Cuvinte vii

Ştefan spunea despre Moise : ,, … a primit cuvinte vii ca să ni le dea şi nouă. Părinţii noştri n-au vrut să-L asculte, ci L-au nesocotit” (Fapte 37 : 38). Dar nu le aminteşte ascultătorilor lui, cu ce sacrificiu personal au fost primite. Cu optzeci de zile de post … cu ce preţ au fost obţinute, dar nu au fost ascultate. Şi ce au făcut unii cu aceste cuvinte? În Psalmul 50 : 17, Dumnezeu spune : ,, … arunci cuvintele Mele înapoia ta … “. Aceasta o spune Dumnezeu. EL ştie în ce măsură copiii Lui, trăiesc conform Cuvântului, pe care Îl cunosc. Uneori este o mare distanţă între cunoaşterea teoretică şi împlinirea cu fapta !

În Vechiul Testament, Domnul le spunea cuvintele Lui prin prooroci. Ei erau gura Lui. Dar a venit vremea să vină pe pământ Cuvântul Viu, Isus. Revelaţia a devenit vie, a primit un trup şi cuvântul a trăit. În Vechiul Testament, cuvântul era primit dar ei trebuiau să-l trăiască (Romani 10 : 15). În Noul Legământ, Cuvântul a trăit El pentru noi şi a murit în locul nostru ca noi să putem trăi în locul Lui pe acest pământ, pentru a-L mărturisi pe El … Cel care trăieşte în noi. Dacă şi acum este greu … o altă metodă nu mai este. El trăieşte în mine şi prin mine.

Dar trebuie să mă las la dispozitia Lui. Eu sunt maşina în care El urcă iar eu trebuie să-I predau controlul volanului. El o alimentează, El o întreţine cu tot ce este nevoie! El vrea să facă din ea ceea ce doreşte. Avem tendinţa să dezbatem subiectele spirituale, în loc să trăim o viaţă spirituală! Şi nu numai că avem tendinţa, dar o şi facem! Discutăm despre Duhul Sfânt o oră pe săptămână iar o săptămână trăim în fire. Suntem fireşti în trăire, dar duhovniceşti în vorbire. Vorbim despre Duhul, dar EL nu mărturiseşte despre noi. Şi nici nu ne aşteptăm la aşa ceva …

Bogatul până şi în iad şi-a păstrat mentalitatea de învăţător spiritual (Luca 16 : 27 – 30). Iadul nu schimbă gândirea, ci pedepseşte necredinţa şi necredincioşia. Fostul bogat îl învăţa teologie pe Avraam tatăl credincioşilor. Lui îi dădea lecţii de credinţă, el cel necredincios … îl învăţa pe Avraam, metode noi de pocăinţă; cei plecaţi de pe pământ în cer… să învie pentru a vorbi despre cer …

Unii pictori trăiesc copiind tabloul original, făcând cópii. Eu nu trebuie să fiu o cópie de sfânt, ci un sfânt. Nu trebuie să îl cópii pe un om al lui Dumnezeu, ci eu trebuie să fiu un om al lui Dumnezeu !