234. SELECTEAZĂ CORECT 30. REȚEAUA DE SOCIALIZARE „GURA LUMII” [2 Corinteni 11.3 I Geneza 21.1-7]

234. SELECTEAZĂ CORECT 30. REȚEAUA DE SOCIALIZARE „GURA LUMII”

I Podcast I Pasaje Biblice : II Corinteni 11 : 3 și Geneza 21 : 1 – 7 I Meditaţii din Cuvânt I Cezareea I Reşiţa I 22 August 2022 I

Dar mă tem ca, după cum şarpele a amăgit pe Eva cu şiretlicul lui, tot aşa şi gândurile voastre să nu se strice de la curăţia şi credincioşia care este faţă de Hristos”. (II Corinteni 11 : 3)

Din Biblie înțeleg că trebuie să învăț din greșelile altora, pentru a ști ce să nu fac dar și cum să trăiesc pentru a-I rămâne credincios Lui Dumnezeu !

Accentuăm din nou faptul acesta, deoarece credincioșii nu își permit să facă păcate cu bună știință, dar pot să-și neglijeze anumite slăbiciuni de caracter (termenul Biblic reamintim este : „neputințele”, a se vedea Matei 8 : 17), pe care tolerându-le în viața lor, pot ajunge în final la îndepărtarea de Dumnezeu și de semenii lor.

De aceea este important să devin conștient de cât de mare este lista neputințelor, a acelor domenii din viața mea în care sunt slab și la care am de lucrat pentru a le elimina din viața mea.

Iar conștientizarea este făcută de Dumnezeu prin diferite situații de viață prin care mă trece, tocmai pentru a ieși la iveală încă un domeniu în care sunt deficitar Iar Duhul Sfânt vrea ca eu să scap și de neputința respectivă și să devin tot mai puternic spiritual, și tot mai asemănător cu Domnul Isus.

Dar o altă metodă folosită de Dumnezeu pentru conștientizarea mea este citirea, ascultarea și potrivirea vieții mele după Cuvântul Lui Dumnezeu.

Astăzi vom privi în Biblie la o altă neputință și anume la faptul că sunt oameni care tare mult „se mai uită” la ce spune unul și altul despre ei !

Astfel de oameni ascultă de o a doua categorie de oameni și anume de „gura lumii”. Dar trebuie să fim cinstiți. Dacă nu ar exista și „urechile lumii”, gura lumii nu ar mai avea la cine să-și vândă produsele !


Dar oare „gura lumii” are oameni și în Biserică ?


În Geneza 21 : 1 – 7 scrie că :

Domnul Şi-a adus aminte de cele ce spusese Sarei, şi Domnul a împlinit faţă de Sara ce făgăduise. Sara a rămas însărcinată şi a născut lui Avraam un fiu la bătrâneţe, la vremea hotărâtă, despre care-i vorbise Dumnezeu.

Avraam a pus fiului său nou-născut, pe care i-l născuse Sara, numele Isaac. Avraam a tăiat împrejur pe fiul său Isaac, la vârsta de opt zile, cum îi poruncise Dumnezeu. Avraam era în vârstă de o sută de ani la naşterea fiului său, Isaac.

Şi Sara a zis : „Dumnezeu m-a făcut de râs : oricine va auzi va râde de mine.” Şi a adăugat : „Cine s-ar fi gândit să spună lui Avraam că Sara va da ţâţă la copii ? Şi totuşi i-am născut un fiu la bătrâneţe !

Expresia „gura lumii” se referă la :

vorbe, bârfeli, scorneli, intrigi care trec din gură-n gură”.

Intră prin urechi și ies pe gura care nu este prevăzută cu un sistem performant de închidere.

Sara aspus că :

„ … oricine va auzi va râde de mine”.

Din cuvintele Sarei înțelegem că meteahna aceasta a amestecului în treburile altuia era și atunci, a rămas și pe vremea apostolului Petru (după aproximativ două mii de ani mai târziu) și noi știm că este și astăzi, la o distanță de încă două mii de ani. Deci de-a lungul a șase mii de ani omul a rămas tot la fel.

Deci există curioșii cărora „le miroase” ceva și vor să vadă ce mâncare face altul. Despre ei se spune „că-și bagă nasul unde nu le fierbe oala”. Sunt oamenii care nu pot să doarmă noaptea de grija altuia.

Într-o mare măsură, anumite rețele de socializare primesc „apă la moară” exact din curiozitatea celor care vor să știe „ce s-a mai întâmplat prin lume”.


Ai auzit ce-a spus la știri ? A născut o femeie de nouăzeci de ani”. Și de acolo începe să curgă „apa” pe străzile curioșilor care vor să fie alimentați cu detalii.

Cine este ? Câți ani are soțul ei ? Mai are copii ?” etc.


Apostolul Petru a scris :

Nimeni din voi să nu sufere ca ucigaş sau ca hoţ, sau ca făcător de rele, sau ca unul care se amestecă în treburile altuia”. (I Petru 4 : 15)

Dar oare de ce a scris aceste cuvinte ? Bănuim că știa ce spune și anume faptul că dacă nu „îți ții gura” poți avea probleme …


Apostolul Ioan a relatat ce s-a întâmplat într-o împrejurare când, după Înviere, Domnul Isus a vorbit cu Petru iar el (Ioan) mergea pe drum în urma lor. La un moment dat :

Petru s-a întors şi a văzut venind după ei pe ucenicul pe care-l iubea Isus, acela care la Cină se rezemase pe pieptul lui Isus şi zisese : „Doamne, cine este cel ce Te vinde ?”

Petru s-a uitat la el şi a zis lui Isus : „Doamne, dar cu acesta ce va fi ?” Isus i-a răspuns : „Dacă vreau ca el să rămână până voi veni Eu, ce-ţi pasă ţie ? Tu vino după Mine !”

Din pricina aceasta a ieşit zvonul printre fraţi că ucenicul acela nu va muri deloc. Însă Isus nu zisese lui Petru că nu va muri deloc, ci : „Dacă vreau ca el să rămână până voi veni Eu, ce-ţi pasă ţie ?”

Ucenicul acesta este cel ce adevereşte aceste lucruri şi care le-a scris. Şi ştim că mărturia lui este adevărată”. (Ioan 21 : 20 – 24)


Ioan a scris clar că :

„ … a ieşit zvonul printre fraţi că ucenicul acela nu va muri deloc”. (Ioan 21 : 23)


?! Dar oare prin cine a „răsuflat” ceea ce s-a spus acolo ?

În locul respectiv erau numai trei persoane. Acolo a fost :

1. Domnul Isus (care sigur nu a vorbit cu nimeni despre ce s-a întâmplat).
2. Ioan (care înțelegem că era foarte discret și care doar pentru „a limpezi apele” a trebuit să scrie ce s-a petrecut de fapt acolo (deoarece oamenii au ajuns să-l perceapă într-un mod greșit) !
3. Petru (care nu odată s-a amestecat în lucrurile altuia. El era un om care vorbea cam mult).


Dar oare prin cine a ieșit zvonul ? Este clar că nu avem suficiente date pentru a trage concluziile. Sau avem ?

În final să mă întreb :

Eu oare cu cine mă asemăn cel mai bine ? Cu Domnul Isus, cu Petru sau cu Ioan ?


„Doamne Isuse, te rog frumos să-mi dau harul de-a știi când și cât să vorbesc și când și cât să tac și să aleg întotdeauna să fac numai voia Ta ! Amin !


Podcastul poate fi ascultat aici :