194 I 2023. STRIGĂTUL INIMII [Isaia 58.9 I Psalmul 102.6–7 I 2 Împăraţi 4.1–7]

194 I 2023. STRIGĂTUL INIMII

I Podcast I Pasaje Biblice : Isaia 58 : 9 I Psalmul 102 : 1 – 3 și 6 – 7 I II Împăraţi 4 : 1 – 7 I Meditaţii din Cuvânt I Cezareea I Reşiţa I 13 Iulie 2023 I

În studiul de ieri a fost menționat faptul că dacă vreau ca Dumnezeu să-mi asculte rugăciunile și strigătul inimii să se audă până în Cer, este necesar să postesc dar este foarte important modul în care îmi trăiesc viața.


Dumnezeu i-a promis celui cu o inimă curată :

„ … tu vei chema, şi Domnul va răspunde, vei striga, şi El va zice : „Iată-Mă !” (Isaia 58 : 9)

Astăzi cu ajutorul Lui Dumnezeu vom observa ce înseamnă „a striga” către Dumnezeu și vom nota și un exemplu de „strigăt al inimii” care a fost ascultat iar ceea ce era negru s-a transformat în alb și situația fără ieșire a devenit o experiență frumoasă cu Dumnezeu.

A striga” este mai mult decât „a cere prin rugăciune”. Dar oare ce înseamnă a striga ?


În limba română „a striga” are și sensul de „a țipa” dar noi vom nota un alt sens și anume :

  • A chema (pe cineva) cu glas tare să vină, să asculte etc.”. (DEX, 2009)

A striga” se pare că provine din latinescul „strigāre” : „a țipa ca o cucuvea” (Dicționarul etimologic român, 1958-1966) și se știe că la cucuvea i se mai spune și strigă fiind un fel de bufniță mai mică care simbolizează singurătatea.


În Psalmul 102 : 6 – 7 scrie :

Semăn cu pelicanul din pustiu, sunt ca o cucuvea din dărâmături ; nu mai pot dormi şi sunt ca pasărea singuratică pe un acoperiş”.

Această însingurare și folosire a nopții este specifică credinciosului care nu mai poate fără Duhul Sfânt, cel care cere ajutorul Lui Dumnezeu iar strigătul inimii lui ajunge la Dumnezeu.

Nevoia disperată după Dumnezeu a celui care se vede ca o cucuvea reiese din contextul vesetelor citate mai înainte pe care le găsim în Psalmul 102 : 1 – 3, unde psalmisul a scris :

Doamne, ascultă-mi rugăciunea şi s-ajungă strigătul meu până la Tine ! Nu-mi ascunde faţa Ta în ziua necazului meu !

Pleacă-Ţi urechea spre mine, când strig ! Ascultă-mă degrabă ! Căci zilele mele pier ca fumul, şi oasele îmi ard ca un tăciune”.


Reamintim faptul că primirea botezului în Duhul Sfânt este un al optsprezecelea beneficiu al trăirii prin credință la care ajunge cel care strigă către Dumnezeu, credinciosul care stăruiește în sensul că nu mai poate fără Duhul Sfânt și tot timpul în inima lui are strigătul acesta al inimii pentru a primi Duhul Sfânt.

Cumva exact această nevoie disperată (dacă putem spune așa) după Dumnezeu este descrisă în cartea II Împăraţi 4 : 1 – 7 unde este consemnată înmulțirea untdelemnului.

Din întâmplarea cu înmulțirea untdelemnului învățăm faptul că Dumnezeu vede dorul inimii omului care-i cere ajutorul și intervine când, cum și prin cine vrea EL dacă omul îndeplinește condițiile Lui Dumnezeu.

Iar cu ajutorul Lui Dumnezeu, în studiile următoare vom putea nota câteva învățături despre untdelemnul ca simbol al Duhului Sfânt !


Doamne Isuse, toarnă Te rog și în mine untdelemnul Tău Cel Sfânt ! Amin !


Podcastul poate fi ascultat aici :