120 I 2023. VIAȚA CA O CĂLĂTORIE [Geneza 47.7–10 I Geneza 47.9]

120 I 2023. VIAȚA CA O CĂLĂTORIE

I Podcast I Pasaje Biblice : Geneza 47 : 7 – 10 I Geneza 47 : 9 I Meditaţii din Cuvânt I Cezareea I Reşiţa I 30 Aprilie 2023 I

Viața este o călătorie. Așa vedea viața omul care avea o sută treizeci de ani. În Geneza 47 : 7 – 10 scrie că : „Iosif a adus pe tatăl său, Iacov, şi l-a înfăţişat înaintea lui faraon. Şi Iacov a binecuvântat pe faraon. Faraon a întrebat pe Iacov : „Care este numărul zilelor anilor vieţii tale ?

Iacov a răspuns lui faraon : „Zilele anilor călătoriei mele sunt o sută treizeci de ani. Zilele anilor vieţii mele au fost puţine la număr şi rele şi n-au atins zilele anilor vieţii părinţilor mei, în timpul călătoriei lor.” Iacov a binecuvântat iarăşi pe faraon şi a plecat dinaintea lui faraon”.

Iacov a răspuns exact la întrebare ! „Care este numărul zilelor anilor vieţii tale ?” Iacov a răspuns lui faraon : „Zilele anilor călătoriei mele sunt o sută treizeci de ani”.


La ora actuală, călătoria este definită ca fiind : „Acțiunea de a (se) călători ; drum pe care îl face cineva într-un loc (mai depărtat)”. (DEX, 2009)

Dar o definiție mai veche era aceasta : „drum făcut spre a se transporta dintr’un loc într’altul mai depărtat”. (Șăineanu, 1929)


Dar indiferent cum definim un lucru, el rămâne ceea ce este iar călătoria este o transportare a mea însumi din ceva în altceva.


În traducerea Cornilescu, în Geneza 47 : 9 este folosit de două ori cuvântul „călătorie” dar în limba ebraică este folosit „magor sau magur” care înseamnă : „loc de ședere, loc de locuință, ședere”.


În alte traduceri scrie :

 • ori despre călătorie,
 • ori despre pelerinaj,
 • ori despre ședere.

Aceste trei cuvinte descriu parcursul vieții lui Iacov …


Astăzi doar vom reda câteva traduceri ale versetul scris în Geneza 47 : 9 pentru a căuta să înțelegem ce este de fapt viața așa cum o vedea un om care avea „o sută treizeci de ani” împliniți.

Vom reda doar prima parte a răspunsului pe care i-l dă Iacov lui Faraon.

Iacov a spus că :

 • Anii pelerinajului meu sunt o sută treizeci”. (New International Version)
 • Am călătorit pe acest pământ timp de o sută treizeci de ani de ani grei”. (New Living Translation)
 • Zilele anilor șederii mele sunt o sută treizeci de ani de ani”. (English Standard Version)
 • Călătoriile mele au durat o sută treizeci de ani de ani”, a răspuns Iacob”. (Berean Standard Bible)
 • Și Iacov i-a spus lui Faraon : Zilele anilor pelerinajului meu sunt o sută treizeci de ani”. (King James Bible)
 • Așa că Iacov i-a spus lui Faraon : „Anii pe care i-am trăit în străinătate sunt o sută treizeci de ani”. (New American Standard Bible)
 • Iacov a răspuns : „Am trăit doar o sută treizeci de ani de ani și a trebuit să mă mut dintr-un loc în altul”.(Contemporary English Version)

Spre final, observând aceste constatări putem întreba :

Ce este viața ?


Iar la această singură întrebare, răspunsurile sunt multiple.

Viața este fie :

 1. un pelerinaj,
 2. o călătorie,
 3. o ședere,
 4. mai multe călătorii,
 5. o trăire în străinătate,
 6. o mutare dintr-un loc în altul …
 7. iar răspunsurile ar putea continua.

În concluzie putem spune că viața este o trecere prin mai multe stadii (de la copil la bătrân, dacă Dumnezeu îngăduie acest lucru).

Șederile în fiecare etapă a vieții sunt scurte și nu putem zăbovi prea mult în locul în care ne-am oprit și fie că vrem fie că nu vrem trebuie să mergem mai departe.

Unde ? Spre Casa veșnică. Acolo unde ne dorim să urmeze și ajungerea Acasă după „multul drum” pentru unii sau mai puțina călătorie făcută pentru alții.

Dar ce contează este

 • să fie Domnul Isus în viața mea,
 • să îmi fac timp zi de zi pentru a sta cu EL și
 • toată ziua aceea să fac ce vrea Dumnezeu.

Iar după multe zile petrecute pe aici, vom constata că am ajuns la Ușa Casei Lui Dumnezeu, la momentul plecării Dincolo (cum se mai spune) și ceea ce ne dorim este ca Stăpânul să ne spună fiecăruia : „Bun venit Acasă !”
Așa să ne ajute Dumnezeu ! Amin !