170. FRICA 3. CE FAC ATUNCI CÂND ÎMI ESTE FRICĂ ? [Numeri 22.1-14]

170. FRICA 3. CE FAC ATUNCI CÂND ÎMI ESTE FRICĂ ?
I Podcast I Pasaj Biblic : Numeri 22 : 1 – 14 I Meditaţii din Cuvânt I Cezareea I Reşiţa I 19 Iunie 2022 I

La ora actuală a pătruns în oameni mai multă frică decât a fost în ultimii zeci de ani. Frica de boală și de moarte, frică de pericolul unui război, frica și îngrijorarea din cauza scăderii puterii de cumpărare a banilor, frică că nu vor putea fi plătite facturile etc. Dar una dintre cele mai negre frici este frica de moarte.

Dar de fapt noi creștinii trăim vremuri extraordinare. Chiar avem ocazia să nu ne mai bazăm pe noi și pe resursele noastre. Să vedem de fapt cât este de mare Dumnezeu și să avem parte de intervențiile Lui și azi ! EL este Tatăl nostru cel din ceruri, un Tată care ține foarte mult la noi, copiii Lui !

Dă-I Domnului poverile tale și El va avea grijă de tine. El nu va îngădui ca cei evlavioși să alunece și să cadă”. (Psalmul 55 : 22, New Living Translation)


II. Ce fac atunci când am frică ? (Numeri 22 : 3 – 6)

În Matei 6 : 23 sunt scrise cuvintele Domnului Isus :

dacă lumina care este în tine este întuneric, cât de mare trebuie să fie întunericul acesta !

Altfel spus, frica este asemenea unor ochelari negri pe care-i folosește un om. El va vedea totul în negru, iar pentru el așa arată realitatea pe care o percepe cu simțurile lui, deși de fapt afară este soare și frumos.

Scopul prezentului studiu este să ne facă conștienți de faptul că realitatea percepută în inimă poate fi total diferită de realitatea „din afară” … de adevărul adevărat !


Este necesar să observ cum se întreţine frica tocmai pentru a știi că trebuie să-mi dau „ochelarii” jos ! Vom observa trei aspecte.


1. Trag concluzii greşite prin asocierile pe care le fac

De exemplu știu faptul că un cuptor arde şi nu trebuie să pun mâna pe el, iar dacă vreau să nu mă ard mă păzesc de foc. Dar vara acel cuptor poate fi rece, dacă nu are foc în el ! Cuptorul nu este periculos tot timpul ! De aceea contează să verific dacă are foc în el sau nu !

Altfel spus, trebuie să verific dacă felul în care văd eu lucrurile este real sau nu ! Dacă doar asociez cuptorul cu focul voi trăi cu impresia că oricând am de-a face cu un cuptor de la care pot să mă ard.

La fel logica simplă le spunea (celor din poporul Moab) că :

Dacă evreii i-au învins pe amoriţi și au ajuns la noi este clar că şi cu noi va fi la fel !

Iar în versetul 4 dinNumeri 22 scrie că :

„Moab a zis bătrânilor lui Madian : „Mulţimea aceasta are să înghită tot ce este în jurul nostru, cum paşte boul verdeaţa de pe câmp.” Balac, fiul lui Ţipor, era pe atunci împărat al Moabului”.

În comparația aceasta ei moabiții erau verdeaţa adică iarba, iar poporul Israel era comparat cu boul ! Comparația avea rolul de-a arăta că Moabul nu au nicio șansă de câștig, dar nu era așa.

Poporul evreu nu avea nicio intenție să lupte cu ei, ci poporul Evreu pur și simplu se deplasa spre Țara Promisă și erau în drumul lor, în trecere pe lângă poporul Moab !


În al doilea rând. Cum se întreține frica ?

2. Decid pripit ! Fără a mă consulta cu persoane care au mai multă experiență decât mine …

A se vedea Numeri 22 : 5 – 6 unde scrie despre Balac că : „El a trimis soli la Balaam, fiul lui Beor, la Petor pe Râu, în ţara fiilor poporului său, ca să-l cheme şi să-i spună : „Iată, un popor a ieşit din Egipt, acoperă faţa pământului şi s-a aşezat în faţa mea.
Vino, te rog, să-mi blestemi pe poporul acesta, căci este mai puternic decât mine ; poate că aşa îl voi putea bate şi-l voi izgoni din ţară, căci ştiu că pe cine binecuvântezi tu este binecuvântat şi pe cine blestemi tu este blestemat”.

În al treilea rând. Ce fac atunci când îmi este frică ?

  1. Pot să apelez la cine cred, (sau la ceea ce cred eu) că este bine ! (A se vedea Numeri 22 : 7 – 14)

Dacă nu verific dacă frica pe care o am chiar are un motiv întemeiat și dacă nu verific să văd dacă drobul de sare chiar cade … când el de fapt este doar un pericol ipotetic existent doar în mintea mea, doar îmi voi alimenta frica, o frică irațională !
Așa se face că Balac (împăratul Moabului) doar a irosit resurse umane, financiare și de timp … pierzând vremea cu lucruri fără valoare … situația rămânând de fapt, la fel cum era mai înainte ca să-și trimită oamenii la Balaam !

În Numeri 22 : 7 – 14 scrie cum au decurs lucrurile în continuare, pentru împăratul Balac … care de fapt era sclavul fricii de moarte.

Pentru toți care au această frică, în final reamintim ce remediu există. În cartea Evrei 2 : 13 – 15 scrie :

Îmi voi pune încrederea în El.” Şi în alt loc : „Iată-Mă, Eu şi copiii pe care Mi i-a dat Dumnezeu !” Astfel, dar, deoarece copiii sunt părtaşi sângelui şi cărnii, tot aşa şi El însuşi a fost deopotrivă părtaş la ele, pentru ca, prin moarte, să nimicească pe cel ce are puterea morţii, adică pe diavolul, şi să izbăvească pe toţi aceia care, prin frica morţii, erau supuşi robiei toată viaţa lor”.

Într-o altă traducere scrie despre Domnul Isus, CEL care aduce : „ … eliberarea celor care toată viața lor au fost ținuți în sclavie de teama lor de moarte”. (New International Version)


Doamne Isuse, Te rog ajută-ne să ne punem încrederea în Tine și eliberează-i de frica de moarte pe toți cei care sunt robii ei, pe toți care umblă cu ochelari negri deși afară, în viața de credință trăită alături de Tine totul este așa de senin și de însorit,din punct de vedere spiritual) ! ÎȚI mulțumesc Doamne Isuse frumos pentru că ne asculți ! Amin !


Podcastul poate fi ascultat aici :