu mult … ”. În viață credincioșia este testată cu foarte puținul de care un om poate să aibă parte mult timp.

Și se pare că în domeniul spiritual, de multe ori lucrurile se mișcă … cu încetinitorul. Să ne gândim de exemplu la viteza de creștere a ierbii sau a multor plante. Pare că stau mai mult pe loc, decât să se înalțe, să se îndrepte în sus.

Și totuși, de ele se ocupă Dumnezeu ! În I Corinteni 3 : 7 scrie despre Dumnezeu că EL este Cel :

care face să crească”.

Noi dacă am avea o astfel de sarcină de servici probabil că am fi tentați să comutăm creșterea plantelor pe derulare rapidă, deoarece cine altcineva în afară de Dumnezeu, are atâta răbdare cu creșterea unui fir de iarbă ?

Și cu ce inimă aș face așa ceva când știu că un animal erbivor dintr-o singură mușcătură îmi va distruge munca de pe o perioadă bună de timp ?!


Privind astfel lucrurile putem înțelege oarecum ce înseamnă de fapt, purtarea de grijă a Lui Dumnezeu. Așa a fost în cazul lui Avraam. Douăzeci și cinci de ani a avut promisiuni, iar după aceea a avut parte doar de un copil primit prin credință, pe care însă Dumnezeu i l-a și cerut înapoi, la un moment dat.

Iosif a fost testat treisprezece ani cu lipsurile, iar după ce s-a terminat această școală a putut trece mai departe, a fost înălțat la nivelul următor !


Domnul Isus a trăit aproximativ treizeci de ani în anonimat, iar apoi a activat timp de aproximativ trei ani și jumătate.

Să aștepți în tăcere nouăzeci la sută din timpul vieții și să știi că doar zece la sută din viața ta va fi de folos într-un mod vizibil !? Judecând din punctul de vedere al omului, chiar pare a fi foarte puțin ! Dar atât trebuia !


Și sigur în tot acest timp, Domnul Isus a văzut oameni care erau grav bolnavi (și știa că i-ar putea vindeca dar nu a făcut-o). Sigur a văzut oameni care se aflau sub stăpânirea celui rău pe care i-ar fi putut elibera în câteva secunde …

Ascultarea și așteptarea însă par a fi cu mult mai grele decât activismul și decât sacrificiile deoarece este testată credința.

Să te încrezi în Dumnezeu și să aștepți împlinirea unei promisiuni doăzeci de ani sau douăzeci și cinci de ani chiar nu este deloc ușor !

Să ne reamintim ce scrie în I Samuel 15 : 22 – 23. Lui Saul, Samuel i-a zis :

Îi plac Domnului mai mult arderile de tot şi jertfele decât ascultarea de glasul Domnului ? Ascultarea face mai mult decât jertfele, şi păzirea cuvântului Său face mai mult decât grăsimea berbecilor.

Căci neascultarea este tot atât de vinovată ca ghicirea, şi împotrivirea nu este mai puţin vinovată decât închinarea la idoli şi terafimi”.

Dar oare de unde pot obține răbdarea ? Vom vedea mâine, cu ajutorul Lui Dumnezeu ! Azi să ÎL rugăm pe Dumnezeu să ne ajute și în acest domeniu care este cu adevărat un punct foarte slab în viața multora dintre noi.


Pentru un creștin contează extrem de mult să aibă în viața lui de învățat ceva de la melc și ceva de la iepure. Să știe când să stea și să cunoască când trebuie să se grăbească.

Dacă la culoare roșie a semaforului un om se va grăbi … va fi răude el. Dar și dacă la culoare verde va mai sta puțin pe gânduri, nu-i va fi bine deoarece s-ar putea ca cineva din spate să apese pe claxon …


Doamne Isuse, Te rog să ÎȚI trăiești viața Ta prin mine și în acest domeniu ! Amin !


Podcastul poate fi ascultat aici :