187. STĂRILE SUFLETEȘTI 7. FOCUL MÂNIEI [Deuteronom 32.22]

187. STĂRILE SUFLETEȘTI 7. FOCUL MÂNIEI
I Podcast I Pasaj Biblic : Deuteronom 32 : 22 I Meditaţii din Cuvânt I Cezareea I Reşiţa I 06 Iulie 2022 I

Cel rău are trei slujitori foarte credincioși de care s-a folosit de-a lungul vremurilor : frica (despre care s- vorbit) mânia (care a fost amintită) și tristețea (care se pare că este slujitorul de serviciu în acești ani și despre care se va vorbi, cu ajutorul Lui Dumnezeu).

Dar în aceste zile vom aminti mânia.

În viață din diverse motive ajungem să ne mâniem. În acele momente deja trecem prin stări sufletești negative. Ce contează însă foarte mult este ce decid să fac imediat după acel moment al aprinderii.

Mânia este ca un foc care s-a aprins în inima mea, dar eu decid dacă îl sting sau pot să mă întărât în mine însumi și să pun „lemne” pe foc, ca să îl ațâț să ardă mai tare.

Această decizie înseamnă de fapt să-i deschid ușa vieții mele interioare celui rău și să-i ofer o oportunitate de-a intra în viața mea și să-i fac cadou un loc în sufletul meu, dar deschiderea spre rău poate avea consecințe dezastruoase.

Având în vedere acest adevăr pe care fiecare om îl știe din experiență, vom studia cum se produce un foc, cum se ațâță (când nu mai arde cum trebuie) și cum se întreține. De ce ?

Tocmai pentru a știi cum să stingem „chibritul” sau „bricheta” care poate face un incendiu care ne va produce daune majore în suflet, în viață, în special în relația cu Dumnezeu și cu cei din jurul nostru.


Focul mâniei

Despre mânia care este comparată cu un foc scrie în Deuteronom 32 : 22 unde Dumnezeu a spus :

Căci focul mâniei Mele s-a aprins şi va arde până în fundul Locuinţei morţilor, va nimici pământul şi roadele lui, va arde temeliile munţilor”.

În viață mânia este comparată cu un foc poate în special datorită faptului că se manifestă prin înroșirea feței celui care se mânie. Această înroșire este din cauza urcării sângelui la cap.


Focul are cel puțin trei faze de dezvoltare (pe care în prezentul studiu doar le vom aminti) :

1. aprinderea,
2. ațâțarea și
3. întreținerea.


Mai întâi vom aminti :

1. Aprinderea focului mâniei

În Exod 32 : 9 – 11 „Domnul a zis lui Moise :

Văd că poporul acesta este un popor. Acum, lasă-Mă ; mânia Mea are să se aprindă împotriva lor : şi-i voi mistui ; dar pe tine te voi face strămoşul unui neam mare.”

Moise s-a rugat Domnului Dumnezeului său şi a zis : „Pentru ce să se aprindă, Doamne, mânia Ta împotriva poporului Tău, pe care l-ai scos din ţara Egiptului cu mare putere şi cu mână tare ?

Un alt exemplu de aprindere a mâniei este scris în Numeri 11 : 10

Moise a auzit pe popor plângând, fiecare în familia lui şi la uşa cortului lui. Mânia Domnului s-a aprins cu tărie. Moise s-a întristat …”.

De ce s-a întristat Moise și s-a aprins mânia Lui Dumnezeu ? Deoarece poporul comenta că are de mâncat „doar” mană, în loc să-i fie recunoscător Lui Dumnezeu că fără a merge la un loc de muncă, Dumnezeu le oferea prin Har, într-un mod gratuit, zi de zi ceea ce aveau nevoie de mâncare !


În al doilea rând :

2. Ațâțarea focului mâniei

A ațâța un foc înseamnă a-l face să ardă mai bine fie turnând un combustibil pe lemne, fie suflând în el (deoarece focul are nevoie de oxigen) etc.

În Deuteronom 9 : 6 – 8 sunt scrise cuvintele lui Moise care a spus poporului Israel :

Să ştii, dar, că nu din pricina bunătăţii tale îţi dă Domnul Dumnezeul tău acea ţară bună ca s-o stăpâneşti ; căci tu eşti un popor tare încăpăţânat.

Adu-ţi aminte şi nu uita cum ai aţâţat mânia Domnului Dumnezeului tău în pustiu. Din ziua când ai ieşit din ţara Egiptului până la sosirea voastră în locul acesta, tot răzvrătiţi împotriva Domnului aţi fost !

La Horeb, atâta aţi aţâţat mânia Domnului, încât Domnul S-a mâniat pe voi şi voia să vă nimicească”.


Și în al treilea rând :

3. Focul mâniei poate fi întreținut

Pentru a întreține un foc este nevoie de lemne uscate, deoarece un lemn verde știm foarte bine că nu arde așa de bine ca unul uscat.

Vom aminti doar ce scrie în Proverbe 26 : 20 despre foc :

Când nu mai sunt lemne, focul se stinge ; şi când nu mai este niciun clevetitor, cearta se potoleşte”.

Până aseară, în ultimele zile din Cer ne-a venit „foc” și am avut parte de temperaturi extrem de ridicate și ÎI mulțumim Lui Dumnezeu deoarece L-am rugat să ne dea ploaie și EL ne-a ascultat, iar de aseară tot din Cer vine apă.


Să ÎL rog pe Dumnezeu, în Numele Domnului Isus ca prin Duhul Lui Cel Bun și Sfânt să mă ajute să veghez asupra sufletului meu și în privința focului mâniei și toată viața mea să fiu asemenea unui pompier care tot timpul are Apă din Duhul Sfânt la el și stinge incendiile celui rău și să devin (dacă încă nu sunt) un făcător de pace ! Dumnezeu să mă ajute așa să fiu toată viața mea ! Amin !


Podcastul poate fi ascultat aici :