224. SELECTEAZĂ CORECT 20. SERIOZITATEA [2 Corinteni 11.3 I Geneza 19.14]

224. SELECTEAZĂ CORECT 20. SERIOZITATEA

I Podcast I Pasaje Biblice : II Corinteni 11 : 3 și Geneza 19 : 14 I Meditaţii din Cuvânt I Cezareea I Reşiţa I 12 August 2022 I

Dar mă tem ca, după cum şarpele a amăgit pe Eva cu şiretlicul lui, tot aşa şi gândurile voastre să nu se strice de la curăţia şi credincioşia care este faţă de Hristos”. (II Corinteni 11 : 3)

În acest verset prin apostolul Pavel este reamintit un sfat asemănător cu cel scris în Psalmul 78 : 8 : „Să nu fie, ca părinţii lor, un neam neascultător şi răzvrătit, un neam care n-avea o inimă tare şi al cărui duh nu era credincios lui Dumnezeu !

Altfel spus : învață din greșelile altora pentru a ști ce să nu faci și cum să trăiești pentru a-I rămâne credincios Lui Dumnezeu !

Reamintim că în II Corinteni 11 : 3, apostolul Pavel i-a făcut conștienți pe credincioșii din Corint de faptul că Satana se folosește de lucruri foarte mici pentru distrugerea de vieți și la fel cum un șarpe veninos se folosește de-o cantitate foarte mică de venin pentru omorârea prăzii tot așa și cel rău (numit „șarpele cel vechi”) se folosește de lucruri foarte mici … iar eu prin neatenția mea îi pot fi de folos !

Reamintim Geneza 19 : 14 unde scrie că :

Lot a ieşit şi a vorbit cu ginerii săi, care luaseră pe fetele lui : „Sculaţi-vă”, a zis el, „ieşiţi din locul acesta ; căci Domnul are să nimicească cetatea.” Dar ginerii lui credeau că glumeşte”.


Se poate ca la momentul respectiv, Lot să fi avut cu ginerii lui un dialog de felul acesta :
– „Domnul are să nimicească cetatea”.
– „Și cum va face acest lucru ? De unde știi acest lucru ?
– „Mi-au spus cei doi bărbați care au fost trimiși la mine acasă (care chiar acum sunt acolo)”. Iar ginerii probabil că au încheiat ironic :
– „Bineînțeles că doi bărbați vor putea distruge o cetate așa de mare !


Dar în ebraică, cuvintele lui Lot au fost acestea : „Yehovah are să nimicească cetatea”. Yehovah este numele propriu al Lui Dumnezeu și se poate traduce prin :

Cel care este : adică cel absolut și neschimbat … existent, mereu viu, ca auto-consecvent și neschimbat”.

Doar acest fapt ar fi trebuit să le dea de gândit ginerilor lui Lot, deoarece Lot a rostit Numele Lui Dumnezeu. Numele este YHWH sau Tetragrama.


[Vom face o scurtă paranteză. Un scop al acestor meditații este și mărirea bagajului lexical al copiilor și tinerilor care ascultă aceste studii Biblice.

De aceea explicăm constant înțelesul unor cuvinte. Lexic (sau „totalitatea cuvintelor dintr-o limbă”) provine de la gr. lexis și înseamnă cuvânt.

Cuvintele sunt formate din litere. În latină la literă se spune littera iar în greacă se spune grámma.

Tetra se știe înseamnă patru, deci „tetragrama” înseamnă „patru litere”].


Evreii prin Tetragramă sau Numele înțelegeau Yahweh sau Yehowah un nume care nu se mai știe cum se pronunță, deoarece textul ebraic vechi se scria doar consonantic (adică fără vocale), ori după plecarea în Exil, probabil și datorită împrăștierii evreilor, ebraica nu a mai fost o limbă vorbită, ci pentru un timp a rămas doar o limbă scrisă.

Ca să înțelegem mai bine importanța acestui fapt trebuie să spunem că evreii din zilele noastre nici măcar nu îndrăznesc să rostească acest Nume, ci în loc de Yehowah spun sau citesc Adonay (care înseamnă : „Domnul meu”). Iar acest respect este încă din primele secole.

Să ne amintim de rugăciunea Tatăl Nostru, unde Domnul Isus i-a învățat pe ucenicii Lui astfel :

Iată, dar, cum trebuie să vă rugaţi : „Tatăl nostru care eşti în ceruri ! Sfinţească-se Numele Tău ...”. (Matei 6 : 9)

Dar Domnul Isus nu Îi spune Lui Dumnezeu pe Nume, nu spune : Dumnezeu, ci spune : Numele !


Lot a spus : „Yehowah are să nimicească cetatea”. Faptul că Lot le-a explicat ginerilor că Dumnezeu a decis să distrugă cetatea trebuia să fie o explicație suficientă și probabil că Lot nu a considerat că trebuie să spună mai mult și nici nu a încercat să-i convingă de faptul că acum chiar nu mai este de glumă, deoarece ei ar fi trebuit să știe că până și un om glumeț are limitele lui până la care merge, dar de acolo se intră pe un pământ sfânt.

De aceea azi vom aminti seriozitatea care este opusă ușurătății, neseriozității și glumitului fără limite. Reamintim că gluma este definită ca fiind o :

Vorbă de haz sau scurtă poveste plină de haz (și cu un final neașteptat), care provoacă râs și veselie”. (DEX, 2009)

Serios însă este cel :

1. Care are un caracter grav, sobru ; lipsit de superficialitate ; care nu se ține de frivolități, de glume ; așezat, ponderat.
2. Care obișnuiește să adâncească lucrurile, care procedează în acțiunile sale cu atenție, cu conștiinciozitate”. (DEX, 2009)


O problemă a lui Lot este și o problemă a noastră. Lot era credincios în adâncul ființei lui, dar „în afară” prin modul lui de comportare se pare că acest lucru nu se prea vedea, deși în cartea II Petru 2 : 7 – 8 scrie că Dumnezeu :

„ … a scăpat pe neprihănitul Lot, care era foarte întristat de viaţa destrăbălată a acestor stricaţi ; (căci neprihănitul acesta, care locuia în mijlocul lor, îşi chinuia în toate zilele sufletul lui neprihănit, din pricina celor ce vedea şi auzea din faptele lor nelegiuite) …”.

Și totuși, deși sufletul lui era neprihănit, reamintim că în Geneza 19 : 14 scrie că : „ginerii lui credeau că glumeşte” când a vorbit cu ei !


Să încheiem aceste gânduri prin ceva ce să ne dea de gândit :

Cât va lua în considerare un necreștin cuvintele tale serioase dacă tu ești îmbrăcat cu haine la fel de rupte sau de mulate pe corp sau de sumare ca ale lui ?

De cine va considera că asculți tu ? De Dumnezeu sau de zeul modă de care ascultă și el ?


Doamne Isuse, ajută-mă ca prin modul în care-mi trăiesc viața și cuvântul rostit de mine să aibă greutate și să fiu luat în serios, iar atunci când îi vorbesc unui om despre Ziua Judecății el să se întoarcă la Tine !

Iartă-mă, Te rog Doamne Isuse pentru momentele în care prin modul în care mi-am trăit viața mi-am contrazis convingerile mele spirituale și ajută-mă ca în Ziua Judecății să nu fiu vinovat de sângele unor oameni pentru care eu în loc de lumină am fost la un moment dat întuneric ! Și ÎȚI mulțumesc frumos Doamne Isuse pentru că m-ai ascultat ! Amin !


Podcastul poate fi ascultat aici :