223. SELECTEAZĂ CORECT 19. GLUMA [2 Corinteni 11.3 I Geneza 19.12-17]

223. SELECTEAZĂ CORECT 19. GLUMA

I Podcast I Pasaje Biblice : II Corinteni 11 : 3 și Geneza 19 : 12 – 17 I Meditaţii din Cuvânt I Cezareea I Reşiţa I 11 August 2022 I

Dar mă tem ca, după cum şarpele a amăgit pe Eva cu şiretlicul lui, tot aşa şi gândurile voastre să nu se strice de la curăţia şi credincioşia care este faţă de Hristos”. (II Corinteni 11 : 3)

În acest verset prin apostolul Pavel este reamintit un sfat asemănător cu cel scris în Psalmul 78 : 8 :

Să nu fie, ca părinţii lor, un neam neascultător şi răzvrătit, un neam care n-avea o inimă tare şi al cărui duh nu era credincios lui Dumnezeu !

Altfel spus :

învață din greșelile altora pentru a ști ce să nu faci și cum să trăiești pentru a-I rămâne credincios Lui Dumnezeu !

Reamintim că în II Corinteni 11 : 3, apostolul Pavel i-a făcut conștienți pe credincioșii din Corint de faptul că Satana se folosește de lucruri foarte mici pentru distrugerea de vieți și la fel cum un șarpe veninos se folosește de-o cantitate foarte mică de venin pentru omorârea prăzii tot așa și cel rău (numit „șarpele cel vechi”) se folosește de lucruri foarte mici … iar eu prin neatenția mea îi pot fi de folos !


Azi vom aminti gluma


Gluma este definită ca fiind o :

Vorbă de haz sau scurtă poveste plină de haz (și cu un final neașteptat), care provoacă râs și veselie”. (DEX, 2009)

În Geneza 19 : 14 scrie ce s-a întâmplat după ce Lot și-a anunțat o parte din familie despre pericolul iminent :

„Dar ginerii lui credeau că glumeşte”.


Dar să ne reamintim contextul. În Geneza 19 : 12 – 17 scrie despre cei doi îngeri care erau veniți la el acasă că :

Bărbaţii aceia au zis lui Lot : „Pe cine mai ai aici ? Gineri, fii şi fiice şi tot ce ai în cetate : scoate-i din locul acesta. Căci avem să nimicim locul acesta, pentru că a ajuns mare plângere înaintea Domnului împotriva locuitorilor lui. De aceea ne-a trimis Domnul, ca să-l nimicim.”

Lot a ieşit şi a vorbit cu ginerii săi, care luaseră pe fetele lui : „Sculaţi-vă”, a zis el, „ieşiţi din locul acesta ; căci Domnul are să nimicească cetatea.” Dar ginerii lui credeau că glumeşte.

Când s-a crăpat de ziuă, îngerii au stăruit de Lot, zicând : „Scoală-te, ia-ţi nevasta şi cele două fete, care se află aici, ca să nu pieri şi tu în nelegiuirea cetăţii.”

Şi, fiindcă Lot zăbovea, bărbaţii aceia l-au apucat de mână, pe el, pe nevasta sa şi pe cele două fete ale lui, căci Domnul voia să-l cruţe ; l-au scos şi l-au lăsat afară din cetate.

După ce i-au scos afară, unul din ei a zis : „Scapă-ţi viaţa ; să nu te uiţi înapoi şi să nu te opreşti în vreun loc din câmpie : scapă la munte, ca să nu pieri.”


Reamintim Geneza 19 : 14 unde scrie că :

Lot a ieşit şi a vorbit cu ginerii săi, care luaseră pe fetele lui : „Sculaţi-vă”, a zis el, „ieşiţi din locul acesta ; căci Domnul are să nimicească cetatea.” Dar ginerii lui credeau că glumeşte”.

Credeau că vorbește neserios. Într-o altă traducere care este mai aproape de originalul ebraic scrie despre Lot :

Dar el părea unul care își bătea joc de ginerii lui”.

Altfel spus, ginerii lui credeau că glumește … dar totul era extrem de serios !


Dar dacă ginerii lui nu au crezut ce le-a spus Lot despre Ziua Judecății în care deja intraseră, de ce nu l-au crezut măcar fiicele lui ? Glumitul ca mod de viață poate face ca omul să fie orbit față de pericolul de moarte ! Ceea ce credeau însă ginerii era însă greșit … dar se pare că Lot și-a pierdut credibilitatea !


Dar oare ce a fost în sufletul lui Lot când a trebuit să plece de acolo știind că nu îi vedea mai vedea niciodată ?


În Efeseni 5 : 4 scrie că între credincioși :

Să nu se audă nici cuvinte porcoase, nici vorbe nechibzuite, nici glume proaste care nu sunt cuviincioase ; ci mai degrabă cuvinte de mulţumire”.

A râde și a te destinde este chiar sănătos, dar aceasta nu înseamnă că glumesc non-stop și să fiu neserios deoarece cei din jurul meu chiar nu vor mai ști când glumesc și când vorbesc serios.

Să nu uităm că unul dintre patriarhii poporului evreu este Râsul (Isaac). Prin el s-a perpetuat poporul evreu, iar râsul are o foarte mare valoare pentru psihicul uman și este o realitate că un credincios cu sufletul curat va fi bine dispus, va avea o viață interioară senină și o față senină. Și este un mare adevăr că un creștin va arăta mult mai bine decât un necredincios care are exact aceeași vârstă.

Dar cultura divertismentului are în ea ceva din iad și este interesant de studiat de unde s-a pornit și unde s-a ajuns … la o industrie a neseriozității, a minciunii, a batjocoririi lucrurilor sfinte, la luarea în râs a valorilor spirituale. Iar acest adevăr este valabil mai ales pentru cei care au un nivel de trai ridicat.

Când vorbim despre glumă deschidem de fapt o ușă mare și largă, deoarece acesta este cultul pe care îl practică extrem de mulți. Putem spune că divertismentul este lumea celor mai mulți vestici.

Și pentru foarte mulți este important ca totul să fie amuzant, să se simtă ei bine și trebuie să înțelegem că asemenea ginerilor lui Lot, trăim într-o generație care nu doar că se face că nu vede Ziua Judecății, ci foarte grav este faptul că mulți oameni chiar nu văd această realitate a vieții … că vor sta într-o zi înaintea Judecății Lui Dumnezeu dar ceea ce este cel mai grav este faptul că oamenii care chiar sunt credincioși în esența vieții lor spirituale … nu mai sunt credibili când rostesc Cuvântul Lui Dumnezeu (a se vedea Romani 2 : 17 – 24).


Doamne ajută-mă să știu să mă destind și să râd cu poftă ca un copil, dar să aleg să trăiesc o viață curată, fără apăsări sufletești.
Dă-mi harul de-a fi integru, iar atunci când spun ceva, cel cu care vorbesc să ia foarte în serios cuvintele pe care le rostesc ! Îți mulțumesc frumos Doamne Isuse pentru că m-ai ascultat ! Amin !


Podcastul poate fi ascultat aici :