86 I 2025. DISCERNĂMÂNTUL UMAN [Iov 34.3 I Marcu 6.18-21] 27 Martie 2025

86 I 2025. DISCERNĂMÂNTUL UMAN

I Podcast I Pasaje Biblice : Iov 34 : 3 I Marcu 6 : 18 – 21 I Meditaţii din Cuvânt I Cezareea I Reşiţa I 27 Martie 2025 I

Discernământul uman depinde de capacitatea intelectuală dar și de intuiția omului. Intuiția este definită ca fiind : „Capacitatea conștiinței de a descoperi, pe cale rațională (în mod spontan), esența, sensul unei probleme, al unui obiect”. (A se vedea DEX, 2009)

Astăzi, cu ajutorul Lui Dumnezeu, ne vom referi la sita prin care las să pătrundă în mine informația sau stările sufletești dar nu vom analiza și efectul pe care-l poate avea în om o simplă informație care nu a fost cenzurată !

Omul are duh, suflet și trup având o viață interioară, precum și o viață în care informația din afară pătrunde în special în interior prin simțuri.

Dar intuiția (revenind la definiția de mai sus) aparține de duhul omului nu de sufletul omului (adică de intelect, sentimente și voință).

Dar cât de mult și cât de bine beneficiez de capacitatea duhului meu, depinde strict de relația mea cu Dumnezeu și de păstrarea unei conștiințe curate !


În Cartea Iov găsim scrise aceste cuvinte ale lui Elihu, care a spus :

Căci urechea deosebeşte cuvintele, cum gustă cerul gurii bucatele”. (Iov 34 : 3)

Discernământul uman poate fi întreținut („ascuțit” dacă se poate spune așa) sau poate fi „tocit” și astfel să devină nefolositor.

Tocirea, slăbirea auzului glasului conștiinței și al perceperii corecte a realității vin treptat, încetul cu încetul … pe fondul nepracticării disciplinelor spirituale dar și al îndepărtării voite a omului de Dumnezeu.


Dar trebuie să știm că degradarea capacităților sfinte, poate fi fatală. Un astfel de exemplu este descris de Evanghelistul Marcu care a notat că Ioan Botezătorul îi :

zicea lui Irod : „Nu-ţi este îngăduit să ţii pe nevasta fratelui tău !”

Irodiada avea necaz pe Ioan şi voia să-l omoare. Dar nu putea, căci Irod se temea de Ioan, fiindcă îl ştia om neprihănit şi sfânt ; îl ocrotea şi, când îl auzea, de multe ori stătea în cumpănă, neştiind ce să facă ; şi-l asculta cu plăcere.

Totuşi a venit o zi cu bun prilej … ”. (Marcu 6 : 18 – 21)

Prilejul a fost bun pentru înfăptuirea răului, iar urmarea o cunoaștem …


Doamne Isuse, dă-mi Te rog frumos harul trăirii unei vieți în sfințenie și ajută-mă să nu fiu tolerant cu păcatul, oricât de mic și de neînsemnat ar părea !

Întărește-mă în decizia trăirii unei vieți cu evlavie ! Și umple-mă, Te rog cu Duhul Tău Cel Bun și Sfânt ! Amin !


Podcastul poate fi ascultat aici :