179. FRICA 12. FRICA DE NATURĂ DEMONICĂ [Faptele Apostolilor 16.16–18]

179. FRICA 12. FRICA DE NATURĂ DEMONICĂ
I Podcast I Pasaj Biblic : Faptele Apostolilor 16 : 16 – 18 I Meditaţii din Cuvânt I Cezareea I Reşiţa I 28 Iunie 2022 I

În cazul că frica pe care o resimt la un moment dat provine de la un duh de frică trebuie să mă comport cu totul altfel ! Pentru a vedea cum trebuie să ne comportăm cu un duh, vom reda (ca regulă generală) exemplul notat de Luca în Faptele Apostolilor 16 : 16 – 18 unde el a scris că :

Pe când ne duceam la locul de rugăciune, ne-a ieşit înainte o roabă care avea un duh de ghicirea. Prin ghicire, ea aducea mult câştig stăpânilor ei.

Roaba aceasta s-a luat după Pavel şi după noi şi striga : „Oamenii aceştia sunt robii Dumnezeului celui Preaînalt şi ei vă vestesc calea mântuirii.”

Aşa a făcut ea timp de mai multe zile. Pavel, necăjit, s-a întors şi a zis duhului : „În Numele lui Isus Hristos îţi poruncesc să ieşi din ea.” Şi a ieşit chiar în ceasul acela”.

În Psalmul 124 : 8 este scris un mare adevăr :

„Ajutorul nostru este în Numele Domnului, care a făcut cerurile şi pământul”.

În Numele Domnului Isus, apostolul Pavel a poruncit duhului iar duhul a trebuit să plece imediat și tot în Numele Domnului Isus pot acționa și eu !


Pentru aceasta trebuie să știu însă :

  1. cine sunt (sunt copilul Lui Dumnezeu mântuit prin Jertfa Domnului Isus, adică sunt o persoană extrem de importantă în planul de mântuire al lui Dumnezeu și pentru Dumnezeu), trebuie să știu
  2. Cine este Dumnezeu și cât este de mare puterea ascunsă în Numele Domnului Isus (deoarece Dumnezeu a spus în Isaia 57 : 16 „înaintea Mea cad în leşin duhurile şi sufletele pe care le-am făcut”) și contează să știu și
  3. cum se manifestă cel rău tocmai pentru a ieși victorios în confruntările zilnice de care am parte.

Vom nota doar faptul că în viața de credință fiecare creștin are luptele lui, cu sine însuși, cu anumite stări sufletești spre care este predispus „din construcție” dar va avea de luptat și cu duhuri rele al căror scop este să-i facă rău fie într-o formă fie în alta. Adică ?

Aducând asupra lui stări sufleteti negative sau căutând să-l abată de la țintă sau să-l îngrădească într-un spațiu limitat prin temerile și fricile care îl atacă și pe care dacă el și le va întreține pot să fie pentru el ca un zid al unei cetăți.

Un zid de care el va alege să nu treacă și va trăi îngrădit într-un teritoriu mic : în fricile lui, în temerile lui …. când de fapt Dumnezeu ar vrea ca el să fie liber și să străbată o lume întreagă.


În final trei concluzii și un sfat :

  1. Reamintim că grija se manifestă prin neliniște dar frica se resimte ca fiind o stare de adâncă neliniște

2. Cele mai multe îngrijorări sunt de fapt minciuni. Este bine să-mi notez domeniul în care am o frică şi în timp să constat ce s-a întâmplat. Și voi vedea că nu a fost deloc așa cum îmi imaginam eu sau mă speriam eu ! Să luăm un sigur exemplu scris în I Samuel 20 : 3.

„David a zis iarăşi, jurând : „Tatăl tău ştie bine că am căpătat trecere înaintea ta şi va fi zis : „Să nu ştie Ionatan, căci s-ar întrista.” Dar viu este Domnul şi viu este sufletul tău, că nu este decât un pas între mine şi moarte”. Aşa a fost în realitate ? Nu ! David a mai trăit mulți ani (noi știm că patruzeci de ani a fost împărat) și treptat toate lucrurile s-au schimbat în bine …


3. Chiar dacă în cazul oamenilor necredincioși motivul de îngrijorare pe care îl au este real să nu uităm că Dumnezeu are un har deosebit pentru copiii Lui ! În Psalmul 91 : 7 scrie că : „O mie să cadă alături de tine, şi zece mii la dreapta ta, dar de tine nu se va apropia”. Nu îi lua ca etalon pe cei unsprezece mii amintiți mai sus și care pot să fie oamenii care trăiesc chiar în preajma ta.


Sfatul pe care îl putem oferi (și numai Dumnezeu știe cât este de important) este acesta. În fiecare dimineață chiar dacă nu te rogi rugăciunea Tatăl nostru, cere-I Lui Dumnezeu protecția spirituală și spune exact ce ne-a învățat Domnul Isus în Matei 6 : 13 :

„ … nu ne duce în ispită, ci izbăveşte-ne de cel rău. Căci a Ta este Împărăţia şi puterea şi slava în veci. Amin !

În niciun caz însă, să nu iei ușor cuvintele pe care Domnul Isus le-a rostit, ci să înțelegi că această cerere a protecției Lui Dumnezeu este extrem, extrem, extrem de importantă, iar dacă nu o vei face și nu vei cere protecția Lui Dumnezeu nu o vei avea … deoarece Dumnezeu nu va trece peste voința ta. Iacov a scris clar : „nu aveţi, pentru că nu cereţi”. (Iacov 4 : 2)

Și încearcă să contorizezi ce ți „se întâmplă” în ziua în care nu ceri protecția Lui Dumnezeu și cum arată o zi în care ai trăit sub umbrela protecției Lui Dumnezeu !


În încheiere prin Duhul Sfânt să ÎL rog din nou pe Dumnezeu, exact cum a scris apostolul Petru (în II Petru 3 : 18, iar el ne-a scris ceva chiar foarte deosebit) :

Doamne Dumnezeule, ajută-mă te rog să cresc zi de zi în harul şi în cunoştinţa Domnului şi Mântuitorului meu Isus Hristos. A Lui să fie slava, acum şi în ziua veşniciei. Amin”.


Podcastul poate fi ascultat aici :