152 I 2024. A LUMINA SAU A FACE PE CINEVA SĂ ÎNȚELEAGĂ [Ioan 5.35 I Matei 14.3-12 I Faptele Apostolilor 7.51-60] 31 Mai 2024

152 I 2024. A LUMINA SAU A FACE PE CINEVA SĂ ÎNȚELEAGĂ

I Podcast I Pasaje Biblice : Ioan 5 : 35 I Matei 14 : 3 – 12 I Faptele Apostolilor 7 : 51 – 60 I Meditaţii din Cuvânt I Cezareea I Reşiţa I 31 Mai 2024 I

A lumina pe cineva înseamnă și a face pe persoana respectivă să înțeleagă un anumit adevăr, fapt care însă poate crea mari probleme celui care spune adevărul.


Reamintim că despre Ioan Botezătorul, Domnul Isus a spus că :

Ioan era lumina [gr. lychnos „lampa”] care este aprinsă şi luminează … ”. (Ioan 5 : 35)

Cuvântul lumină de aici se referă la o candelă cu ulei care luminează prin consumul uleiului din interior.

Din viața lui Ioan Botezătorul învățăm foarte mult, despre costul care trebuie plătit, în special în plan personal pentru a fi o lumină.

Pentru că „l-a luminat”, adică l-a făcut să înțeleagă pe un om ca Irod, ce înseamnă trăirea lui în păcat, Ioan a plătit cu viața (a se vedea Matei 14 : 3 – 12).


Dar orice creștin sincer care spune adevărul din Cuvântul Lui Dumnezeu, are de plătit un preț mare dacă vrea să-și păstreze curată conștiința. Vom mai aminti aici doar exemplul martirului Ștefan.

În Faptele Apostolilor 7 : 51 – 54, sunt consemnate o parte din cuvintele pentru care Ștefan a plătit cu viața. Celor care i-au înscenat procesul care a dus la linșarea lui, Ștefan le-a spus adevăruri care au dus la omorârea lui (a se vedea Faptele Apostolilor 7 : 51 – 60).


Dar, la fel cât este de adevărat că Ștefan a avut un mare preț mare de plătit pentru că a spus adevărul, există și a doua parte a realității constă în faptul că Ștefan a și primit o foarte mare răsplată.

Chiar înainte de-a se trece la uciderea lui, Dumnezeu i-a arătat lui Ștefan, iar el a văzut clar că peste puțin timp el avea să ajungă, în Cer la Domnul Isus.

Să ne ajute Dumnezeu să procedăm exact ca Ștefan. Să spunem Cuvântul Lui Dumnezeu într-un mod Biblic, argumentat, pe un ton potrivit, indiferent de atitudinea pe care o adoptă ascultătorii noștri.

[Reamintim că ascultătorii lui scrâșneau din dinți, dar Ștefan s-a uitat spre Cer și în momentele respective !]

Despre Ștefan știm unde a ajuns, dar despre cei mai mulți dintre cei prezenți atunci, nu avem convingerea că au plecat până la urmă la Dumnezeu !


Doamne Isuse, ajută-mă să îmi păstrez conștiința curată toată viața mea și să fiu o lumină pentru cei din jurul meu ! Amin !


Podcastul poate fi ascultat aici :