126 I 2024. ÎNVIEREA DOMNULUI ISUS SAU A VĂZUT ȘI A CREZUT [Ioan 20.1–8 I Ioan 11.25] 5 Mai 2024

126 I 2024. ÎNVIEREA DOMNULUI ISUS SAU A VĂZUT ȘI A CREZUT !

I Podcast I Pasaje Biblice : Ioan 20 : 1 – 8 I Ioan 11 : 25 I Meditaţii din Cuvânt I Cezareea I Reşiţa I 5 Mai 2024 I

Învierea Domnului Isus sau A văzut și a crezut ! Astăzi, sărbătorim Învierea Domnului Isus și putem spune din toată inima : Christos a înviat !

Apostolul Ioan a scris că : „a văzut şi a crezut” că Domnul Isus a înviat (a se vedea Ioan 20 : 8).


Apostolul Ioan a fost unul dintre primii martori oculari ai Învierii Domnului Isus. În Ioan 20 : 1 – 8 el a notat că :

În ziua dintâi a săptămânii, Maria Magdalena s-a dus dis-de-dimineaţă la mormânt, pe când era încă întuneric ; şi a văzut că piatra fusese luată de pe mormânt.

A alergat la Simon Petru şi la celălalt ucenic, pe care-l iubea Isus, şi le-a zis : „Au luat pe Domnul din mormânt, şi nu ştiu unde L-au pus.”

Petru şi celălalt ucenic au ieşit şi au plecat spre mormânt. Au început să alerge amândoi împreună. Dar celălalt ucenic alerga mai repede decât Petru şi a ajuns cel dintâi la mormânt.

S-a plecat şi s-a uitat înăuntru, a văzut fâşiile de pânză jos, dar n-a intrat. Simon Petru, care venea după el, a ajuns şi el, a intrat în mormânt şi a văzut fâşiile de pânză jos.

Iar ştergarul care fusese pus pe capul lui Isus nu era cu fâşiile de pânză, ci făcut sul şi pus într-un alt loc singur. Atunci celălalt ucenic, care ajunsese cel dintâi la mormânt, a intrat şi el ; şi a văzut şi a crezut”.


Dar pe apostolul Ioan, ce l-a făcut să creadă ? Ce a văzut el în mormânt de a crezut ?

În traducerea Cornilescu este folosită de două ori expresia „fâșiile de pânză jos” (Ioan 20 : 5 – 6), iar odată scrie doar de „fâșiile de pânză” (Ioan 20 : 7).

Atunci când a văzut aceste fâșii de pânză, apostolul Ioan „a văzut și a crezut” (a se vedea Ioan 20 : 8). Dar citind aceste observații nu putem observa nimic deosebit, dar dacă citim în original (în versetele, 5, 6, 7 și 12) este folosit de patru ori același cuvânt (gr. keimai) care înseamnă : „a fi pus” („culcat” scrie în Ioan 20 : 12).


Într-o traducere literală, Ioan 20 : 5 este redat astfel. Ioan a scris că atunci când a ajuns la mormânt :

și, aplecându-se, a văzut hainele de in culcate, dar, într-adevăr, nu a intrat”. (Literal Standard Version)

Hainele Domnului Isus păstrau forma corpului Lui, dar corpul nu mai era în ele ! Acesta este faptul care l-a făcut pe Ioan să creadă că Domnul Isus a înviat din morți !

Și-a dat seama că hainele nu au fost mișcate din loc și pur și simplu corpul a dispărut din ele ! Iar Ioan a scris despre el, că : „a văzut şi a crezut”. (Ioan 20 : 8)


Vom încheia prezentul studiu, cu dorința ca, să dea Dumnezeu să credem în Învierea Domnului Isus, Înviere care garantează învierea noastră !

Martei :

Isus i-a zis : „Eu sunt Învierea şi Viaţa. Cine crede în Mine, chiar dacă ar fi murit, va trăi”. (Ioan 11 : 25)


Doamne Isuse, ÎȚI mulțumesc frumos pentru că ești Învierea şi Viaţa și pentru că ne-ai făcut și nouă această promisiune extraordinară : „Cine crede în Mine, chiar dacă ar fi murit, va trăi”. Amin !


Podcastul poate fi ascultat aici :