111 I 2023. GRĂUNTE DE GRÂU, LEU ȘI MIEL [Ioan 12.23–25 I Proverbe 26.24–26 I Matei 21.14–17]

111 I 2023. GRĂUNTE DE GRÂU, LEU ȘI MIEL

I Podcast I Pasaje Biblice : Ioan 12 : 23 – 25 I Proverbe 26 : 24 – 26 I Matei 21 : 14 – 17 I Meditaţii din Cuvânt I Cezareea I Reşiţa I 21 Aprilie 2023 I

În Biblie, Domnul Isus este comparat cu un grăunte de grâu (Ioan 12 : 24) dar și cu un Leu … precum și cu un Miel. Prin aceste imagini se arată viața de jertfire a Domnului Isus precum și slava de care a fost urmată o astfel de trăire cu mult sacrificiu.

Cu referire la EL, cu puțin timp înainte de Jertfa Sa, Domnul Isus a spus că :

A sosit ceasul să fie proslăvit Fiul omului. Adevărat, adevărat vă spun că dacă grăuntele de grâu care a căzut pe pământ nu moare, rămâne singur ; dar dacă moare, aduce mult rod.

Cine îşi iubeşte viaţa o va pierde ; şi cine îşi urăşte viaţa în lumea aceasta o va păstra pentru viaţa veşnică”. (Ioan 12 : 23 – 25) Un grăunte căzut dintr-un snop …


Domnul Isus :

1. S-a comparat cu un grăunte de grâu, despre care a spus că
2. este căzut pe pământ și
3. că avea să moară.

Decizia de-a accepta Jertfa și de a muri a fost a Domnului Isus. La un anumit timp, Domnul Isus a spus :

căci M-am coborât din cer ca să fac nu voia Mea, ci voia Celui ce M-a trimis”. (Ioan 6 : 38)

În Luca 22 : 42 este descris momentul deciziei pe care Domnul Isus a luat-o, de-a accepta voia Lui Dumnezeu :

Tată, dacă voieşti, depărtează paharul acesta de la Mine ! Totuşi facă-se nu voia Mea, ci a Ta.”


Viața Domnului Isus a fost asemenea unui grăunte de grâu care a căzut pe pământul în care la un timp a și fost semănat (adică îngropat), iar după trei zile a înviat.

Ce a urmat după înviere și după Înălțarea la Cer a scris apostolul Ioan. Isus este Leul – Miel (a se vedea Apocalipsa 5 : 5 – 6 unde este notat cum era văzut Domnul Isus în Cer, ca fiind leu dar când apostolul Ioan privește acolo unde era leul observă că este de fapt un Miel care părea a fi junghiat, așa era văzut Domnul Isus din punctul de vedere omenesc).

Cât de sus și cât de departe sunt gândurile Lui Dumnezeu față de gândurile noastre. Când ne referim la Mesia (la Domnul Isus cât a trăit pe acest pământ) … ce își imaginau evreii că va fi (un Leu) și ce a fost în realitate : un „simplu” Miel.

Poate fi o așa de mare distanţă între două gânduri ? Oare gândurile sunt limitate de spațiu ? Nu, ci aici în Apocalipsa 5 : 5 – 6 prin imaginea leului – miel, înțelegem că Dumnezeu se referă la nivelul de spiritualitate. Domnul Isus ia viaţa cuiva dându-i-o un schimb pe a Lui … de aceea Îl vede Ioan ca fiind rănit. Este o rană continuă, o sfâșiere interioară continuă … o jertfire continuă pentru câștigarea altor suflete.


Iar această jertfire pentru câștigarea celor pierduți se face și prin noi … sau ar trebui să se facă dar uneori noi nu îndeplinim voia Lui Dumnezeu !


Doamne Isuse, dă-mi Te rog și mie Harul de-a deveni un câștigător de suflete, un om prin care TU să trăiești așa cum îți place ȚIE ! Amin !


Podcastul poate fi ascultat aici :